Potravinový odpad je velkým strašákem ekologie. Odhaduje se, že každý člověk vyhodí pětinu jídla, které si týdně koupí. Jak na ekologické stravování, které nezatěžuje planetu?

Ekologické stravování v praxi | Kde je poptávka, tam je nabídka

Potravinový řetězec je složitý mechanismus, který nám v dnešní době přináší široký výběr možností. Vyprodukuje se tolik jídla, že většina z nás nikdy nepocítila, co to znamená mít hlad. Co způsobuje nadbytek jídla v Evropě, když jinde na Zemi nemají co jíst?

Rovnice je to jednoduchá – tam kde je poptávka, je i nabídka. Avšak to neznamená, že hladoví lidé v Africe by nechtěli jíst. Výhodou Evropy nebo třeba Austrálie, Ameriky a dalších bohatších částí světa je, že my máme i tu možnost jíst. Máme dostatek všeho, i když tolik už ani nepotřebujeme.

A tak zhýčkaní přebytkem vyhazujeme potraviny, které překročili doporučenou lhůtu pro spotřebování, aniž bychom se přesvědčili, zda jsou opravdu zkažené. Jakákoliv nedokonalost nebo odchylka od “správné” barvy, tvaru a tak dále je rychle potrestána odpadkovým košem.

I malé změny mají obrovský dopad

Vyhazováním potravin velmi zatěžujeme planetu. Většina potravinového odpadu totiž skončí v komunálním odpadu, odtud už vedou jen dvě cesty. Na skládce potraviny nemají vhodné podmínky pro hnití a tak zde tráví více času, než si myslíme a ve spalovnách se pro jejich spálení musí použít mnohem více paliva, protože špatně hoří.

Nyní však cyklus potravinového odpadu můžete narušit, díky aplikování těchto jednoduchých zásad. Vytvořte si svou zero waste domácnost, protože každá změna se počítá. Jak na to?

5 zásad života bez potravinového odpadu

Uklizená lednice = základ kuchyně

Přeorganizováním lednice zjistíte, jaké potraviny máte doma a jaké mají data spotřeby. Nestane se vám, že se vám pak nějaký zapomenutý sýr připomene sám od sebe svou “vůní”. Vytvořte si v lednici tři kategorie potravin.

  • Spotřebuj mě, co nejdříve – zde patří nejrychleji kazící se potraviny jako je zelenina a ovoce, které je dobré mít neustále na očích.
  • Týden ještě vydržím – do této kategorie patří potraviny jako jsou jogurty, sýry a trvanlivější kousky zeleniny, které postupně zpracujete během týdne, až dvou.
  • Trvanlivé výrobky – zde umístěte potraviny bez větších nároků na rychlost spotřebování, mohou to být sklenice s džemem, dochucovacími omáčkami a neotevřené potraviny.

Takto zorganizovaná lednice vám na první pohled bude hlásit, kterých potravin máte nejvíce a je nutné na ně dostat chuť.

Nechoďte zbytečně do obchodu

Tato zásada úzce souvisí s předchozím bodem. Pro ekologické stravování je důležité využívat do maxima to, co už máte doma. Než tedy vyrazíte na nákup, zkontrolujte, co vám leží v lednici a také ve spíži.

Vařte podle potravin, které se nachází u vás doma a ne podle receptů. Improvizujte a neběhejte do obchodu pro každý exotický kousek ovoce v receptu. Kombinování a experimentování s potravinami vás může přímo ohromit. Už jste třeba zkoušeli kombinaci kozího sýra, brokolice a cizrny?

Ještě jeden malý tip: Je dokázáno, že lidé kteří jdou nakupovat a mají při tom hlad, nakoupí více jídla zbytečně. Dejte si svačinku než vyrazíte doplnit zásoby.

Sezónní stravování

Každé roční období nám nabízí nepřeberné množství sezonních potravin. Využívejte potraviny typické pro dané období v sezóně. Kupováním a podporováním sezonních potravin snižujete svůj dopad na ekologii, obzvlášť pokud si vyberete lokální potraviny z místních trhů. Věřte, že tyto potraviny mají i lepší chuť a jsou výživnější a zdravější pro vaše tělo.

Každé roční období nabízí jiné druhy potravin – nejvíce jich pak nabízí léto a podzim.

Nakupování a skladování potravin bez obalu

Naštěstí v době 21. století už existuje mnoho obchodů tzv. bez obalu vhodných pro ekologické stravování. Zde si můžete nakoupit potraviny do zásoby bez využití nejen plastového, ale prakticky jakéhokoliv odpadu.

Jednoduše si přinesete vlastní nádoby a sklenice, zvážíte si je na váze u vchodu a nalepíte na ně štítek s váhou sklenic, kterou vám pak při placení odečtou. Naplníte sklenice nejrůznějšími potravinami od mouky, přes luštěniny, až po těstoviny a zaplatíte jako v běžném obchodě. Rozdíl je jen v tom, že jste při takovém nákupu nevytvořili žádný odpad zatěžující životní prostředí.

Velkou výhodou takového nakupování také je, že v nádobách a sklenicích, ve kterých jste nakupovali si můžete potraviny ponechat i pro snadné a trvanlivé skladování. Jídlo vám v nich vydrží déle čerstvé, nenapadá jej hmyz a nekazí se.

Když ekologicky, tak zeleně

Pokud jste ekologický začátečník jistě vás překvapí, že na životní prostředí má velký dopad živočišný průmysl. Jenom spotřeba vody na jeden kilogram hovězího masa činí neuvěřitelných 15 500 litrů.

Na světě žije sedm miliard lidí, převážná většina z nich běžně konzumuje maso a další živočišné produkty – mléko, sýry, jogurty. A teď si představte to obrovské množství dobytka, které je zapotřebí, aby uživilo takové množství lidí. Nepředstavitelné, že?

Právě dobytek, jehož maso využíváme ke spotřebě, je jedním z hlavních zdrojů emisí ze skleníkových plynů, které ničí naši planetu Zemi. Není nutné zacházet do extrémů, zdravé snížení konzumu naprosto dostačuje.

Zkuste omezit konzumaci masa a dalších živočišných produktů. Nahraďte je zelenými možnostmi z oblasti rostlinného stravování. Doplňte zeleninu o luštěniny, rýži a vykouzlíte chutná, zdravá a ekologická jídla, kterými nepohrdne jen tak nějaký strávník.

Čerstvé bylinky a potraviny sežene na farmářských trzích.

Shrňme si tedy zásady pro ekologické a zároveň etické stravování, které je budoucností pro naši planetu:

  1. Zorganizujte si lednici
  2. Využívejte to, co máte
  3. Jezte podle sezóny
  4. Skladování a nákup potravin ve sklenicích
  5. Omezte živočišné výrobky

Kompostování na druhou

I přesto, že budete dodržovat všechny tyto zásady je jasné, že přece jen nějaký potravinový odpad tvořit budete. Troufáme si však tvrdit, že snížíte svou produkci během jednoho měsíce cca o 70 %. Některé části potravin, ale přece jen vyhodit musíte. Taková slupka od banánu by vám jen těžko chutnala. Co tedy s ní?

Virbl, prosím … Správnou odpovědí se stává kompost. Kompostování potravin lze provádět jak v bytě ve městě, tak ve vesnickém domě.

Pokud bydlíte v domě se zahradou, založit si vlastní kompost není nic složitého. Stačí vyhradit si místo někde dál na zahradě, nebo v rohu, kam budete vyhazovat potravinový odpad. Rostlinky a zvířátka (proto jej raději založte dál od domu) se už postarají o zbytek.

I v bytě se lze věnovat kompostování a ještě získávat hnojivo pro pokojové rostliny. Skvělým pomocníkem, který neurazí svým designem žádný interiér, je vermikompostér. Založit si kompost lze však i bez něj, chce to jen staré krabice, noviny, nádobu a trochu kreativity – návod na výrobu kompostéru do bytu zde.

Zero waste jako životní styl

V oblasti života podle zásad zero waste (neboli bez odpadu) se můžete posouvat každý den. Důležité jsou malé krůčky, které tvoří celek. Nechte vstoupit do vašeho života minimalismus a ekologii jako životní styl, který se vám odvděčí.

Všechny oblasti života se dají přizpůsobit tak, aby nezatěžovali životní prostředí. Ať už se jedná o ekologické stravování, cestování, kosmetiku, udržitelný šatník, recyklaci… Možností je nespočet.

Důležité je si uvědomovat, jaký dopad má chování každého jednotlivce na matičku Zemi. Každý máme na výběr. Není pravdou, že jeden člověk nic nezmůže. Každý by totiž měl začít nejdříve sám u sebe a tím inspirovat i ostatní. Nezapomeňme, že tvoříme svět pro budoucí generace.