NávodVaření a receptyZdraví

Sezónní ovoce: Kdy, co můžeme konzumovat a pěstovat?

Utrhnout si čerstvé jablko ze stromu nebo ostružinu z keře, je skvělý pocit na který se těší nejeden z nás. Kromě osvěžující chuti, je ovoce bohatým zdrojem vitamínů a zároveň obsahuje Antioxidanty. My se dnes blíže podíváme na sezónní ovoce.

Sezónní ovoce

Sezónní ovoce – co a kdy?

Jaro: V jarních měsících se můžeme těšit na ovoce, které nám dopřává energii na zahájení nového roku. Mezi nejznámější jarní ovoce patří jahody, maliny, broskve a třešně.

Léto: V létě se chutné sezonní ovoce stává požehnáním pro každého milovníka ovoce. Jabloň, broskev, meruňka, švestka, hrozny, angrešt nebo ostružiny. To jsou jen některé z mnoha druhů ovoce, na které se každoročně těšíme.

Podzim: Podzim je obdobím sklizně. V této době se sklízejí ovoce, které můžeme později těšit také na zimě. Mezi nejznámější druhy patří jablka nebo hrušky.

Zima: I když zima není pro ovoce nejvhodnější období, stále můžeme mít představu o ovoce, které je v této době dostupné. Patří sem například kiwi, hroznové víno, granátová jablka a pomeranče.

Sezónní ovoce
  • Jahody – květen – červen
  • Třešně – červen – červenec
  • Višně – červne – červenec
  • Borůvky – červen – srpen
  • Maliny – červen – říjen
  • Švestky – červenec – říjen
  • Angrešt – červenec – srpen
  • Broskve – červenec – říjen
  • Meruňky – červenec – srpen
  • Hroznové víno – srpen – říjen
  • Ostružiny – srpen – říjen

Jablka a hrušky závisí na odrůdě. Odrůdy sklízené v létě jsou vhodné k okamžitému zpracování. Pozdní odrůdy jsou vhodné k uskladnění.

Sezónní ovoce – výhody

Sezónní ovoce je levné, chutné a v porovnání s uměle vyhnaným ovocem ve sklenících také plné vitamínů. Jelikož je na našem jídelníčku už od nepaměti, máme k dispozici nepřeberné množství volně dostupných receptů. Navíc už od našich babiček známe způsoby jak ovoce uskladnit. Například zavařováním.

Sezónní ovoce – nevýhody

Sezónní ovoce má omezené datum spotřeby. Naštěstí známe druhy sezónního ovoce, které jsou vhodné k dlouhodobému skladování, díky čemuž je můžeme používat i několik měsíců. Mezi takové ovoce patří některé druhy jablek a hrušek. Ať už tedy ovoce nakupujete nebo máte vlastní sad, přemýšlejte, kolik ovoce spotřebujete a kolik chcete uskladnit. Dle toho volte odrůdy jablek a hrušek.

Kdy, co můžeme konzumovat

Způsoby uchovávání sezónního ovoce

I navzdory faktu, že sezónní ovoce má omezené datum spotřeby, existují způsoby, díky kterým ho můžeme uchovat po mnohem delší dobu.

V našich domácnostech je nejběžnějším způsobem uchovávání sezónního ovoce zamražení. Ke zmražení se hodí jahody, borůvky, ostružiny, meruňky, broskve, švestky a další druhy ovoce, u kterého mráz není schopen strukturu plodu tolik poškodit. U broskví, švestek a meruněk musíme vyjmout pecku a ovoce nakrájet na půlky. Následně ho můžeme vakuovat, případně je vložíme do zavíracích sáčků a vytlačíme vzduch. Zbylé ovoce sypeme do sáčků rovnou.

Dalším velmi oblíbeným způsobem uchovávání sezónního ovoce je sušení, které je vhodné především pro sladší a výraznější druhy ovoce jako jsou meruňky. Pro sušení se také hodí třešně. Jenom si dejte pozor, ať je nepřesušíte. Třesně stačí sušit do chvíle, kdy jsou „gumové“. Přesušené třesně jsou příliš tvrdé a ztrácejí hodně ze své chuti.

Sezónní ovoce se dá uchovávat také zavařováním. Kompoty, džemy, marmelády nebo šťávy lze připravit z téměř všeho sezónního ovoce.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Návod