NávodNezařazenéVaření a receptyZdraví

Skvělá dietní jídla a recepty při hubnutí

Kdo chce ztratit nějaké to kilo, musí se vyhýbat tučné stravě a omezit přísun sacharidů. My máme několik skvělých receptů na dietní jídla, která si zamilujete. Zdravé stravování vám zlepší život.

Pravidla stravování při hubnutí

Existuje několik pokynů, jimiž by se měli řídit ti, kteří chtějí jíst zdravě. Když je budete dodržovat, uvidíte, že to funguje.

Jaké zásady dodržovat?

Ohledně výběru surovin a způsobu úpravy se řiďte tímto:

  1. jezte po menších dávkách v kratších intervalech
  2. smažená a tučná jídla zcela vymažte z jídelníčku
  3. snažte se spíše jídla nemastit

Co konzumovat?

  1. jezte hodně zeleniny a ovoce
  2. nevyhýbejte se mléčným výrobkům
  3. konzumujte libové bílé maso (kuřecí, rybí, krůtí…)
  4. volte netučné přílohy (knedlíky nejezte, brambory, rýži a luštěniny ano)
  5. pijte neslazené zelené/ovocné/bylinné čaje, vodu z kohoutku, domácí nepřislazované šťávy, vodu s citronem, Magnesii…
  6. jezte hodně domácích pomazánek
  7. můžete si dopřát zdravé sladké mlsy
  8. papejte letní saláty
  9. nezapomínejte na polévky

Recepty na dietní jídla

A nyní už ty slíbené recepty, u kterých se moc nezapotíte. Jsou totiž nenáročná. Díky zdravým přísadám a skvělé chuti zabodují u každého stolu.

Vločková polévka

Na másle osmahneme půlku nadrobno nakrájené cibule a opražíme jemné ovesné vločky. Poté přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a celer. Do té samé nádoby nalijeme vodu s bujónem nebo vývar a za stálého míchání můžeme přisypat ještě zeleninu z mrazáku. Při expedici zdobíme bylinkami, nakrájeným pórkem a podobně. Polévku můžeme dosolit. Také lze během vaření přidat 2 uvařené brambory, propasírovaný česnek a rozšlehaná vejce.

Letní polévka ze zahrady

Na oleji podusíme cibuli, česnek a mrkev. Osolíme. Nasypeme kostky cukety a papriky, rajčata a koření ze zahrádky. Přidáme vodu a chvilku vaříme. Už chybí jen doladit to hráškem a případně i těstovinami (pokud máte hlad jako vlk).

Rýže s rajčaty a lilkem

Na kostky nakrájený baklažán (lilek) orestujeme na oleji. V jiném hrnci zesklovatíme cibuli a dusíme s nastrouhanými či nakrájenými rajčaty, až zhoustnou. Osolíme, opepříme, můžeme lehce osladit. Smícháme s uvařenou rýží a baklažány.

Rýže s rajčaty a lilkem
Rýže s rajčaty a lilkem, Zdroj: Pinterest,com

Cuketová roláda s mletým masem

Nastrouháme 2 cukety. Ve větší misce rozklepneme 4 vejce a přidáme petržel. Osolíme, opepříme. Doplníme to 2–3 lžičkami hladké mouky a vytvoříme těsto. Pekáč vyložíme papírem a směs na ni rozetřeme. Zatímco pečeme, osmažíme si cibulku s osoleným a opepřeným mletým masem. To pak natřeme na upečené těsto, navrch dáme 100 g nastrouhaného eidamu, srolujeme a 10 minut zapečeme.

Kuřecí špízy

Tyto špízy jsou trojbarevné. Kostky kuřecích prsou podusíme s trochou olivového oleje a kořením a vychladíme. Papriku a cibuli nakrájíme na kousky. Na špejli klademe střídavě cibuli, maso a papriky. Na konci je opět cibule. Pečeme na pekáčku bez oleje a nejméně dvakrát špízy otočíme. Podáváme s bramborami nebo chlebem.

Losos se špenátem a smetanou

Rozehřejeme si pánev s olejem, osmažíme v ní kostičky cibule a česneku a přidáme mražený špenát. Potom tam nalijeme smetanu ke šlehání. Osoleného, opepřeného a citronem pokapaného lososa orestujeme na másle. Podáváme s bramborami nebo kaší. Vhodné jsou i noky.

Losos se špenátem a smetanou
Losos se špenátem a smetanou. Zdroj: Pinterest.com

Pomazánka z cukety

Očištěnou cuketu nastrouháme nahrubo a zbavíme ji vody. Chilli papričky a česnek opečeme na pánvi. Potom přidáme cuketu. Směs pak vysypeme do misky a smícháme s parmezánem. Můžeme přidat zakysanou smetanu a sůl.

Koláč z cibule

Na pánvi ohřejeme anglickou slaninu. Zesklovatíme cibuli nakrájenou na kolečka. Po lehkém vychladnutí nalijeme smetanu s rozmíchanými vejci a dochutíme podle situace.

Potom uděláme těsto. Nejprve smícháme cukr s droždím a vlažným mlékem. Doplníme hladkou moukou, zbytkem mléka, tukem a solí. Po vykynutí těsto rozválíme a vložíme do vymazané dortové formy. Na to dáme připravenou náplň z cibule. Potom koláč upečeme. Místo cibule lze použít pórek a smetanu obohatit sýrem.

Zelný salát s kuřecím masem a pomerančem

Rozpálíme olivový olej a opečeme na něm osolená a opepřená kuřecí prsíčka. Zálivka se skládá z medu, olivového oleje, balzamikového octa, citronové šťávy, soli a pepře. V misce smícháme najemno nastrouhané zelí, mrkev a nakrájený pomeranč. Dochutíme podle potřeby. Nezapomeneme přidat orestovaná kuřecí prsa.

Řecké zapečené brambory

Oloupané a na plátky nakrájené brambory dáme do mísy. Následuje přimíchání koleček cukety a rajčat. Zakápneme olivovým olejem a přidáme česnek s oreganem, sůl a pepř. Vše napěchujeme do pekáče a vložíme do rozpálené trouby. Po upečení na vrchu posypeme sýrem feta a petrželkou.

Věříme, že jsme vám dodali tu správnou inspiraci, jak zhubnout pomocí jídla. Zvládnete to levou zadní. Zdravé jídlo je zkrátka způsob, jak ušetřit peníze a být fit. Dobře se najíst potřebuje každý člověk. Když víme, jak na to, k vítězství zbývá jen krůček.

Mohlo by se vám také hodit přečíst si články o hubnutí břicha či o zdravém týdenním jídelníčku.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
1
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Návod