Vaření a receptyZdraví

10 tipů: Recepty na domácí zdravé mlsání

Jak si zdravě zamlsat? My to víme! Za chviličku je na talíři dobrota jako z pohádky. Podívejte se na 10 skvělých receptů na dezerty. Na každý mls potřebujete jen několik běžných surovin a někdy nemusíte ani zapínat troubu. Jak tedy docílit toho nejlepšího zdravého mlsání? Přece následujícími recepty na sladké dobroty. Ať žije zdravá výživa! Některé návody podáme formou klasického textu, jiné jako video.

Zdravé sladkosti? Žádný problém!

Sejmout několik much jednou ranou. To můžete, když si doma uděláte pečené i nepečené, ale vždy zdravé pacholíky, Kinder mléčné řezy, müsli, ovocné sušenky a spoustu dalšího. Žádné speciální (hůře dostupné) ingredience nepotřebuje – vše v klidu seženete v obchodě a něco dokonce na zahradě. Samotná příprava mňamky vám zabere opravdu krátkou chvilku. A ještě k tomu si dokonale pochutnáte. Šťastné výrazy dětí vám potvrdí, že jsme se nemýlili.

Nepečené zdravé recepty

Některé dobrůtky mají výhodu, že se nemusí zapínat trouba. Kromě toho, že ubyde práce, která je i tak téměř nulová, se významně ušetří elektřina. Tak šup do kuchyně vitamínům a minerálům vstříc! Nebo si myslíte, že nemusíte jíst zdravě, a raději si dáte nějakou kalorickou bombu? I to samozřejmě můžete, protože vám také dodá energii, nutnou třeba pro sport, jakým je silový trénink či jiný druh cvičení, a díky tomu dosáhnete lepšího výkonu. Aktivní sport také pomáhá prodloužit život. A teď už pojďme na ty recepty.

Domácí Pribináček pro děti za 5 minut

Snili jste o pacholíku bez chemie a jen za cenu surovin? Neexistuje nic jednoduššího, než koupit 4 suroviny a ty vyšlehat: 1 měkkný tvaroh, 1 zakysanou smetanu/smetanu ke šlehání, 2 lžíce medu a vanilinový prášek. Abraka dabra, děti mají co mlsat a vy také. Budou se olizovat až za ušima, to vám garantujeme.

Domácí Pribináček
Domácí Pribináček, Zdroj: Pinterest.com

Nepečený zdravý dort

Smícháme 4 kelímky zakysané smetany s 1 balíčkem piškotů a vanilinového cukru. Vymazanou formu na dort vysypeme kokosem. Vlijeme do ní půlku těsta a na něj obsah 1 plechovky mandarinek. Poté přidáme zbytek těsta a 2. plechovku mandarinek. Na chvíli vložíme do chladničky, aby to ztuhlo, a můžeme konzumovat.

Pečené zdravé recepty

K přípravě následujících pokrmů bude zapotřebí trouba. I přesto, že však tyto lahůdky upečete, mohou být zdravé. Nepřidává se do nich totiž zbytečný cukr, protože se dá nahradit medem, a jako ingredience se zvolily mléčné výrobky, ovoce a další pochutiny lahodící vašemu jazyku. Do druhého pečeného receptu, kterým jsou zapečené brambory, patří, jak již název napovídá… polní surovina dovezená do Evropy Kryštofem Kolumbem.

Zdravý Kinder mléčný řez, po kterém se utlučete

4 žloutky vyšleháme se špetkou soli a 3 lžícemi medu. Poté přidáme 3 lžíce kakaa, 1 lžíci bramborového škrobu, 60 g strouhaného kokosu a lžičku kypřícího prášku. Těsto nalijeme na pečicím papírem vyložený plech a 8 minut necháme v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia. Náplň vytvoříme smícháním 250 g měkkého tvarohu, 1 špetky vanilinového cukru a 2 lžic medu a natřeme ji na vychladlé těsto. Celý proces zabere všehovšudy 25 minut.

Domácí Kinder mléčný řez
Domácí Kinder mléčný řez. Zdroj: Pinterest:com

Zapečené sladké brambory

Než tento pokrm spatří světlo světa, uplyne jen hodina. V troubě při 180 stupních Celsia upečeme brambory a po vychladnutí je oloupeme. Následně brambory rozšťoucháme, rozklepneme do nich vejce, přidáme 8 lžic másla, půl hrnku mléka, trochu vanilinového cukru a hrnek cukru krupice. Rozmíchanou smíšeninu vlijeme na pekáč a navrch rozetřeme směs vytvořenou z 1 hrnku nasekaných vlašských ořechů a 4 lžícemi másla, 1 hrnkem cukru a půlkou hrnku polohrubé mouky. Pečeme půl hodiny při stejné teplotě jako prve, když jsme připravovali brambory.

Zapečené sladké brambory

Zdravý makovec

Velkou mrkev najemno nakrouháme. Banán rozmixujeme s neoloupaným jablkem a přidáme k mrkvi spolu se 150 g umletého máku s 50 g cukru krystal, 30 g ořechů, 20 g chia semen, 30 g slunečnicových semen a 100 g ovesných vloček. Nastrouháme kůru z 1 citronu a přidáme 2 lžíce medu, kávovou lžičku prášku do pečiva, 2 žloutky a přibližně 200 ml mléka. Nakonec vlijeme sníh z ušlehaných bílků. Po zamíchání dílo upečeme ve vymazaném plechu při 150 stupních Celsia. A po 35 minutách makovec vytáhneme z trouby a čekáme na vystydnutí, abychom se mohli pustit do hodování.

Zdravý makovec
Zdravý makovec. Zdroj: Pinterest.com

Vařené sladké recepty

Výborné a plné vitamínů nemusejí být jen buchty, ale také na plotně vařené sladké pokrmy. Těmi je tykvový kompot a kuskusová kaše, po které se díky lahodné chuti, jak se můžete sami přesvědčit, jen zapráší. A to proto, že nikdo neodolá zdravé sladké lahůdce.

Dýňový kompot

2 kg tykve oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a octem v poměru 1:1 a 1 den necháme stát. Poté svaříme 2,5 l vody s 1 kg cukru a přidáme skořici nebo vanilku. Do této vody nasypeme kostky dýně, z nichž nejprve slijeme octovou vodu. Uvaříme a přidáme citron a šťávu ze 2 pomerančů. Vyndáme skořici s vanilkou, nalijeme do sklenic a ty obvyklou cestou zavaříme při teplotě 90 stupů po dobu 10 minut. Paráda!

Dýňový kompot
Dýňový kompot. Zdroj: Pinterest.com

Kuskusová kaše

80 g celozrnného kuskusu zalijeme 50 ml polotučného mléka a 1 sklenicí vody. Po uvaření ochutíme lžičkou včelího medu, 70 g kiwi a 10 g slunečnicových semen.

Kuskusová kaše
Kuskusová kaše. Zdroj: Pinterest,com

Sladké recepty – videorecepty

Abyste se nemuseli zdržovat zdlouhavým čtením postupů, vybrali jsme pro vás několik videoreceptů, které v několika vteřinách dokumentují jednotlivé kroky při přípravě zdravých mlsů. Když se na ně podíváte, řeknete si: „Ty jo, to musím vyzkoušet, vždyť nejsem trdlo!“ A jestliže svůj vnitřní hlas uposlechnete a opravdu se do přípravy pustíte, výsledné dílo vám váš bystrý úsudek potvrdí. Recepty jsou velmi snadné a zvládne je každý, i dítě. Kdyby to tak nebylo, prodloužila by se délka videa. Přejeme, ať si práci užijete, protože výsledek přinese ovoce.

Zdravé domácí mussli

Proč jít pro drahé mussli do obchodu, když za pár šupů si stejnou dobrotu můžete udělat sami? A navíc to zabere kratičkou chvilku. Po zhlédnutí videa budete litovat, že jste si domácí mussli nepřipravili už dávno. Jak můžete vidět, obsahuje jen zdravé suroviny, žádné umělé doplňky či chemické konzervanty. Tyto sladké recepty vám vyrazí dech.

Domácí mussli jsou prvním krokem, když už se pouštíte do toho zdravého mlsání. Nejen lehká snídaně, ale i výživná svačinka – to vše může být také mussli tyčinka, kterou si rovněž sami vytvoříte. A světe div se: kdyby to bylo tak složité, jak by si nevědomý čtenář mohl myslet, nepochutnal by si na tom každý, kdo recept někdy vyzkoušel.

Opravdu se nezdá, že by to bylo nějak složité, viďte? Když ale mussli tyčinku ze své dílny ochutnáte na vlastní jazyk :), bude to větší zážitek, než se jen kochat videem.

Nejjednodušší zdravé sušenky

A přichází na řadu podobná delikatesa: sušenky. Video trvá necelé 4 minuty a bezpečně vás provede pracovním postupem.

Už jste někdy jedli zdravé ovesné sušenky s banánem a arašídovým máslem? Pokud ne, je nejvyšší čas něco s tím udělat. Koukejte, jak je to snadné!

Pojďme na další recept, kterým jsou Mixit sušenky z ovesných vloček. V jedné minutě se dozvíte, jak na to. Jednoduché!

Cizrnové sušenky

Máte-li doma cizrnu, vyzkoušejte následující keks. Potřebujete arašídové máslo, med a další věci, ze kterých uděláte kuličky. Potom dílo upečete. Pěkné, že?

Věřím, že jste se přečtením mého článku inspirovali k vlastní kulinářské tvorbě. Napište do komentářů, jak se vám cukrovinky povedly a jaké sladké recepty používáte vy. A přečtěte si také, jak uklidit nepořádek v počítači neboli finty při digitálním úklidu. Nebo se podívejte na postup při plánování svatby.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *