Vaření a recepty

TOP 5: Nejoblíbenější pokrmy z rajčat

Chcete si připravit pokrmy z rajčat? Jsou nejen rychlé na přípravu, ale i zdravé. Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidantu lykopenu, který je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a rakoviny. Jsou také skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a vitaminu K. Pojďme si tedy jednotlivé recepty přiblížit!

Rajčatové rizoto

Ingredience:

  • 250 g rýže
  • 1 cibule – nakrájená nadrobno
  • 50 g másla
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml passaty
  • 500 g cherry rajčat
  • 100 g mozzarelly
  • strouhaný parmazán

Postup:

  1. Rýži, cibuli a polovinu másla vyklopte do velké misky vhodné do mikrovlnné trouby. Přikryjte ji a vařte v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 3 minut.
  2. Vmíchejte vývar a passatu a nepřikryté vařte 10 minut. Pořádně promíchejte a vmíchejte rajčata a mozzarellu. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon a vařte dalších 8 minut, dokud se rýže neuvaří a rajčata nezměknou.
  3. Rizoto nechte několik minut odpočívat a poté do něj vmíchejte zbylé máslo, parmazán a bazalku. Podle chuti dochuťte.
Rajčatové rizoto
Rajčatové rizoto. Zdroj: Whisperofyum.com

Rajčatová polévka s bazalkou

Ingredience:

  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 5 měkkých sušených rajčat
  • 3 x 400g plechovky rajčat
  • 500 ml krůtího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička cukru
  • 142 ml zakysané smetany
  • 125 g hrnku čerstvého bazalkového pesta
  • lístky bazalky k podávání

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej, přidejte česnek a na mírném ohni ho několik minut nechte změknout.
  2. Přidejte sušená rajčata, konzervovaná rajčata, vývar, cukr a koření a přiveďte k varu. Polévku nechte 10 minut probublávat, dokud se rajčata trochu nerozpadnou.
  3. Šlehejte tyčovým mixérem a průběžně přidávejte polovinu zakysané smetany. Ochutnejte a upravte koření, v případě potřeby přidejte více cukru. Podávejte v miskách s asi 1 polévkovou lžící pesta rozšlehaného na povrchu, trochou zakysané smetany a posypte lístky bazalky.
Rajčatová polévka s bazalkou
Rajčatová polévka s bazalkou. Zdroj: Marthastewart.com

Rajčatovo-cizrnové curry

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 400 g plechovky švestkových rajčat
  • 400 ml plechovka kokosového mléka
  • 400 g plechovky cizrny
  • 2 velká rajčata rozčtvrcená na čtvrtiny
  • ½ malého balení koriandru
  • vařená rýže basmati

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a přidejte 2 nadrobno nakrájené cibule. Vařte do změknutí, asi 10 minut.
  2. Přidejte 2 rozdrcené stroužky česneku, 1 lžičku garam masaly, 1 lžičku kurkumy a 1 lžičku mletého koriandru a promíchejte. Vařte 1-2 minuty, pak přilijte 400g plechovku švestkových rajčat, rozbijte dřevěnou lžící a vařte 10 minut.
  3. Přilijte 400ml plechovku kokosového mléka a okořeňte. Přiveďte k varu a vařte dalších 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Vhoďte okapanou a propláchnutou 400g plechovku cizrny a 2 velká rajčata nakrájená na čtvrtky a prohřejte. Posypte nahrubo nasekaným koriandrem z ½ malého balení a podávejte s nadýchanou rýží.
Rajčatovo-cizrnové curry
Rajčatovo-cizrnové curry. Zdroj: Simply-delicious-food.com

Špagety s rajčatovou omáčkou

Ingredience:

  • 200 g špaget
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 300 g rajčat nakrájených na kostičky
  • 125 g kuličkové mozzarelly
  • hrst bazalkových listů

Postup:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím dejte do velkého hmoždíře chilli, šalotku, olej, citronovou kůru, ocet, cukr a rajčata. Pokud váš hmoždíř není dostatečně velký, dejte vše do mísy a použijte tlouk jen v ní. Přidejte pořádnou dávku mořské soli a čerstvě mletého černého pepře a vše společně roztlučte.
  2. Těstoviny slijte a smíchejte je s rajčatovou směsí a mozzarellou. Posypte bazalkou a ihned podávejte.
Špagety s rajčatovou omáčkou
Špagety s rajčatovou omáčkou. Zdroj: Seriouseats.com

TIP! Tyto pokrmy z rajčat se skvěle hodí například na piknik s přáteli

Rajčatovo-melounový salát

Ingredience:

  • ½ zralého zeleného nebo oranžového melounu
  • ¼ okurky
  • 3 rajčata
  • ½ svazku máty
  • ½ svazku koriandru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky mátové omáčky
  • opečená bageta

Postup:

  1. Meloun, okurku, rajčata a bylinky opatrně smíchejte ve velké míse.
  2. Smíchejte olivový olej a mátovou omáčku s trochou koření, poté přelijte ostatní ingredience a znovu promíchejte, aby se mátová zálivka obalila.
  3. Podávejte vychlazené, s plátky opečené bagety, případně potřené čerstvě nakrájeným stroužkem česneku.
Rajčatovo-melounový salát
Rajčatovo-melounový salát. Zdroj: Loveandlemons.com

Rajčatové pokrmy můžete doplnit i o dobré pití! Přejeme vám dobrou chuť!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *