Pokud dbáte o své zdraví, zařaďte do svých každodenních jídelníčků mandle. Mandle jsou tzv. superpotravinou, tělu dodávají různé vitamíny a minerály, mimo jiné např. hořčík, vápník, draslík, železo, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a další antioxidanty.

Doporučujeme denně sníst 10 – 20 kousků mandlí jako prevenci našeho organismu, pravidelný přísun mandlí se postará o naše vlasy, nehty, pleť, kosti, zuby a správné trávení. Konzumace mandlí posiluje naši imunitu, pomáhá překonat stresové situace a únavu a snižuje cholesterol.

Jak spařit a oloupat mandle?

Měli bychom ale vědět, jak správně mandle opracovat před konzumací, aby nám byly co nejvíce prospěšné.

Nejdříve se musíme rozhodnout, zda budeme konzumovat mandle neloupané nebo loupané. Koupit můžeme ty i ty. Pokud bychom chtěli trochu ušetřit a rádi bychom mandle levně, koupíme mandle neloupané, které jsou o něco levnější. Poté se musíme rozhodnout, zda budeme mandle loupat nebo neloupat

Jak rychle spařit a oloupat mandle

V případě, že se rozhodneme pro mandle loupané, máme tu rychlý návod, jak spařit mandle a jak oloupat mandle. Mandle si musíme spařit vařící vodou a necháme je v ní pár minut odstát. Poté jednotlivé mandle vymačkáváme ze slupky, mačkáme od užší k širší části mandle.

Takto připravené mandle koupíme i v obchodech, jsou o něco dražší než mandle neloupané, najdeme je pod názvem loupané nebo blanšírované mandle.

Jsou už tyto loupané mandle plně připravené ke konzumaci? Ano i ne. Mandle můžeme takto přímo jíst, my ale doporučujeme mandle přes noc namočit ve vodě.

Předem namočené mandle nejsou pro náš žaludek tak těžké a dokážeme je poté lépe strávit.

Namáčením mandlí zvýrazníme jejich chuť, aktivujeme zdravé látky obsažené v mandlích a mandle budou takto snadněji stravitelné. Shrňme si, že mandle jsou potravinou, která by neměla v našich spížích chybět, jejich účinky jsou více než přínosné. Na trhu najdeme mandle loupané i neloupané. Mandle neloupané jsou levnější, mandle loupané jsou o trochu dražší.

Díky našemu návodu na spaření mandlí jsme schopní si mandle rychle a téměř bezpracně oloupat sami doma. Nakonec doporučujeme mandle přes noc namočit do vody, aby pro náš žaludek nebyly tolik těžké a abychom využili maximálního zdroje všech vitamínů a minerálů, které se v mandlích nachází.