Pojďme se podívat na více než 7 pokrmů, které nabízí japonská kuchyně. A není to zdaleka jen sushi. Čím je tento druh stravování pověstný a jaká pravidla musíme dodržovat? Japonská kuchyně je obecně brána jako zdravá a zdroj dlouhověkosti.

Japonská kuchyně – charakteristika

Když se řekne japonská národní kuchyně, každému se vybaví sushi [suši]. Jídlo v Japonsku se jí speciálními hůlkami a tamní obyvatelé si pokrmy vychutnávají třeba dvě hodiny. Jelikož je konzumují pomalu, vyhovuje to jejich žaludku a jsou chráněni před zažívacími potížemi. Kromě rýže jsou dalšími ingrediencemi zelenina, ryby a mořské plody.

To všechno je japonská kuchyně, jeden z nejdietnějších a nezdravějších typů stravování. Způsob a styl konzumace velmi určuje, jak dlouho je člověk na světě (Japonci jsou pověstní dlouhověkostí). Japonci se dožívají vysokého věku nejen díky zdravému jídelníčku, plnému rýže, ale také pro harmonii s poklidným způsobem života bez honby za penězi. To se ale v metropolích poslední roky také dynamicky mění. Spousta jídel se z Japonska dostala i k nám. My pro vás máme několik tipů, jak si je připravit.

Povíme si o těch, které se připravují z rýže, ale i z nudlí, protože i ty jsou v Japonsku velmi oblíbené. Začneme polévkami, poté hlavními jídly a zakončíme to japonským moučníkem. Kromě psaných návodů vás čekají i videa, na nichž jsou některé pokrmy jasně znázorněné.

Japonské polévky

V zemi s hlavním městem Tokio vaří tamní obyvatelé množství speciálních polévek. My vám řekneme postupy při přípravě dvou z nich: Muso a Pho Bo.

Polévka Miso

Tato polévka je z tofu a dlouho taženého speciálního vývaru. Sládá se z 1 litru vody, 15 gramů miso pasty, rybího bujónu Hon Dashi, jarní cibulky, opraženého sezamu, wakame řasy a tofu. Více se dozvíte v ukázce.

Polévka Pho Bo

Fó bó je také polévka z Japonska. Uznávaný kuchař Roman Paulus dobře vysvětluje, jak krok za krokem k této dobrotě dospět.

Co je suši

Zdaleka ne každý člověk ví, co je suši. Jedná se o syrovou rybu s rýží, zabalenou do mořské řasy. Charakteristická je také sladkokyselá omáčka sušinoko, se kterou se suši podává.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je dishes-5993943_640.jpg.

Recept na sušinoko:

Sušinoko obsahuje rýžový ocet, cukr a sůl, jež dáme do hrnce a na sporáku ohřejeme. Nesmí dojít k varu. Omáčka spojí všechny suroviny v neodolatelnou chuť.

Recept na suši:

Příprava suši se skládá z několika kroků. Všechny vám detailně popíšeme.

1) uvaříme rýži

Rýži čtyřikrát přepereme v teplé vodě, aby se po uvaření nelepila. Do nádoby, ve které chceme rýži uvařit, vložíme i řasu Kombu.

2) uděláme sušinoko

Zatímco se rýže vaří, je pravý čas připravit si sušinoko, typickou jednoduchou omáčku na suši. Po uvaření vysypeme rýži do námi připraveného rozvaru z octa, soli a cukru krystalu a promícháme. Necháme vychladnout.

3) nakrájíme lososa

Filety z lososa, zbavené šupin, si dáme na pracovní stůl a nejprve odřízneme pupek. Lososa dále přeřízneme napůl. Nejprve odstraníme kůži a poté krájíme maso na jednotlivé kousky.

4) srolujeme řasu

K tomuto úkonu potřebujeme bambusovou rohožku a dále mořskou řasu Nori, kterou natáhneme na bambusovou rohožku lesklou stranou dolů. Ruce si namočíme v citrónové vodě a vezmeme do nich uvařenou rýži. Vytvarujeme z ní válec a rozprostřeme ji rovnoměrně po téměř celé řase, s výjimkou jednoho centimetru po jedné její užší straně.

Doprostřed rýžového pokryvu vložíme kousky lososa a naneseme slabou vrstvu wasabi – pasty, kterou koupíme buď hotovou, nebo si ji uděláme smícháním prášku wasabi s vodou. Poté suši rohožkou srolujeme, sundáme ji a tyto válečky rozkrojíme čepelí nože (namočenou, aby se výtvor nelepil) na osm kousků, které podáváme s omáčkou sušinoko. Tento druh pokrmu se nazývá maki suši.

Maki suši a bambusová rohožka
Maki suši. Zdroj: Pixabay.com

Gari

K suši nebo i k jiným japonským jídlům můžeme jako přílohu podávat japonský naložený růžový zázvor, zvaný gari. Ten připravíme tak, že 5–6 kousků zázvoru naložíme přes noc do soli. Základní zálivku tvoří půl hrnku octa z rýžového vína, 4 lžíce cukru, 1 lžička soli a čtvrt hrnku vody. Volitelně lze přidat také cca 6 kuliček pepře, 1 propasírovaný stroužek česneku a 1 chilli papričku. Po povaření zálivky oloupeme zázvor a nakrájíme či nastrouháme ho natenko. Na chvilku jej povaříme ve vodě, kterou pak slijeme, a vychlazený zázvor dáme do zavařovacích sklenic, do kterých nalijeme zálivku a trochu jedlého červeného barviva.

Lososové sashimi

Sashimi [sašimi] jsou plátky syrového lososa, přelité dresinkem a olejem a ozdobené polníčkem a rukolou. Postup je naprosto primitivní a zvládne jej každý začátečník.

Recept na sashimi:

150 g syrového lososa rozpůlíme a nakrájíme šikmým řezem. Na sporáku rozehřejeme 1 lžíci sezamového oleje a 5 kuliček pepře.

Poté si připravíme dresink: do misky dáme 1 lžíci sójové omáčky, půl lžičky sezamového oleje, 1 lžíci cukru a 1 lžíci citrónové šťávy. Důkladně promícháme do částečného rozpuštění cukru.

Tímto dresinkem polijeme nakrájeného lososa, kterého jsme předtím dali do pekáčku nebo do talíře. Nakonec nalijeme ještě rozehřátý olej s pepřem. Ozdobíme rukolou, polníčkem a praženým sezamem.

Omuraisu

Omuraisu je de facto omeleta s rýží či kuskusem. Zvládnete ji hravě za pár minut.

Bonus: gyoza

Smícháme 400 gramů nasekaných/namletých kuřecích stehenních řízků, nasekaný česnek, lahůdkovou cibulku, 2 lžíce sójové omáčky, japonské koření togarashi a trochu pepře.

Nyní uděláme knedlíčky. Potřebujeme koupené těsto z Japonska nebo vlastnoručně vytvořené vlastními silami. V tom případě si připravíme 500 g hladké mouky, 200 ml vlažné vody, špetku soli a trochu sezamového oleje. Po 20minutovém kynutí můžeme rozválet, naplnit směsí z kuřecího masa a poté zabalit do tvaru taštiček. Tyto knedlíčky posléze na oleji pouze z jedné strany opražíme a následně pod pokličkou na mírném plameni ve vodě uvaříme.

Každou taštičku si namočíme do omáčky, kterou jsme vytvořili ohřátím dohromady těchto surovin: sójové omáčky, rýžového octa, sezamového oleje a cukru.

Nudle s brokolicí

Pohankové či rýžové nudle uvaříme. Na olivovém oleji orestujeme brokolici, přidáme sůl a pepř a tři minuty dusíme. Poté směs přisypeme k uvařené rýži. Přilijeme sójovou omáčku a ozdobíme sezamovými semínky, červeným pepřem a nakrájenou jarní cibulkou. Zamícháme a můžeme expedovat.

Bonus: moučníky

Na závěr vám, jak jsme slíbili, představíme něco sladkého. A samozřejmě také nenáročného. Potřebujeme málo surovin a času.

Japonský pletenec

Připravíme si těsto, které posléze naplníme skořicovým cukrem a dalšími ingrediencemi a spleteme do věnečku. Ten vložíme do formy na bábovku a upečeme. Detailní postup i s množství jednotlivých surovin viz video.

Dezert Dango

Podívejte se na další tip na skvělou sladkost. Chutná to vážně fenomenálně.

Kniha Japonská kuchyně

Více receptů naleznete také v kuchařce, kterou vytvořil autor Tim Anderson. Jmenuje se Japonská kuchyně a vede čtenáře k vytvoření výtečných japonských pokrmů z pouhých 7 ingrediencí.

To bylo 7 🙂 nejlákavějších receptů na pokrmy Japonska. Chcete-li být zdraví, jezte také tolik rýže a zeleniny jako Japonci a uvidíte, že japonská kuchyně pomáhá k dlouhověkosti bez zdravotních nesnází. Když už jste se tak hezky najedli, můžete si dát deset.

Přečtěte si také náš článek o vegetariánství či jak vydělat na Youtube.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Mohlo by se vám také líbit

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *