Znáte ten moment, kdy vás přepadne chuť na něco sladkého, ale na složité pečení není čas ani energie? V takové chvíli je skvělé mít v rukávu nejrychlejší dezert se zakysanou smetanou. Je lehká, krémová, osvěžující a výborně se hodí do sladkých receptů. Navíc je to fermentovaný mléčný výrobek, což znamená, že obsahuje prospěšné bakterie, které pomáhají trávení. Ať už ji zkombinujete s ovocem, sušenkami nebo čokoládou, výsledek bude vždy skvělý.
Vafle se zakysanou smetanou
Jedním z nejlepších způsobů, jak zakysanou smetanu využít, jsou domácí vafle. Jsou krásně nadýchané, jemné a hotové za pár minut. Vaflovač se postará o jejich dokonalou strukturu a vy se můžete těšit na sladkou odměnu, která vypadá jako z kavárny.
K jejich přípravě budete potřebovat:
- 1¾ hrnku hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku zakysané smetany
- 3 vejce
Postup:
- Všechny suché ingredience nejprve promíchejte v jedné míse.
- Pak přidejte zbylé suroviny a vyšlehejte hladké těsto bez hrudek.
- Tímto těstem naplňte rozehřátý vaflovač a za pár minut máte hotovo.
Vafle podávejte hned, třeba s javorovým sirupem, čerstvým ovocem nebo lžící zakysané smetany navrch.
Bavorská zakysaná smetana
Pokud hledáte lehký, osvěžující a přitom efektní dezert, který se skvěle hodí třeba na letní oslavy, vyzkoušejte bavorskou zakysanou smetanu. Zní to možná složitě, ale ve skutečnosti jde o jednoduchý nepečený dezert, který zvládne i začátečník.
Ingredience:
- 1 balení neochucené želatiny
- 3/4 šálku studené vody
- 2/3 šálku cukru
- 1 šálek zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky šlehačky
Na ovocný přeliv
- 1 balení mražených slazených malin nebo nakrájených jahod, rozmražených
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce cukru
Postup:
- Začněte tím, že si v malém hrnci namočíte neochucenou želatinu do studené vody a necháte ji minutku odstát.
- Pak přidáte cukr a směs jemně zahříváte, dokud se vše úplně nerozpustí.
- Tuto teplou směs pak přelijete do mísy, přidáte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a dobře promícháte.
- Po krátkém chlazení v lednici (asi 10 minut) do směsi vmícháte lehkou šlehačku.
- Vzniklý krém nalijte do formy vymazané sprejem na vaření a nechte alespoň čtyři hodiny ztuhnout v lednici.
A co by to bylo za dezert bez ovocné omáčky? Tu si připravíte z rozmražených slazených malin nebo jahod. Postup je následovný:
- Sirup z ovoce slijte, doplňte vodou na objem 3/4 šálku a smíchejte s kukuřičným škrobem a trochou cukru.
- Směs krátce provařte, dokud nezhoustne, a pak do ní opět přidejte ovoce.
- Tuto omáčku uchovávejte v chladu, než přijde čas na podávání.
Hotový dezert opatrně vyklopte z formy na talíř, přelijte ovocnou omáčkou a podávejte třeba s lístkem máty navrch. Výsledek? Krásně krémový, jemný a osvěžující dezert, který na stole vypadá jako z cukrárny.
Tvarohový mug cake
V podstatě jde o mini cheesecake připravený během pár minut v mikrovlnce. Připravte si:
- 1 bílek
- 6 lžic nízkotučného smetanového sýra
- 4 lžíce nízkotučné zakysané smetany
- 4 lžíce cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička kukuřičné mouky
- 2 lžíce mražených malin
- 1 máslovou sušenku
Postup:
- Stačí vyšlehat bílek se smetanovým sýrem a zakysanou smetanou, přidat cukr, vanilku, citronovou šťávu, trochu kukuřičné mouky a pár mražených malin.
- Směs nalijete do většího hrnku a ohřejete asi dvě minuty v mikrovlnce.
- Na závěr přijde hravý detail — máslová sušenka, kterou rozdrtíte třeba v uzavřeném sáčku a posypete s ní vršek koláče.
- Potom stačí jen nechat dezert trochu zchladnout v lednici a máte hotovo.
Skořicový dip s jahodami
Dáváte přednost něčemu studenému a svěžímu? Zkuste skořicový dip s jahodami. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti. Budete potřebovat:
- 250g vanička zakysané smetany
- 1,5 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 500g jahod
Postup:
- Do misky stačí smíchat zakysanou smetanu, hnědý cukr a skořici — vznikne jemný, voňavý krém, který nejlépe chutná, když se nechá pár hodin odležet v lednici.
- Podává se s čerstvými, šťavnatými jahodami, které si do něj můžete namáčet jako do sladké omáčky.
Dezert je skvělý třeba na letní piknik nebo zdravější mlsání večer u filmu.
Vanilková zmrzlina se zakysanou smetanou
Na tuto domácí zmrzlinu potřebujete jen tři suroviny:
- 1 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 hrnek slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžičku čistého vanilkového extraktu
Postup:
- Vše vyšleháte do hladkého krému bez hrudek, přelijete do nádoby a dáte zmrazit minimálně na šest hodin, ideálně přes noc.
Výsledkem je jemná vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače, kterou si zamilují malí i velcí. Chutná výborně samotná, ale skvěle se hodí i k čerstvému ovoci nebo drobenkovému koláči.
Muffiny se zakysanou smetanou a jablečným pyré
Jsou vláčné, krásně voní po skořici a díky smetaně a ovoci zůstávají nadýchané i druhý den.
Připravte si:
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku plnotučné zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 šálku neslazeného jablečného pyré
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 šálky polohrubé mouky
Postup:
- V jedné míse smícháte sypké přísady — cukry, kypřidla, sůl a koření, pak přidáte zakysanou smetanu, vejce, vanilku, jablečné pyré a olej.
- Nakonec vmícháte mouku, naplníte formičky až po okraj a pečete zhruba 25 minut.
Tyto muffiny se skvěle hodí do krabičky na svačinu, na víkendovou snídani i jako malý dárek pro kamarádku.
💡Tip: Inspirujte se TOP 5 recepty na nejrychlejší dezerty.
Ať už si vyberete ledově osvěžující zmrzlinu nebo voňavé muffiny, je jasné, že zakysaná smetana má v kuchyni obrovský potenciál. Umí spojit chutě, dodat vláčnost i jemnost a pracuje za vás rychle a spolehlivě. Tak co, který recept vyzkoušíte jako první?