Vegan burger
Burger připravený z beyond meat.

Hamburger či zkráceně burger bez masa již dávno není jen pro toho, kdo se rozhodl pro změnu životního stylu a vyřadil maso ze svého jídelníčku. Ať už hledáte inspiraci na obměnu pro sebe nebo chcete potěšit nějakého nemasožravce, těchto 5 typů se vám určitě bude hodit!

Veganský burger
Skvělým doplňkem k burgeru jsou i batátové hranolky.

Jak a proč připravit vegetariánský burger?

Vegetariánského burgeru dosáhneme jednoduše vynecháním masa. U veganského musíme jít ještě o krok dál a vyhnout se všem živočišným produktům.

Nejčastěji používanými nahrážkami masa jsou:

  • zelenina,
  • luštěniny,
  • komerční náhražky připomínající maso,
  • sójové a pšeničné výrobky a
  • sýry.

Kromě případů, kdy jsme sami maso z jídelníčku vyřadili, nebo chceme pohostit někoho, kdo se mu vyhýbá, nás může vést k rostlinné alternativě mnoho dalších důvodů.

Kráva
Jedním z důvodů, proč nahradit maso je i jeho výrazná ekologická stopa.

Bezmasé burgery jsou skvělou chuťovou obměnou, když už vás klasika s hovězím nebaví. Zároveň jsou snáze stravitelné a nebudete se po nich zdaleka cítit tak plní. A rostlinné alternativy mají navíc daleko menší ekologický dopad na naši planetu.

Dalším způsobem, jak ulehčit planetě může být i zero waste. Víte jak na něj? Přečtěte si článek v odkazu.

1. Portobello burger

Grilovaná zelenina potěší každého a dá se skvěle kombinovat. Nejoblíbenější variantou do burgeru je portobello žampion. Po tepelné úpravě skvěle drží tvar, má velké množství živin a příjemnou strukturu.

Žampion stačí před grilováním namarinovat česnekem a olivovým olejem a pár minut opéct. Výborný bude ale i s ostrou marinádou, doplněný koriandrem a jemně nakrájenou čerstvou zeleninou.

Marinovaný portobello žampion
Trocha olivového oleje, česnek a sůl. Víc tento žampion nepotřebuje.

2. Luštěninové placičky

Placky z luštěnin nebo z luštěnin v kombinaci se zeleninou jsou oblíbenou alternativou masa. Luštěniny dodají potřebné bílkoviny i vlákninu a udrží placku pohromadě. Zelenina zase dodá šťavnatost, vitamíny, ozvláštní chuť a barvu.

Kromě cizrnového falafelu můžeme použít i další luštěniny. Oblíbené jsou placky z červené čočky nebo fazolí, obvykle doplněné červenou řepou, batáty nebo jinou kořenovou zeleninou.

Luštěninové placičky si můžete vyrobit, dají se ale koupit i hotové. Ty jsou trochu dražší, na druhou stranu máte větší jistotu, že budou držet pohromadě a burger se povede.

Luštěniny
Luštěniny mají pro placičky pervfektní vlastnosti – dobře drží pohromadě, mají příjemnou strukturu a vysoké množství bílkovin.

3. Maso bez masa

Beyond Burger, Impossible Burger nebo ManaBurger? Jistě jste o nich již slyšeli! Přestože jsou na trhu teprve krátce, dokázali se již zapsat do povědomí nás všech.

Firmy vyrábějící tyto produkty si daly jasný cíl – vytvořit takovou náhražku masa, která bude jako maso nejen chutnat, ale také nabídne stejné výživové hodnoty.

A podle mnohých se jim to také podařilo. Šťavnatost klasického hovězího očekávat nemůžeme, ale chuť je obstojná a rozhodně stojí přinejmenším za vyzkoušení.

Život bez masa bez odpírání? To je cílem firem jako beyond meat.
Revoluční výrobek, který nadchne maso i nemasožravce? Přesně to je cílem výrobců masových náhražek.

4. Tofu

Když nemáte čas shánět nebo vytvářet složitější náplně, vždycky můžete sáhnout po tofu. Má vysoký obsah bílkovin a dnes ho již seženete i v menší samoobsluze.

Tofu nemá příliš výraznou chuť. Sáhněte spíš po marinovaném nebo uzeném a doplňte výraznější omáčkou a dalšími surovinami. Stejně jako tofu poslouži i tempeh, seitan nebo robi maso.

Tofu je nejjednodušší náhražka pro stravu bez masa
Tofu je klasickou alternativou masa, která skvěle poslouží i jako náplň do burgeru.

5. Halloumi

Sýry patří při grilování k favoritům a halloumi je k tomu přímo stvořený. Tento slaný sýr z kypru si zamilujete. Jeho chuť podtrhne právě tepelná úprava a v burgeru ho můžete jednoduše doplnit stejnými surovinami, jako hovězí maso. Skvěle se hodí také bylinky jako je bazalka.

Burger bez masa? Poslouží i halloumi sýr
Halloumi sýr je pro opékání (jako) stvořený. Vyzkoušejte ho i do burgeru!

Halloumi burger je jediný z našeho výběru, který nenabídnete veganovi. Nebo nabídnete, ale radost mu pravděpodobně neuděláte. U veganského burgeru zkontrolujte také složení bulek i dochucovadel, které používáte a místo majonézy sáhněte po sojanéze.

Všechny výše zmíněné burgry mohou obohatit náš jídelníček a navíc jsou často levnější a zdravější variantou.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Leona
Jsem slow cestovatelka, která zjistila, že zabalit se do jedné krosny nebo kufru není až takový problém. Miluju jídlo, výběrovou kávu, eko vychytávky, hory, prozkoumávání nových měst, běh a jógu.

Mohlo by se vám také líbit

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *