Vaření a recepty

Nejrychlejší dezert se zakysanou smetanou

Znáte ten moment, kdy vás přepadne chuť na něco sladkého, ale na složité pečení není čas ani energie? V takové chvíli je skvělé mít v rukávu nejrychlejší dezert se zakysanou smetanou. Je lehká, krémová, osvěžující a výborně se hodí do sladkých receptů. Navíc je to fermentovaný mléčný výrobek, což znamená, že obsahuje prospěšné bakterie, které pomáhají trávení. Ať už ji zkombinujete s ovocem, sušenkami nebo čokoládou, výsledek bude vždy skvělý.

Vafle se zakysanou smetanou

Jedním z nejlepších způsobů, jak zakysanou smetanu využít, jsou domácí vafle. Jsou krásně nadýchané, jemné a hotové za pár minut. Vaflovač se postará o jejich dokonalou strukturu a vy se můžete těšit na sladkou odměnu, která vypadá jako z kavárny. 

K jejich přípravě budete potřebovat:

  • 1¾ hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku zakysané smetany
  • 3 vejce

Postup: 

  1. Všechny suché ingredience nejprve promíchejte v jedné míse.
  2. Pak přidejte zbylé suroviny a vyšlehejte hladké těsto bez hrudek.
  3. Tímto těstem naplňte rozehřátý vaflovač a za pár minut máte hotovo.

Vafle podávejte hned, třeba s javorovým sirupem, čerstvým ovocem nebo lžící zakysané smetany navrch.

Bavorská zakysaná smetana

Pokud hledáte lehký, osvěžující a přitom efektní dezert, který se skvěle hodí třeba na letní oslavy, vyzkoušejte bavorskou zakysanou smetanu. Zní to možná složitě, ale ve skutečnosti jde o jednoduchý nepečený dezert, který zvládne i začátečník.

Ingredience: 

  • 1 balení neochucené želatiny
  • 3/4 šálku studené vody
  • 2/3 šálku cukru
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky šlehačky

Na ovocný přeliv

  • 1 balení mražených slazených malin nebo nakrájených jahod, rozmražených
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce cukru

Postup: 

  1. Začněte tím, že si v malém hrnci namočíte neochucenou želatinu do studené vody a necháte ji minutku odstát. 
  2. Pak přidáte cukr a směs jemně zahříváte, dokud se vše úplně nerozpustí. 
  3. Tuto teplou směs pak přelijete do mísy, přidáte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a dobře promícháte. 
  4. Po krátkém chlazení v lednici (asi 10 minut) do směsi vmícháte lehkou šlehačku.
  5. Vzniklý krém nalijte do formy vymazané sprejem na vaření a nechte alespoň čtyři hodiny ztuhnout v lednici.

A co by to bylo za dezert bez ovocné omáčky? Tu si připravíte z rozmražených slazených malin nebo jahod. Postup je následovný: 

  1. Sirup z ovoce slijte, doplňte vodou na objem 3/4 šálku a smíchejte s kukuřičným škrobem a trochou cukru. 
  2. Směs krátce provařte, dokud nezhoustne, a pak do ní opět přidejte ovoce. 
  3. Tuto omáčku uchovávejte v chladu, než přijde čas na podávání.

Hotový dezert opatrně vyklopte z formy na talíř, přelijte ovocnou omáčkou a podávejte třeba s lístkem máty navrch. Výsledek? Krásně krémový, jemný a osvěžující dezert, který na stole vypadá jako z cukrárny.

Tvarohový mug cake

V podstatě jde o mini cheesecake připravený během pár minut v mikrovlnce. Připravte si

  • 1 bílek
  • 6 lžic nízkotučného smetanového sýra
  • 4 lžíce nízkotučné zakysané smetany
  • 4 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 2 lžíce mražených malin
  • 1 máslovou sušenku

Postup: 

  1. Stačí vyšlehat bílek se smetanovým sýrem a zakysanou smetanou, přidat cukr, vanilku, citronovou šťávu, trochu kukuřičné mouky a pár mražených malin. 
  2. Směs nalijete do většího hrnku a ohřejete asi dvě minuty v mikrovlnce. 
  3. Na závěr přijde hravý detail — máslová sušenka, kterou rozdrtíte třeba v uzavřeném sáčku a posypete s ní vršek koláče. 
  4. Potom stačí jen nechat dezert trochu zchladnout v lednici a máte hotovo.

Skořicový dip s jahodami

Dáváte přednost něčemu studenému a svěžímu? Zkuste skořicový dip s jahodami. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti. Budete potřebovat:

  • 250g vanička zakysané smetany
  • 1,5 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 500g jahod

Postup

  1. Do misky stačí smíchat zakysanou smetanu, hnědý cukr a skořici — vznikne jemný, voňavý krém, který nejlépe chutná, když se nechá pár hodin odležet v lednici.
  2. Podává se s čerstvými, šťavnatými jahodami, které si do něj můžete namáčet jako do sladké omáčky. 

Dezert je skvělý třeba na letní piknik nebo zdravější mlsání večer u filmu.

Vanilková zmrzlina se zakysanou smetanou

Na tuto domácí zmrzlinu potřebujete jen tři suroviny:

  • 1 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 hrnek slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžičku čistého vanilkového extraktu

Postup: 

  1. Vše vyšleháte do hladkého krému bez hrudek, přelijete do nádoby a dáte zmrazit minimálně na šest hodin, ideálně přes noc. 

Výsledkem je jemná vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače, kterou si zamilují malí i velcí. Chutná výborně samotná, ale skvěle se hodí i k čerstvému ovoci nebo drobenkovému koláči. 

Muffiny se zakysanou smetanou a jablečným pyré

Jsou vláčné, krásně voní po skořici a díky smetaně a ovoci zůstávají nadýchané i druhý den. 

Připravte si: 

  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku plnotučné zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 šálku neslazeného jablečného pyré
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2 šálky polohrubé mouky

Postup: 

  1. V jedné míse smícháte sypké přísady — cukry, kypřidla, sůl a koření, pak přidáte zakysanou smetanu, vejce, vanilku, jablečné pyré a olej. 
  2. Nakonec vmícháte mouku, naplníte formičky až po okraj a pečete zhruba 25 minut. 

Tyto muffiny se skvěle hodí do krabičky na svačinu, na víkendovou snídani i jako malý dárek pro kamarádku.

💡Tip: Inspirujte se TOP 5 recepty na nejrychlejší dezerty.

Ať už si vyberete ledově osvěžující zmrzlinu nebo voňavé muffiny, je jasné, že zakysaná smetana má v kuchyni obrovský potenciál. Umí spojit chutě, dodat vláčnost i jemnost a pracuje za vás rychle a spolehlivě. Tak co, který recept vyzkoušíte jako první?

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *