Vaření a recepty

TOP 10: Nejoblíbenější tradiční česká jídla

Česká kuchyně je plná chutí a vůní, které se v průběhu let vyvíjely a vylepšovaly. Mnoho tradičních jídel se připravuje již několik generací a patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Gastronomii v České republice ovlivňují především vlivy z Německa, avšak v posledních letech je naše země otevřená i světové gastronomii a krevety už nikoho nepřekvapí. V tomto článku si představíme, jaká jsou nejoblíbenější tradiční česká jídla a jejich recepty.

Svíčková na smetaně

Svíčková je jedno z nejoblíbenějších jídel v Česku a připravuje se z hovězího masa, kořenové zeleniny, smetany a knedlíku. Zde je recept:

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušeného majoránky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Maso nakrájejte na menší kousky a osmahněte na oleji do zlatova.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, bobkové listy a nové koření. Orestujte asi po dobu 10 minut.
  3. Přidejte hladkou mouku a promíchejte. Podlijte hovězím vývarem a nechte vařit asi hodinu, dokud maso nezměkne.
  4. Smetanu vmíchejte do omáčky a ochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  5. Podávejte se zeleninou a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Svíčková

Guláš

Guláš je další oblíbené jídlo v Česku a připravuje se z hovězího nebo vepřového masa, cibule, papriky a rajčatového protlaku. Zde je recept:

Ingredience:

  • 1 kg hovězího nebo vepřového masa
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička kmínu celého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté kuminy
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky, cibuli a papriky na menší kousky, rajčata oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm maso dozlatova.
  3. Maso přesuňte do většího hrnce a na stejném oleji osmahněte cibuli dozlatova.
  4. Přidejte papriky a osmahněte dalších 5 minut.
  5. Přidejte rajčata, mletou sladkou papriku, kuminu a osmahněte dalších 5 minut.
  6. Směs přidejte do hrnce s masem a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořeno.
  7. Osolte a opepřete podle chuti.
  8. Všechno dejte vařit na mírném ohni na 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje.
  9. Podávejte s knedlíkem nebo bramborovou kaší
Guláš

Smažený sýr

Smažený sýr je oblíbené jídlo, které se podává s bramborovou kaší nebo hranolky a tatarskou omáčkou.

Ingredience:

  • 4 plátky eidamu
  • 2 vejce
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Plátky eidamu osolte a opepřete podle chuti.
  2. V misce rozšlehejte vejce.
  3. Plátky eidamu obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a smažte obalené plátky sýra po obou stranách dozlatova.
  5. Smažený sýr podávejte s bramborovou kaší nebo hranolky a tatarskou omáčkou.
Smažený sýr

Bramboráky

Bramboráky jsou bramborové placičky, které se podávají s kyselým zelím nebo se smetanou.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Cibuli nakrájejte na jemno.
  3. Do mísy smíchejte nastrouhané brambory, nakrájenou cibuli, vejce, hladkou mouku, sůl a pepř.
  4. Směs promíchejte.
  5. Na pánvi rozehřejte olej a lžící nanášejte směs na pánvi.
  6. Smažte na obou stranách dozlatova.
  7. Hotové bramboráky vkládejte na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje.
  8. Podávejte s kyselým zelím nebo smetanou.
Bramboráky

Kulajda

Kulajda je hustá polévka z čerstvých hub, brambor, kyselé smetany a kopru.

Ingredience:

  • 500 g hub
  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru
  • 1/2 hrnku kyselé smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kopru
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na másle.
  4. Přidejte houby a brambory a osmahněte je.
  5. Přidejte hladkou mouku a promíchejte.
  6. Přidejte vývar a mléko, osolte a opepřete.
  7. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  8. Přidejte kyselou smetanu a kopr, promíchejte a ohřejte.
  9. Podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Kulajda

Bramborový knedlík se škvarky.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 200 g uzených škvarků
  • 1 cibuli
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a vymačkáme přebytečnou šťávu. Do bramborové hmoty přidáme mouku, vejce a sůl a vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. V osolené vodě vaříme knedlík po dobu 20 až 30 minut. Knedlík vyjmeme z hrnce a necháme ho chvíli vychladnout.
  3. Uzené škvarky nakrájíme na menší kousky a cibuli nakrájíme na drobné kostky. Obojí osmahneme na pánvi se sádlem nebo olejem, dokud cibule nezhnědne.
  4. Bramborový knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s osmaženými škvarky a cibulí. Můžeme ještě přidat nakrájenou klobásu nebo šunku a podávat s kyselým zelím nebo okurkami.

Moravský vrabec

Moravský vrabec je tradičním jídlem z Moravy, které se připravuje z vepřového masa a podává se s kyselým zelím a knedlíky.

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa (plec nebo kýta)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na oleji.
  3. Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho také.
  4. Přidejte maso a osmahněte ho dozlatova.
  5. Přidejte hladkou mouku a promíchejte.
  6. Přidejte vývar, víno, bobkové listy a nové koření.
  7. Vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud se maso nezměkne.
  8. Podávejte s kyselým zelím a knedlíkem.
Vrabec

Valašská kyselica

Kyselica je tradiční polévka z kyselého zelí, brambor, uzeného masa a koření.

Ingredience:

  • 1 kg kyselého zelí
  • 4 brambory
  • 500 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 nových koření
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Uzené maso vařte v osolené vodě asi hodinu.
  2. Mezitím nakrájejte cibuli na drobné kousky a osmahněte na pánvi.
  3. Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  4. Přidejte nakrájené brambory do hrnce.
  5. K zelí přidejte osmaženou cibuli, bobkové listy, nové koření, sůl a pepř podle chuti.
  6. Vařte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Přidejte nakrájené uzené maso a vařte ještě dalších 10 minut.
  8. Podávejte s kousky chleba.
  1. Štrůdl Štrůdl je tradiční české sladké jídlo, které se skládá z tenkého těsta plněného ovocem, ořechy nebo mákem.
Tradiční česká jídla

Štrůdl

Štrůdl je tradiční české sladké jídlo, které se skládá z tenkého těsta plněného ovocem, ořechy nebo mákem.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíci cukru
  • 1 špetku soli
  • 500 g jablek
  • 1 citron
  • 50 g máku
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, vejce, žloutek, máslo, mléko, cukr, sůl a pusťte se do hnětení těsta.
  2. Těsto vyválejte co nejtenčí a položte na utěrku.
  3. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte.
  4. Plátky jablka pokapejte citronovou šťávou a posypte cukrem a skořicí.
  5. Na vyválené těsto posypte nakrájená jablka a posypete mákem, cukrem moučka a rozpuštěným máslem.
  6. Pomocí utěrky srolujte těsto a pečte v troubě při 180 °C asi 45 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
  7. Štrůdl nechte vychladnout a podávejte posypaný cukrem moučka.
Štrůdl tradiční česká jídla

Vepřo knedlo zelo

Ingredience:

  • 600 g vepřového masa (plec nebo krk)
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžičku majoránky
  • sůl, pepř
  • 500 g kyselého zelí
  • 500 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • voda

Postup:

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky a osmahneme na pánvi spolu s cibulí, mrkví, petrželovým kořenem a prolisovaným česnekem.
  2. Přidáme kmín, majoránku, sůl a pepř a zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Dusíme pod pokličkou asi hodinu, dokud není maso měkké.
  3. Mezitím vaříme brambory v osolené vodě a kyselé zelí podusíme v dalším hrnci s trochou oleje a kmínem.
  4. Na knedlíky smícháme hrubou mouku s vejcem, solí a vodou. Těsto necháme odpočinout asi 15 minut a poté vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
  5. Servírujeme.
Tradiční česká jídla

Přeštěte si, jak uvařit kuskus a s čím je nejlepší.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
2
Super
0
Nic moc
1
Trapas
0
Kamila Vargová
Jsem studentkou VŠ v Praze. Ráda píšu, maluju a hraju na klavír. Maluju v aplikaci Procreate třeba portréty, cokoliv podle fotografií a následně je tisknu na oblečení. Tudíž se jedná o originální kousky.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *