Musaka
Musaka. Zdroj: Pinterest.com

Po náročném dni vám vyhládlo? Známe recepty na prima dobroty, které jsou rychlé, zdravé a chutné. Proč trávit u sporáku půlku života, když se jen chcete co nejdříve najíst? Přinášíme vám osm tipů, jak docílit, aby na stole byla lehká, zdravá a rychlá večeře!

Těstoviny s pórkem a lososem

Nejprve osolíme a opepříme 250 gramů lososa a na olivovém oleji ho opečeme. Když je dostatečně orestovaný, vyjmeme lososa na talíř a v pánvičce podusíme ještě pórek. Pak už zbývá jen uvařit těstoviny.

Kuskusový salát s hráškem

Kuskus je dobrý a výživný naslano i na sladko. Já vám povím, kterak se dobře najíst kuskusového salátu s hráškem. Obrázek je jen ilustrativní a zobrazuje spíše kuskusový salát nasladko, podobný kuskusové kaši v jiném článku. To nic nemění na tom, že si v něm lze představit hrášek a papriku. V podstatě pak pokrm vypadá jako rizoto, ale místo rýže se tam skvěje méně využívaný kuskus.

A jaký že je to ten postup? Máme hrnek kuřecího vývaru a hrnek kuskusu. Vývarem zalijeme kuskus a zatímco pod talířkem bobtná, nakrájíme papriku a přidáme ji k hrášku. Tyto suroviny pak do kuskusu jen vmícháme. Zakápneme trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a jako třešničku na dortu můžeme dochutit pár kapkami citrónu. Vidíte – a je hotovo.

Houbový Kuba

Kuba z krupek nemusí být jen pokrmem na Štědrý den. Stejně jako si můžete udělat kapra kdykoli v roce (a to vřele doporučujeme), lze dost dobře v kterýkoli den uvařit také houbového Kubu. Celý postup spočívá jen v tom, že přivedeme k varu krupky lámanku a do nich přidáme prolisovaný česnek, sůl a houby. Kdo tuto poslední surovinu nemá rád nebo pokud zrovna neroste a nemáte ji ani usušenou, lze ji zcela vynechat a pokrm neztratí na působivosti.

Brambory s pažitkou a tvarohem

Dáme vařit brambory. Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a po uvaření brambor je jím posypeme. Také nasekáme pažitku a tou dílo ozdobíme. Polijeme máslem a podáváme.

Houbová smaženice

Na pánvi rozpustíme máslo a restujeme na něm cibuli a houby spolu s rozklepnutými vejci. Dílo završíme dochucením solí a pepřem. K smaženici přikusujeme chléb.

Omeleta s brokolicí

Pokrájíme půl kilogramu brokolice na menší růžice a očištěnou mrkev na kolečka. Dvě lžíce másla a 3 lžíce oleje rozpustíme na pánvi. Když na ní zeleninu orestujeme, přidáme sůl a pepř. Ze směsi uděláme 4 části, z nichž každou zvlášť postupně vložíme na pánev a usmažíme s rozšlehaným vajíčkem. Je to rychlá večeře, která potěší. Dobrou chuť.

Tortilly s kuřecím masem

Tato výborná pochutina se skládá z masové směsi a tortill. Podívejte se, jak je to jednoduché!

Směs: Nejprve si na oleji osmahneme 200 g kuřecích prsou. Přidáme nakrájenou cibuli, sůl, 1 lžičku cukru. Potom přilijeme 25 ml sójové omáčky. Po zamíchání zahustíme moukou a za chvíli je hotovo.

Tortilly: 70 ml vody smícháme se 100 g hladké mouky, přidáme lžíci oleje a sůl. Z toho uděláme těsto a z něho 2 placky. Opékáme na oleji každou stranu 3 minuty.

Tortilly naplníme masovou směsí, ledovým salátem, který natrháme na kousky, a další zeleninou, jako jsou rajčata a jiné ingredience, jež nás napadnou. Je to perfektní večeře.

Salát Coleslaw [kólsló]

Znáte tento salát? Abychom nemuseli dlouze popisovat, o co se jedná, a vy to půl dne číst :), poslouží dost dobře video, v němž je vše názorně ukázáno a vysvětleno. Jak je při jeho zhlédnutí patrné, vystačíme si se zelím, mrkví a nakrájeným řapíkatým celerem. Přidáme trochu cukru a majonézu. Dochutíme vinným octem a citrónovou šťávou. Salát Coleslaw se hodí k hamburgeru, grilovaným masům i jen tak k namazání na pečivo.

Rychlá večeře – bonus

Osm tipů na super večeře je u konce, ale nezoufejte! Pojďme na další recepty na zdravá, rychlá a chutná jídla.

Kuřecí játra dušená na cibulce s chlebem, rýží nebo bramborami

Játra předem vyndáme z mrazáku nebo nyní z ledničky. Odblaníme je a nakrájíme cibuli. Tu nejprve na tuku orestujeme a pak přidáme játra a podlijeme je vodou. Nádobu přiklopíme poklicí. Játra se nesmějí při tepelné úpravě osolit, jinak by zhořkla. Sůl přidáme, až když jsou krásně měkká. Zatímco se játra dusí, uvaříme rýži nebo brambory. Pokud se nám nechce s nimi vařit, můžeme si k podušeným játrům vzít chléb.

Cuketová polévka

Na pánvi rozpálíme olivový olej a cibuli osmahneme dorůžova. Poté přimícháme propasírované 1–2 stroužky česneku a necelý 1 kg na kostky nakrájených neoloupaných cuket. Půlku cukety nasekáme na kolečka. Zeleninový vývar nalijeme do cuketových kostek a po uvaření směs rozmixujeme. Přidáme trochu pepře a soli a nakonec bazalku a 100 ml 12% smetany. Polévka má hustší konzistenci a celý proces zakončíme přimícháním hrsti nastrouhaného sýra Gran Moravia (nebo podobného). Jídlo nalijeme do talíře, ozdobíme na oleji opečenými cuketovými kolečky a můžeme se pustit do hodování.

Zapečené cuketky

Na tento pokrm potřebujeme česnekový olej, který si lze snadno připravit tak, že do obyčejného oleje přidáme prolisovaný česnek. Přisypeme grilovací koření, vegetu a sůl. V této směsi navlhčíme cuketu nakrájenou na kostky a dáme do trouby zapéct v plechu vyloženém pečicím papírem. Můžeme posypat tvrdým sýrem (Parmezánem a tak dále) a sezamem. Konzumujeme s tatarkou, zakysanou smetanou nebo dietně s bílým jogurtem. A rychlá večeře je na světě.

Další články:

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Mohlo by se vám také líbit