Vaření a receptyZdraví

Jak na zdravé lívance?

Zdravé lívance, ideální volba pokud máte rádi sladké snídaně a nechcete hřešit. Je nespočet způsobů, jak je můžete připravit. My si představíme ty nejchutnější a nejjednodušší na přípravu. Po těchto nadýchaný lívancích se u vás doma rychle zapráší. Tak se pojďme podívat, co na ně budete potřebovat.

Borůvkové lívance

Suroviny:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 0,5 čajové lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 velké vejce
  • 1 šálek + 3 lžíce mandlového mléka
  • 0,5 šálku řeckého jogurtu s plnotučným mlékem
  • 2 polévkové lžíce avokádového oleje
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky borůvek
  • javorový sirup na podávání

Postup:

  1. Do velké mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl a promíchejte.
  2. Ve střední míse vyšlehejte vejce, mandlové mléko, jogurt, avokádový olej a vanilku.
  3. Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středně nízkou teplotu a lehce ji potřete olejem.
  5. Pomocí naběračky nalijte těsto na pánev a rovnoměrně rozdělte borůvky na každou palačinku.
  6. Palačinky vařte 1 až 2 minuty nebo dokud se nevytvoří bubliny.
  7. Obraťte je a vařte další 1 až 2 minuty. Podávejte s javorovým sirupem.

TIP! Lívance můžete dochutit i medem, například pampeliškovým.

Borůvkové lívance
Borůvkové lívance. Zdroj: Pixabay.com

Banánové lívance

Suroviny:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 1/4 mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 střední banány
  • 1 velké vejce
  • 2/3 šálku mandlového mléka
  • 2 polévkové lžíce avokádového oleje (+další na potření)
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • javorový sirup na podávání

Postup:

  1. Do velké mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, sůl a muškátový oříšek. Promíchejte.
  2. Ve střední míse prošlehejte rozmačkaný banán, vejce, mandlové mléko, avokádový olej a vanilku.
  3. Mokré ingredience přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středně nízkou teplotu a lehce ji potřete olejem. Pomocí naběračky nalijte těsto na pánev.
  5. Palačinky smažte 1 až 2 minuty z každé strany dokud nebudou propečené a z obou stran zlatohnědé.
  6. Podávejte s javorovým sirupem.
Banánové lívance
Banánové lívance. Zdroj: Pixabay.com

TIP! Víte, jaké benefity má pro vaše tělo šípkový čaj?

Lívance z mandlové mouky

Suroviny:

  • 1,5 hrnku mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 šálku mandlového mléka
  • 2 velká vejce
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilky
  • extra panenský olivový olej

Postup:

  1. Ve středně velké míse promíchejte mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. V malé misce vyšlehejte mandlové mléko, vejce, javorový sirup a vanilku.
  3. Mokré přísady vlijte do mísy se suchými přísadami a promíchejte. Pokud je těsto husté, přimíchejte více mandlového mléka.
  4. Rozpalte nepřilnavou pánev a potřete ji trochou olivového oleje. Na rozpálenou pánev nalijte pomocí naběračky těsto.
  5. Palačinky smažte 1 až 2 minuty z každé strany.
  6. Podávejte s javorovým sirupem.
Lívance z mandlové mouky a mléko
Lívance z mandlové mouky. Zdroj: Pixabay.com

Teď už si jen připravte dobrou kávu nebo čaj a užijte si vaši snídani. Dobrou chuť!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *