čokoládové cupcakes

Sníte o vytvoření cupcakes jako z cukrárny? Nedůvěřujete ale svému kulinářskému umění, nebo prostě jen nevíte, jak na to? Pojďme se podívat na jeden univerzální způsob, jak upéct výborné, jednoduché košíčky, které si zamilujete. Ty se nám navíc díky různým způsobům ozdobení jen tak nepřejí a zároveň s nimi není těžké kdykoliv zabodovat!

Tipy na další skvělé recepty na cupcaky zde↗️.

Co budeme na přípravu cupcake potřebovat?

Níže zmíněné ingredience poslouží k vytvoření 12 kousků cupcakes. Gramáž si samozřejmě lze upravit či případně trochu zaexperimentovat s druhy mouk, mlék a podobně.

Ingredience

  • 100 gramů hladké mouky
  • 100 gramů cukru krupice
  • 55 gramů třtinového cukru
  • 120 mililitrů mléka
  • 100 gramů másla
  • 40 gramů kakaa
  • 60 gramů hořké čokolády (alespoň 70%)
  • 3/4 lžičky prášku do pečení
  • špetka soli
  • 2 vejce

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Formu vyložíme košíčky, pokud nemáme košíčky, vymažeme ji máslem. Zdali naopak nemáme formu, dáme na plech samotné košíčky. Formu ovšem mohu doporučit z hlediska praktičnosti, pomáhá cupcakes držet tvar.
  3. Prosejeme mouku a kakao, přidáme prášek do pečení a sůl – vše v misce promícháme. Postupně přidáme za stálého míchání mléko.
  4. V další misce smícháme vejce a cukr. Šleháme, dokud nedostaneme pěnu. Do vaječné směsi přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, předem rozpuštěné ve vodní lázni.
  5. Nakonec obě směsi spolu smícháme – čokoládo-vaječnou postupně lijeme k mouce a důkladně promícháváme.
  6. Vzniklou směs nalijeme opatrně do košíčků a dáme na 15–20 minut péct. Upečení můžeme kontrolovat pomocí špejle (když špejli do košíčku zapíchneme, nemělo by na ní být tekuté těsto, pokud je, ještě není hotovo). Důležité je po upečení nechat košíčky odpočinout a trochu vychladnout. Manipulací za horka riskujeme poničení či případné rozpadnutí korpusu.

Těmito šesti kroky jsme zvládli připravit lahodné čokoládové cupcakes. Teď ovšem nastává to pravé umění. Už takto lahodné košíčky můžeme ještě o něco výš povznést a skvělým topingem doplnit a podtrhnout jejich chuť. Z jednoho receptu nám tak vznikne hned několik různých cupcakes, přičemž všechny stojí za vyzkoušení! Pojďme se teď podívat, jak na to.

Ozdobení:

  • Lehká ozdoba (minimální náročnost) – pokud nemáme čas, případně nemáme ingredience, anebo se nám jen nechce vymýšlet nic složitého, i tak si můžeme pochutnat. Stačí nechat roztát ve vodní lázni koupenou polevu, nebo čokoládu dle vlastního výběru s trochou másla. Případně můžeme sáhnout po oblíbené marmeládě. Naším výběrem pak pomažeme košíčky a necháme chvíli v chladu. Můžeme servírovat!
  • Pudinkový krém (lehká náročnost) – pro milovníky pudinku je možnost tímto lahodným krémem cupcake po upečení ozdobit. Pudink uvaříme dle návodu na sáčku a hotový ho nalijeme do mísy vhodné ke šlehání. Vytvoření škraloupu můžeme zamezit tak, že pudink potáhneme potravinářskou fólií, nebo ho posypeme trochou krystalového cukru. Po vychladnutí do něj přidáme trochu másla a vyšleháme, až získáme konzistenci krému. Pudinkovým krémem poté košíčky ozdobíme a můžeme podávat.
  • Náplň slaný karamel (náročné) – cupcake můžeme ozvláštnit náplní ze slaného karamelu, po které se okamžitě zapráší. Jak na slaný karamel? Cca 50 gramů cukru necháme v kastrolu na mírném ohni za stálého mícháni rozpustit. Až cukr chytne krásnou hnědou barvu, přidáme 20 gramů másla a mícháme až vznikne ucelená směs. Poté stáhneme kastrol z plamene a vlijeme 30 mililitrů 33% smetany ke šlehání. Vrátíme na chvilku na oheň a za stálého míchání počkáme, až se vytvoří krémový karamel. Necháme vychladnout. Po vychlazení vezmeme pár lžiček karamelu a smícháme je s mascarpone. Touto směsí pak naše cupcakes naplníme. Pro ozvláštnění můžeme košíčky svrchu polít roztavenou čokoládou, nebo ozdobit čokoládovou pěnou. Dobrou chuť!
  • Čokoládová pěna (lehká náročnost; připravit den předem) – vršek košíčků můžeme ozdobit skvělou čokoládovou pěnou, která se bude krásně doplňovat se slaným karamelem. Budeme potřebovat cca 140 gramů hořké čokolády, 120 gramů mascarpone a 300 mililitrů smetany ke šlehání. Čokoládu nakrájíme na kousky a zalijeme horkou smetanou. Důkladně do hladka promícháme a necháme ideálně přes noc v lednici uležet. Před tím, než se vrhneme na zdobení, smícháme vychladlou směs s mascarpone a vytvoří se nám zdobící pěna. Tu pak na cupcake ideálně pomocí cukrářského pytlíku naneseme a můžeme servírovat.

🧁 Tip: Podívejte se také na recept, jak na zdravé palačinky a fitness cupcakes.

Nyní už víme, jak na skvělé čokoládové cupcakes, které udělají radost i tomu největšímu labužníkovi. Neměli bychom je ale podávat samotné. Pro vyvážení špatných pocitů z čokolády mohu doporučit například domácí rakytníkový likér či ovocnou bombu v podobě jednoduchého smoothie.

Teď když už víme s čím cupcakes podávat a jak je vykouzlit, nezbývá mi nic jiného než popřát Dobrou chuť!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Lucie
Miluju léto, hudbu, čtení, psaní, dobré jídlo a kávu a samozřejmě své nejbližší.

Mohlo by se vám také líbit

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *