Chcete si připravit pokrmy z rajčat? Jsou nejen rychlé na přípravu, ale i zdravé. Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidantu lykopenu, který je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a rakoviny. Jsou také skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a vitaminu K. Pojďme si tedy jednotlivé recepty přiblížit!
Rajčatové rizoto
Ingredience:
- 250 g rýže
- 1 cibule – nakrájená nadrobno
- 50 g másla
- 250 ml zeleninového vývaru
- 500 ml passaty
- 500 g cherry rajčat
- 100 g mozzarelly
- strouhaný parmazán
Postup:
- Rýži, cibuli a polovinu másla vyklopte do velké misky vhodné do mikrovlnné trouby. Přikryjte ji a vařte v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 3 minut.
- Vmíchejte vývar a passatu a nepřikryté vařte 10 minut. Pořádně promíchejte a vmíchejte rajčata a mozzarellu. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon a vařte dalších 8 minut, dokud se rýže neuvaří a rajčata nezměknou.
- Rizoto nechte několik minut odpočívat a poté do něj vmíchejte zbylé máslo, parmazán a bazalku. Podle chuti dochuťte.

Rajčatová polévka s bazalkou
Ingredience:
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 5 měkkých sušených rajčat
- 3 x 400g plechovky rajčat
- 500 ml krůtího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- 142 ml zakysané smetany
- 125 g hrnku čerstvého bazalkového pesta
- lístky bazalky k podávání
Postup:
- Na velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej, přidejte česnek a na mírném ohni ho několik minut nechte změknout.
- Přidejte sušená rajčata, konzervovaná rajčata, vývar, cukr a koření a přiveďte k varu. Polévku nechte 10 minut probublávat, dokud se rajčata trochu nerozpadnou.
- Šlehejte tyčovým mixérem a průběžně přidávejte polovinu zakysané smetany. Ochutnejte a upravte koření, v případě potřeby přidejte více cukru. Podávejte v miskách s asi 1 polévkovou lžící pesta rozšlehaného na povrchu, trochou zakysané smetany a posypte lístky bazalky.

Rajčatovo-cizrnové curry
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 400 g plechovky švestkových rajčat
- 400 ml plechovka kokosového mléka
- 400 g plechovky cizrny
- 2 velká rajčata rozčtvrcená na čtvrtiny
- ½ malého balení koriandru
- vařená rýže basmati
Postup:
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a přidejte 2 nadrobno nakrájené cibule. Vařte do změknutí, asi 10 minut.
- Přidejte 2 rozdrcené stroužky česneku, 1 lžičku garam masaly, 1 lžičku kurkumy a 1 lžičku mletého koriandru a promíchejte. Vařte 1-2 minuty, pak přilijte 400g plechovku švestkových rajčat, rozbijte dřevěnou lžící a vařte 10 minut.
- Přilijte 400ml plechovku kokosového mléka a okořeňte. Přiveďte k varu a vařte dalších 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Vhoďte okapanou a propláchnutou 400g plechovku cizrny a 2 velká rajčata nakrájená na čtvrtky a prohřejte. Posypte nahrubo nasekaným koriandrem z ½ malého balení a podávejte s nadýchanou rýží.

Špagety s rajčatovou omáčkou
Ingredience:
- 200 g špaget
- 1 červená chilli paprička
- 2 šalotky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžičky cukru krupice
- 300 g rajčat nakrájených na kostičky
- 125 g kuličkové mozzarelly
- hrst bazalkových listů
Postup:
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím dejte do velkého hmoždíře chilli, šalotku, olej, citronovou kůru, ocet, cukr a rajčata. Pokud váš hmoždíř není dostatečně velký, dejte vše do mísy a použijte tlouk jen v ní. Přidejte pořádnou dávku mořské soli a čerstvě mletého černého pepře a vše společně roztlučte.
- Těstoviny slijte a smíchejte je s rajčatovou směsí a mozzarellou. Posypte bazalkou a ihned podávejte.

TIP! Tyto pokrmy z rajčat se skvěle hodí například na piknik s přáteli
Rajčatovo-melounový salát
Ingredience:
- ½ zralého zeleného nebo oranžového melounu
- ¼ okurky
- 3 rajčata
- ½ svazku máty
- ½ svazku koriandru
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky mátové omáčky
- opečená bageta
Postup:
- Meloun, okurku, rajčata a bylinky opatrně smíchejte ve velké míse.
- Smíchejte olivový olej a mátovou omáčku s trochou koření, poté přelijte ostatní ingredience a znovu promíchejte, aby se mátová zálivka obalila.
- Podávejte vychlazené, s plátky opečené bagety, případně potřené čerstvě nakrájeným stroužkem česneku.

Rajčatové pokrmy můžete doplnit i o dobré pití! Přejeme vám dobrou chuť!
Co říkáte na tento článek?
Pobavilo
0 Užitečné
0 Super
0 Nic moc
0 Trapas
0