Raw strava. Zdroj: Pixabay.com
Raw strava. Zdroj: Pixabay.com

Nejen konzumace potravin v syrovém stavu, ale tepelná úprava jídla do 42 °C. To je raw strava. Lidé se tímto způsobem stravují, aby nasáli živiny, které by se při vyšší teplotě zničily. Chcete se inspirovat našimi recepty na raw stravu?

Tip: Přečtěte si také o japonské kuchyni nebo 10 inspirací k obědu.

Raw strava je nejen pro vegany

Protože se syrová strava skládá především z rostlinných částí, nejčastěji ji konzumují vegani – lidé odmítající jíst živočichy a vše, co tito produkují. To je samozřejmě jen černobílé rozdělení, dále existují další dílčí rozdělení samotných veganů či vegetariánů.

Jíst pouze tepelně neupravená jídla však nemusejí jen vegani či vegetariáni. Raw strava může být i taková, kde pojídáte syrové maso, pijete mléko, jíte jogurt, vejce a med. Jen si hlídáte teplotu při zpracování anebo jíte vše tak, jak vám to někdo naservíroval.

Všichni, co užívají raw stravu, si mohou gratulovat, že ušetřili za energie spojené s vařením (zde spíše s nevařením) a že tolik nezatěžují ekonomiku. Také je to přirozenější a v protikladu k fast foodům, kde je jídlo tepelně zpracované hned několikrát.

Syrová strava: Jak to funguje v praxi?

Vitariánství neboli raw strava. To znamená, že jíte jídlo buď syrové, nebo jen lehce tepelně upravené. Oblíbenými nástroji v kuchyni jsou mixéry. Těmi si můžete vyrobit třeba snadnou kokosovou mouku, různé drinky a koktejly. Ve „hře“ vystupuje zelenina, ovoce, ale i spoustu dalších běžných surovin. Raw strava nabízí jak slané, tak sladké pamlsky. Místo masa se může použít koupená bílkovina.

Raw strava jako fenomén posledních let

Raw strava (česky syrová strava) umožňuje sytit se tak, abychom nemuseli vyvařit důležité výživné látky ze surovin. Jedí tak sportovci, dietáři a všichni, kteří chtějí stolovat zdravě. Tento styl stravování nutí lidi, aby uvažovali nad tím, jak jídlo připravit tak, aby se nezlikvidovaly důležité živiny. Na toto téma vznikl bezpočet videí a receptů, snadno dohledatelných na internetu. My přikládáme několik z nich pro inspiraci. Pak už se můžete proklikat i na další ukázky raw stravy.

Recepty na raw stravu

Tento článek by byl o ničem, kdybychom pro vás neměli návody, jak krok za krokem udělat perfektní jídlo, které vám dodá tolik potřebné živiny, aniž by je tepelná úprava zničila. Přinášíme vám recepty na slané i sladké dobroty, jež jsou ještě k tomu snadné, rychlé a nízkonákladové.

Ovocné knedlíky bez tepelné úpravy

Tyto knedlíky patří mezi oblíbené vitariánské recepty. Oloupaná jablka a jahody nakrájíme najemno. V mixéru rozdrtíme 1 mango, 1 banán a půl lžičky vanilkového cukru. Dvě lžíce tohoto krému promícháme se skořicí a nakrájenými jablky. Z této hmoty uděláme koule a do nich vyhloubíme díru, kterou zaplníme malými kousky jahod. Takto vzniklé knedlíky zalijeme krémem a posypeme mákem. Na vrch naklademe také jahody.

Syrová čokoláda – recept

Dá se použít různých surovin, například kokosový olej a jako sladidlo agávový sirup. K výrobě raw čokolády potřebujeme rovněž nezbytné kakaové boby, kakaové máslo a vše, co patří do klasické čokolády. Jen technologický postup bude odlišný od tradičního způsobu.

Raw čokoláda.
Raw čokoláda. Zdroj: Pixabay.com

Boží a originální video člověka, který se sytí syrovou stravou, ukazuje pomocí tematické písničky pojednávající o postupu přípravy jednotlivé kroky, jak čokoládu připravit. 🙂

Zde už vidíte normálně konvenční video s mluveným projevem o tom, jak připravit raw čokoládu – od stejného autora. Je tam výborně vysvětlené, co musíte udělat, aby se vše povedlo.

Raw vánoční cukroví, které jindy pečete

Pokud vám nestačila videa, jež jste zhlédli předtím, ten samý kluk vytvořil mnohem více takových audio receptů. On vám například ukáže, jak neupéct 🙂 vánoční cukroví, a přesto je budete mít na stole, a spoustu dalších návodů na raw dobroty.

Jedním takovým kulinářským počinem je právě linecké cukroví. Spočívá v jednoduché zásadě, že nejprve potřebujeme mandlovou mouku – tu buď koupíme, anebo si ji sami vyrobíme z mandlí. Není to těžké, protože mandle pouze namočíme a pak rozmixujeme na požadovanou hustotu – konzistence nesmí být příliš řídká. Poté přidáme kokosovou mouku, již uděláme rozmixováním strouhaného kokosu. Dále již netřeba vysvětlovat, Martin Třešňák ve videu svým příjemným hlasem vše sděluje.

Více se díky Renatě a Martinovi Třešňákovi naučíte i podle jejich knihy Zdravé cukroví, což je, dá se říci, bible vitariánských strávníků. Dočtete se v ní přes 80 výtečných raw dobrot.

Cuketové špagety s rajčatovou pastou

Nejprve si připravíme rajčatovou pastu. Tu uděláme tak, že rozmixujeme nakrájená rajčata, sušená rajčata, propasírovaný česnek a citrónovou šťávu. Cibuli nakrájíme a přidáme ji tam.

Potom přijde na řadu bazalková pasta: Rozmixujeme rozemleté ořechy, bazalku a česnek.

A nyní vyrobíme špagety z cukety. Na to se používá spiralizér, oblíbený právě vitariány a dalšími příznivci zdravého životního stylu. Pokud tento přístroj nevlastníme a nechceme si jej kupovat, nakrájíme či nastrouháme cuketu na nudličky. Na takto vzniklé špagety nalijeme nejprve bazalkovou pastu a až na tu patří rajčatová.

Tip: Můžeme použít jen jednu pastu. Také lze ještě různě dozdobit, třeba zeleninou (saláty, paprikami, nakrájenou cibulkou).

Raw strava je výborná potrava

Zleva i zprava, je tu raw strava. Chce-li být chasa zdravá, musí být v kuchyni hravá. S hrdostí pestrého páva přežvykujte jak kráva. Komu šmakuje syrová strava, ten je chytrá hlava!

Dobrá, asi nebudu tak dobrá jako Martin Třešňák ve svém songu o technologii přípravy raw čokolády, ale za pokus to stálo. Třeba jsem vás navnadila, abyste si také zanotovali něco svého anebo prostě už konečně šli do té kuchyně a dali volnou nohu svému kulinářskému umění.

Přečtěte si také, jak ještě jíst zdravě. Také se inspirujte návody na nekalorické pomazánky a sladké mlsání.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Mohlo by se vám také líbit

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *