Zdraví

Plíseň a zdravý životní styl aneb Proč ji u sýru nevykrajujeme

Kdopak by se plísně bál? Obzvlášť těch sýrových. Snad každý, kdo zrovna netrpí alergií na laktózu, si rád pochutná na dobře uzrálém hermelínu či nivě. Přesně tyto sýry by bez své plísně ztratily tolik důležitou chuť a ono plísňové aroma – a s tím i spoustu živin. Možná se to totiž na první dojem nezdá, ale plíseň může být zdraví prospěšná. Jak? To vám odhalíme v dnešním článku.

Není plíseň jako plíseň

Snad každý už někdy našel plesnivý sýr, který si svůj přívlastek vysloužil až po nějakém čase stráveném v chladničce. Na první pohled by mohlo být přirozené přemýšlet o tom, že bychom měli odstranit plíseň a zachránit to, co je pod ní. Ale překvapivě by to mohlo být spíše na škodu. V tomto článku se podíváme na plíseň ve světle zdravého životního stylu a objasníme, proč není vždy nutné ji vykrajovat.

Plíseň v sýru: Co to vlastně je?

Plíseň, kterou občas najdeme na sýrech, je mikroskopický organismus, který patří do skupiny hub. Existuje spoustu různých druhů, přičemž mnoho z nich je klíčovou složkou pro výrobu některých tradičních druhů sýrů, jako je Roquefort nebo Camembert. Tato plíseň se vytváří a dozrává během výrobního procesu a přispívá k charakteristické chuti a aromatu těchto sýrů.

Je zdravá

Zdravý životní styl zahrnuje různorodou stravu a plíseň v sýru může být překvapivě prospěšným prvkem. Je bohatá na proteiny, vitamíny, minerály a mnoho užitečných mikroorganismů. Některé druhy plísní dokonce mohou pomoci posílit imunitní systém a podporovat zažívání. Samozřejmě platí, že konzumaci sýrů s plísní by měli omezit lidé s alergiemi a osoby se zvláštními zdravotními potřebami a dietami.

Zkuste také článek o vitamínu D nebo o tipu na domácí hummus.

Dodá chuť i aroma

Plíseň může sýru propůjčit složité a bohaté chutě, které jsou oblíbené po celém světě. Sýry, jako je Roquefort nebo Gorgonzola, jsou známé pro svou výraznou chuť, kterou poskytuje právě plíseň. Její odstranění by mohlo mít za následek ztrátu těchto charakteristických vlastností.

Ochrana před plísní

Abyste si uchovali zdravý životní styl a zároveň si mohli užívat sýrů s plísní, je důležité dbát na správné skladování. Uchovávejte sýry v chladničce, ale ne ve značně chladném prostředí, aby se plíseň mohla nadále vyvíjet a přispívat k chuti. Mějte sýry v uzavřených nádobách nebo balení, abyste zabránili dalšímu šíření škodlivé plísně.

Plíseň v sýru může řadu pokrmů obohatit o rozmanité chutě a výživné hodnoty. Pokud si udržujete zdravý životní styl a nemáte na plíseň žádnou alergii, není důvod plíseň ze sýru vykrajovat. Je však důležité dbát na správné skladování a hygienu, aby se plíseň nešířila na jiné potraviny. 

Kateřina HouškováCopywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Patrik
Zajímají mě všechna zákoutí digitálního marketingu, investice i osobní rozvoj. Spolupracuji v rámci konzultací na vybraných větších online projektech a také mám několik vlastních jako zijuspesne.cz nebo zakeri.cz.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více:Zdraví