Vaření a receptyZdraví

3 recepty na zdravý pampeliškový med

Smetanka lékařská má blahodárné účinky na lidský organismus. Z pampelišky se užívá kořen, květy i listy. Můžete si z ní udělat spoustu dobrot, jako je například domácí pampeliškový med.

Využití pampeliškového medu

Med se maže nejen na chleba. Přidává se také do mnoha zdravých domácích mlsů či skvělých bezlepkových dezertů. Takže výborné cupcakes (což jsou takové sladké jednohubky neboli minidortíky s krémem) nejsou žádným problémem. Med je totiž skvělým sladidlem.

Smetanka lékařská má blahodárný zdravotní efekt. Je dobrá na močení, trávení, játra, rakovinu a hormonální rovnováhu. Pomáhá i proti cukrovce. Jedí se listy, kořen a pyl z květů, ze kterého se ostatně vyrábí pampeliškový med.

Co potřebujeme na pampeliškový med?

Smetanky lékařské je zjara plný palouk. Vydejte se na louku a natrhejte patřičné množství květů. Počítejte každý kus, ať máte přehled. Doma je vysypte na plech, aby z nich vylezli broučci. Dejte bezobratlým dostatek času, může jich v okvětích být spousta. Nechte hmyz opustit okvětní lístky třeba na zahradě v pergole, ať nemáte hmyz doma na stole.

Květy z pampelišek
Květy z pampelišek. Zdroj: Pixabay

Druhý den by měli být brouci nejrůznějšího druhu mimo své dočasné působiště, a vy proto můžete přistoupit k samotnému vaření. Dejte květy do hrnce. Neoplachujte je, protože byste smyli tolik potřebný pyl. Nakrájejte si citron a vložte jej do nádoby. Dále je možné přidat hřebíček a samozřejmě nezapomeňte na vodu.

Po důkladném povaření tekutinu sceďte a oslaďte cukrem. Dále ještě chvíli tepelně upravujte, dokud výtvor nezíská konzistenci medu.

květy z pampelišek a citrón
Květy z pampelišek a citrón – bez nich to nejde. Zdroj: Pixabay

Pampeliškový med s pomerančem

Místo citrónu lze využít dva pomeranče nakrájené na kolečka a půl lžičky kyseliny citrónové. Vaříme je ve vodě deset minut a necháme odpočinout. Druhý den výtvor přecedíme a tekutinu vaříme s 1,5 kg cukru krupice cca 1,5 hodiny. Když hmota zhoustne, odstavíme ji z plotny a nalijeme do sklenic – ale až po částečném vychladnutí. Vody je potřeba 1 litr a pampelišek 450 kusů.

Na co je dobrý pampeliškový med?

V záhonech už bují sněženky, což signalizuje blížící se konec zimy. Co nevidět je tu jaro a s ním i jarní únava. Proti ní se dá bojovat všelijak, například právě zdravým stravováním. Brzy pokvetou smetanky lékařské a vy se budete moci pustit do vaření pampeliškového medu. Čaj oslazený tímto produktem pijeme proti kašli a nachlazení. Ano, i proti covidu-19.

Pampeliškový med bez cukru

Pokud chcete zdravější variantu, místo cukru lze využít některé jeho náhražky. Výborný je sirup z agáve nebo třtinový cukr. Osladit med můžete i javorovým sirupem.

Videorecept na pampeliškový med

Kromě popisného textu přijde vhod i nějaké to video. Zde je názorný audiovizuální materiál. Řiďte se tímto tutoriálem a máte půl hotovo.

Výtečná jídla z pampeliškového medu

Nejen do čaje, ale i do pokrmů se hodí med ze smetanky lékařské. Tak pojďme bez dalších okolků na to. Jaké dobroty si můžete uklohnit?

Palačinky s medem

Připravíme si klasické těsto z půl litru vody či mléka, trochy hladké mouky, 1 vejce, špetku soli a porci medu. Hmotu rozléváme do pánvičky a na troše oleje smažíme palačinky z obou stran. Dobré je mít dvě pánve pro rychlejší překlopení, pokud zrovna neoplýváte umem bleskového přetočení díky vyhození do výše. Dvě nádoby jsou dobré i proto, že tu, která zrovna „odpočívá“, můžete během pečení na první pánvi připravit – nalít tam olej a těsto. A pak už jen dát na sporák. Když jsou hotové, potopíme je do teplého pokladu včel nebo palačinky medem pouze polijeme.

Salát Waldorf s medem

Nakrájíme 4–5 jablek na plátky a řapíkatý celer nastrouháme nahrubo. Přidáme 2 hrsti vlašských ořechů.

Zálivka se skládá z 1 lžíce majolky, 2 lžic zakysané smetany a trochy citronové šťávy. Vše smícháme a vychladíme. Do talíře vložíme nalámané listy ze dvou kusů hlávkového či ledového salátu a hroznové víno. Výtvor zdobíme již připravenými jablky a celerem. Hotovo. Je to TOP!

Kuřecí křídla na medu

Základem je marináda. Tu uděláme smícháním půl kilogramu kuřecích křídel, 5 lžic medu, chilli, pepře, bazalky a dvou lžic sójové omáčky. No a samozřejmě také čtyř stroužků česneku utřeného se solí. Přes noc v této marinádě necháme namočená křidélka a druhý den je upečeme či ugrilujeme.

Tento hlavní chod se podává s rýží či bramborovou kaší. Křídla mají pikantní chuť, protože obsahují česnek.

Dobrou chuť!

Teď už víte, jak udělat pampeliškový med, ale i dobroty, ve kterých figuruje. Zbývá jen vyčkat do jara, až louky zežloutnou smetankami lékařskými a ty obsadí broučci nejroztodivnějších barev a velikostí, jakož i další hmyz včetně včeliček, které ony květy krásně opylují.

Přečtěte si také náš článek o jarní detoxikaci nebo zamyšlení o tom, zda má jarní detoxikace smysl. Můžete se rovněž inspirovat našimi třemi tipy na výlet na Ukrajinu. Příště si povíme o léčivých bylinkách proti podzimní únavě.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *