Bez sladkého to prostě nejde. Ale bez lepku to půjde! Jak si připravit jednoduše a rychle bezlepkový dezert? Zkuste 7 rychlých bezlepkových dezertů a oslaďte si život. Dezerty jsou zdravé a lehké. Co víc si přát? Snad jen pohodový čas na vychutnání dezertu po výborném obědu.
Tipy na bezlepkový dezert
Veškeré suroviny snadno seženete ve zdravé výživě a ve větších obchodech. U potravin rozhodně čtěte složení na obalech. Experimentujte s variantami bezlepkových mouk, sirupů, ořechů a čerstvého ovoce. Pořiďte si pomocníka – mixér a ruční šlehač je parádní věc.
Bez pochyby, bezlepkový mandlový koláč si získá nejen milovníky ořechů. Domácí čokoládový pudink je volba pro čokoholiky. A klasika, kterou každý miluje? Palačinky. Rychlý bezlepkový dezert do skleničky? Tento zvládnete do 5 minut a skvěle se hodí i pro vegany. Rádi pečete? Zkuste tvarohový dezert a nadýchané sušenky. A abych nezapomněla, udělat si čokoládovou zmrzlinu je opravdu snadné, jdete do toho?
1. Bezlepkový mandlový koláč
Krásně voňavý po mandlích. Rychlý a jednoduchý bezlepkový dezert. Co více dodat? S kávou si ho opravdu užijete.
Potřebujete:
- 160g mandlové mouky
- 4 šťastná vejce
- 70g medu
- lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 10g libovolného tuku na vymazání
- 50g plátkových mandlí na posypání
- špetka soli
Příprava mandlového koláče
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Oddělte žloutky od bílků.
Ve velké míse vyšlehejte žloutky, med a vanilkový extrakt do světlé pěny.
V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. - Přisypte mandlovou mouku a kypřící prášek do žloutkové směsi.
Zamíchejte a vmíchejte připravený sníh.
- Vymažte si dortovou formu tukem a vlijte těsto.
Těsto posypte mandlemi.
- Pečte 25 – 35 minut v předehřáté troubě.
Koláč nechte vystydnout, nejlépe na mřížce.
TIP: Podávejte s tvarohem nebo zakysanou smetanou.
2. Čokoládový pudink
Jednoduchý bezlepkový dezert, který si můžete vychutnat teplý nebo studený. Máte chuť na něco opravdu sladkého a pořádně čokoládového? Jasná volba.
Potřebujete na 4 porce:
- 200g lískových ořechů
- 280ml mandlového mléka či jiné rostlinné varianty
- 10g kvalitního kakaa
- 200g kvalitní hořké čokolády
- 70ml agávového sirupu či jiného sirupu
Příprava pudinku
- V mixéru rozmixujte ořechy najemno.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Přidejte rozmixované ořechy. Nalijte mandlové mléko a sirup. Přisypte kakao.
- Rozmixujte v hladký krém.
- Podávejte teplé nebo uchovejte v ledničce.
Před podáním z ledničky doporučuji 10 minut nechat povolit.
TIP: Osvěžte pudink čerstvým ovocem a nebo malinovým pyré. Jak na něj? Rozmačkejte a smíchejte 150g malin a 40g třtinového cukru, zahřejte na 10 minut. Pyré nechte vychladnout a po té můžete nalít.
3. Bezlepkové palačinky
Rychlý dezert, který je prostě klasika. Vyzkoušejte bezlepkové palačinky a najděte si svou oblíbenou variantu.
Potřebujete na 4 porce:
- 70g bezlepkové mouky dle Vašeho výběru
- lžíce kvalitního kakaa
- 20g proteinu
- 250ml mléka či rostlinné varianty
- půlka lžičky sody na pečení
Příprava palačinek
- Všechny ingredience smíchejte, aby se netvořily hrudky.
- Rozpalte si pánev.
Nalijte těsto naběračkou, opékejte z každé strany 1 – 2 minuty.
- Podávejte teplé.
TIP: Polijte javorovým sirupem a dozdobte čerstvým ovocem.
4. Bezlepkový dezert do skleničky
Bezlepkový dezert do skleničky? Jak jednoduché a ta rychlost? 5 minut a hotovo, stačí jen vychladit.
Potřebujete na 3 porce:
- kokosové mléko 400ml
- lžička vanilkového extraktu
- lžička agávového sirupu
- lžíce kvalitního kakaa
- sůl
TIP: Ozdobte malinami a nebo kokosovými chipsy!
Příprava pěny
- Vyšlehejte ručním šlehačem kokosové mléko.
Stačí prošlehat lehce, budou se tvořit bublinky.
- Přidejte sůl, vanilkový extrakt, sirup a kakao.
- Pěnu si rozdělte do skleněných misek a chlaďte v ledničce alespoň 2 hodiny.
5. Bezlepkový tvarohový dezert
Tvarohový pečený dezert? Opravdu pořádná porce tvarohu. Přípravu zvládnete za chvíli a výsledek stojí za to.
Potřebujete:
- 750g tvarohu
- 125ml mléka či rostlinné varianty
- 2 šťastná vejce
- 2 vanilkové cukry
- 2 bio vanilkové pudinky
- 150g třtinového cukru
- šťáva z půlky citrónu
- 10g libovolného tuku na vymazání
Příprava tvarohového dezertu
- Oddělte žloutky od bílků.
Vyšlehejte bílky s cukrem.
- Smíchejte tvaroh, med a žloutky.
Přidejte vanilkové cukry, pudinky a šťávu z citrónu. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehané bílky.
- Vymažte si dortovou formu tukem a vlijte těsto.
- Pečte okolo 50 minut na 170°C.
Po upečení nechte vystydnout.
TIP: Dozdobte tvarohový dezert čerstvým ovocem a nebo malinovým pyré.
6. Bezlepkové sušenky
Rychlý bezlepkový dezert k čaji či kávě? Nadýchané čokoládové sušenky vykouzlíte během chvilky a dlouho nebudou. Doporučuji vyzkoušet i s jinými varianty bezlepkových mouk.
Potřebujete na 12ks:
- 50g másla
- 140g kvalitní hořké čokolády
- 70g pohankové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 šťastné vejce (pokojová teplota)
- 2 lžíce medu
- špetka soli
TIP: Přidejte oblíbené ořechy!
Příprava sušenek
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Rozpusťte si 100g čokolády s máslem.
- Smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.
- V jiné misce vyšlehejte vejce a med.
Stále šlehejte či míchejte a přidávejte připravenou směs mouky. Přimíchejte připravenou rozpuštěnou čokoládu. Zbylou čokoládu nasekejte a přidejte do těsta.
- Těsto uložte na 5 – 10 minut do ledničky.
- Vyložte si plech pečícím papírem.
Z těsta na něj tvarujte kuličky. Můžete použít dvě lžičky. Kuličky stlačte lžičkou z vrchu do tvaru sušenky.
- Pečte v troubě 10 – 12 minut na 160° – 170°C.
7. Čokoládová zmrzlina
Nažhavit mixér, domácí zmrzlina je opravdu rychlovka. Zchlaďte se v létě správným dezertem. Možná rovnou udělejte dvojitou porci, mizí rychle.
Potřebujete na 2 porce:
- 2 střední banány (nakrájené a zmražené)
- 100ml polotučného mléka
- 2 lžíce agávového sirupu
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- čerstvé ovoce
Příprava zmrzliny
- Nakrájené a zmražené banány dejte do mixéru.
Nalijte mléko a mixujte. Přidejte sirup a kakao. V případě potřeby přidejte malé množství mléka.
- Rozmixujte do hladka.
- Zmrzlinu dejte do 2 misek, podávejte s čerstvým ovocem.
Uchovávejte v mrazáku a před podáváním doporučuji nechat chvíli povolit.
Jsem nadšená, jaké jsou skvělé alternativy a jak snadné jsou na přípravu bezlepkové dezerty. Taky si říkáte, že příprava či pečení nebylo nikdy lehčí? Žádné námitky? Hurá do kuchyně. Zpříjemněte si život něčím sladkým a bez výčitek. Někdy na vynikající dezert stačí, co dům dal. Jíst zdravě a bez lepku? Zvládnete levou zadní. Přeju ať chutná!