NávodVaření a receptyZdraví

Dieta bez pečiva a příloh: Jak a čím nahradit?

I přesto, že se může zdát, že se bez pečiva a příloh neobejdeme, opak je pravdou. V tomto článku si povíme o tom, jak efektivně vyměnit tyto dvě složky za uživatelsky přívětivou výživnou náhradu. Jaká je dieta bez pečiva a příloh?

Dieta bez pečiva a příloh – výhody a nevýhody

Začněme tím, že si řekneme, co tato dieta obnáší. Kdo chce vyčlenit přílohy a pečivo ze svého jídelníčku, musí je něčím nahradit. Čím ale? To je předmětem a obsahem tohoto článku. Existuje více možností, jak to provést.

Někdy je dobré jíst tak, abyste tu přílohu nebo pečivo vůbec nepotřebovali. Tedy vás zasytí samotné jídlo. Třeba rizoto je hlavní pokrm bez přílohy.

Mezi nesporné výhody, které dieta bez pečiva přináší, patří například ulehčení vašemu žaludku, neucpávání cév nadměrnými tuky a přinesení do těla spoustu vitamínů, vlákniny a dalších cenných látek.

Zda zhubnete při této dietě, je sice kontroverzní, nicméně vám to určitě prospěje. Nezaděláte si třeba na žlučníkové či ledvinové kameny, vyhnete se cukrovce a nadváze. Dieta se však nehodí pro dlouhodobé držení.

Dieta bez pečiva a příloh – jak na ni?

Lidé, kteří přechází na výživu bez příloh, velmi často volí raw stravu, která se tepelně nezpracovává (případně jen při velmi nízké teplotě), a logicky tedy nejedí rýži, brambory nebo klasické knedlíky jako přílohu. Co ale dokáží, je nahradit je.

Celozrnné pečivo jíst můžete

Úplně bez sacharidů to nejde. Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky a naopak vyhledávejte tu celozrnnou, která obsahuje živiny. Čtěte složení produktu, protože i v této oblasti dochází ke klamání zákazníka: používají se umělá barviva pro zdání, že je takto tmavé pečivo celozrnné, ovšem skutečnost je mizerná. Výrobci spoléhají na to, že se spotřebitel nachytá a koupí takovýto chléb domnívaje se, že jde o zdravý produkt.

Celozrnné pečivo si také můžete upéct. Na internetu naleznete nepřeberné množství návodů, jak na to. Dobré je zhlédnout nějaké video ku příkladu na Youtube.

Upéct si vlastní chléb není vůbec těžké. Chce to jen mít chuť do samotné práce a chuť na tu dobrotu. Také bezesporu potřebujete ony zdravé suroviny, jimiž jsou především celozrnná mouka, různé druhy semen a podobně.

Vhodné je také pečivo ze žitné mouky. Pšenice zdravá není. Mějme to na paměti.

Vsaďte na zeleninu

Nešetřte oblohou. Velká dávka zeleniny k hlavnímu jídlu ať už ve formě salátu, nebo v syrovém stavu, je základ pro správné stravování. A takto obrovská porce člověka zasytí – i bez příloh a pečiva. Samotná zelenina plně nahradí i těstoviny. Stačí mít na zahradě cuketu, protože z ní lze udělat právě špagety. A samozřejmě se hodí všelijaká další zelenina, z níž snadno zhotovíte plnohodnotné pokrmy.

Recepty z rajčat

Rajčata díky látce zvané lykopen působí jako prevence rakoviny a onemocnění srce. Mluvíme však o zralých rajčatech, neboť zelená obsahují dokonce jed, a proto mohou lidskému organismu uškodit. Rajčata jsou však nenáročná na pěstování, stačí je de facto jen důkladně zalévat. Milují teplo, musíte je podepřít kůlem, aby se krásně vypnula. A když jsou hezky červená, šup s nimi do kuchyně. Víme o spoustě chutných a neotřelých receptů.

Rajčata plněná vajíčkem a 2 podobné recepty

  1. recept: Překrojíme 3 kusy rajčat napůl a vyřízneme vnitřek. Do těchto šesti otvorů nasypeme celkem 20 gramů strouhanky a do každého z nich po jednom vejci, následně osoleném a opepřeném. Nakonec do důlků na vejce dáme nastrouhaný Eidam, posypeme něčím zeleným, co máme po ruce (například petrželí) a pečeme 15 minut na 180° Celsia.
  2. recept: Podobně jako předchozí připravíme i toto jídlo: Do pánve na lívance nalijeme trochu oleje a přidáme malé kousky špenátu, papriky a rajčete. V odměrce si metličkou vyšleháme 4 vejce se solí a pepřem a vylijeme je do pánvičky na lívance. Nakonec přidáme krémový sýr a pečeme 20 minut na 180° Celsia.
  3. recept: A co zkusit tento recept? Dvě rajčata nakrájíme na plátky, papriku na kostičky a nasekáme petržel. Olej a máslo rozpustíme a zeleninu na něm orestujeme. Potom osolíme a uvaříme si vajíčka. Poté je rozpůlíme a přidáme do pánve, kde na ně přisypeme pepř, petržel a nastrouhaný tvrdý sýr. Přikryjeme pokličkou a za chvíli můžeme konzumovat ozdobené petrželí.

Recepty z cukety

Jestli vám mohu poradit výtečnou potravinu, vhodnou pro nejrozličnější způsoby kuchyňské úpravy, budu bájit o cuketě. Ačkoli ji totiž tvoří až 93 % vody, obsahuje též plno důležitých látek. A kromě toho bezesporu fenomenálně chutná.

Cuketové těstoviny

Půlku středně velké cukety nastrouháme na tenké plátky a nakrájíme na nudle. Uvaříme je ve vodě. Na olivovém oleji osmahneme stroužek česneku a kostky ze dvou plátků sušené šunky. Nakonec tam nalijeme jedno osolené a opepřené vejce. Když je vše hotové, dáme pokrm na talíř, posypeme parmezánem a můžeme hodovat.

Cuketové těstoviny
Cuketové těstoviny. Zdroj: Pinterest

Cuketové špízy

Kolečka ze 4 cuket lehce osolíme, aby pustily vodu. Následně je osušíme čistou utěrkou.

Smícháme najemno nakrájenou cibuli s 500 g mletého hovězího masa. Přidáme toto koření: sůl, pepř, tymián, kmín a kajenský pepř. Promícháme s 1 lžící strouhanky, 1 rozšlehaným vejcem a 4 stroužky propasírovaného česneku.

Na špejli napícháváme cuketu a masovou směs. Špízy oblečeme do alobalu a upečeme při 200 stupních Celsia. Po rozbalení z alobalu je posypeme strouhaným sýrem, který následně ještě 10 minut zapékáme.

Cuketové špízy
Cuketové špízy. Zdroj: Pinterest

Cuketové placky

Famózní cuketové placky vytvoříme tak, že 700 g cukety oloupeme, vydlabeme, nastrouháme nahrubo, osolíme a promícháme. Až cuketa pustí vodu, přecedíme ji. Přidáme vejce, česnek, pepř, majoránku a 30 g polohrubé nebo špaldové mouky.

Buď pečeme 20 minut na 180 stupňů Celsia nakladenou tenkou vrstvu těsta na pečícím papíře, anebo smažíme na lžičce oleje lžicí vytvořené placky z obou stran.

Cuketové placky
Cuketové placky. Zdroj: Pinterest

Cuketový nákyp

Připravíme si řídké těsto z těchto surovin: 3 hrnky nahrubo nastrouhané neloupané cukety, 2 ks cibule nadrobno, 4 ks vejce, 250 g strouhaného Eidamu, 300 g uzeného masa na kostičky, 1 hrnek dětské krupičky, 1 bal. prášek do pečiva, 5 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžička soli, 2 lžíce sekané petrželky, pepř a majoránka.

Tuto směs dáme do pekáčku, který nejprve vymažeme sádlem a vysypeme dětskou krupičkou, a než ji vložíme do trouby, necháme cca 5 minut stát. Po chvíli pečení potřeme povrch nákypu sádlem proti vyschnutí. Pečeme přibližně 50 minut na 180 stupňů.

Cuketový nákyp
Cuketový nákyp. Zdroj: Pinterest

Cuketová roláda

Nastrouháme cuketu a s vajíčkem ji vyšleháme mixérem. Na plech dáme pečicí papír a na něj vlijeme tekuté těstíčko. Navrch dáme kolečka cukety, která jsme udělali na struhadle, a osolíme a opepříme. Upečeme a poté vyndáme z papíru. Během pečení si přichystáme jednoduchou pomazánku: sýr smícháme s koprem. Potřeme upečené těsto a pomocí pečicího papíru je zavineme. Dáme na hodinku vychladit a podáváme.

Cuketová roláda
Cuketová roláda. Zdroj: Pinterest.com

Cuketová pizza

Nahrubo nastrouháme 500 g oloupané cukety a vymačkáme z ní vodu. Přidáme lžičku sušené bazalky, rozklepneme 3 vejce a zamícháme. Následuje 100 g prosáté mouky, 1 lžička prášku do pečiva, půl lžičky soli a nasekaný kopr. Zakvedláme.

Poté si nakrájíme rajče na kolečka a 60 g tvrdého sýra nastrouháme nahrubo. Na dno kulaté nádoby položíme pečicí papír, pomažeme ho olejem a posypeme 100 g strouhanky. Potom tam vlijeme těsto a rozetřeme je. Naklademe rajčata a sýr a pečeme na 180 stupňů Celsia po dobu 30 minut.

Cuketová pizza
Cuketová pizza. Zdroj: Pinterest

Dieta bez pečiva a příloh je nakloněna raw stravě

Jeden z našich předchozích článků pojednává o takzvané raw stravě. Je to víceméně životní styl a způsob stravování, založený na syrové nebo jen lehce tepelně zpracované (při maximálně 43 stupních Celsia) stravě.

K celozrnnému pečivu se hodí různé pomazánky. Vyzkoušejte třeba raw variantu „rybí“ pomazánky, ale bez ryb. Přesný postup naleznete ve videu Martina Třešňáka, specialisty na raw stravu.

Rybí pomazánka bez ryb má tu správnou chuť díky mořské řase. Je zdravá a výživná.

Pomazánka z červené řepy

Jednoduchý recept poskytuje také toto video. Postupujte podle návodu a uvidíte, že vykouzlíte vynikající mňamku.

Jak přestat jíst sladké?

Ještě v minulém století lidé jedli daleko méně cukru než my, a to zhruba 80x (sic!) méně. Tento fakt si dnes těžko dovedeme představit, ale je to tak.

I dnes však například vegani nebo vitariáni, kteří jedí jen většinou za studena připravované pokrmy (a to často bez použití živočišných produktů), dokáží ukuchtit bezpočet mňamek, jež jsou chutné a zároveň zdravé. Místo vařených brambor, knedlíků a jiných příloh vytvářejí recepty, které tyto přílohy dovedou nahradit. Odmítají tedy zcela pečivo.

Další články o dietách:

Věříme, že jsme vám poradili, jak zhubnout bez diety, co jíst místo pečiva a jaké jsou zdravé přílohy. Teď už záleží jen na vás, co z toho si vezmete k srdci. Myslíme si, že když se budete správně stravovat, najdete způsob, jak přestat jíst sladké. Budete totiž stále konzumovat dobroty, ale bude to jídlo bez sacharidů. Přejeme vám hodně štěstí v plnění svých stravovacích předsevzetí.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
1
Užitečné
2
Super
4
Nic moc
1
Trapas
1
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Návod