Jak na ...NávodNezařazenéVaření a recepty

Jak dlouho se vaří brambory na všechny způsoby?

V české kuchyni zaujímají nenahraditelnou pozici. Víte ale, jak dlouho se vaří brambory – nebo, jak dlouho by se alespoň správně měly vařit?

Možná jste zaslechli o univerzálních 20 minutách a říkáte si, že tím přece nic nezkazíte… Nezkazíte tím skutečně nic, jenom možná zbytečně přijdete o čas. Některé typy brambor uvaříte totiž jednou tak rychle.

Vždy záleží na stáří, způsobu přípravy, velikosti nakrájených kousků, ale také na varném typu.

Varný typ

Vybíráte v obchodě brambory podle vzhledu? Možná byste se měli zaměřit spíš na varný typ. Pokud pro přípravu zamýšleného pokrmu zvolíte špatný typ brambor, můžete být michelinský kuchař, ale výsledek bude stát stejně za… houby.

To, podle čeho se varný typ brambor určuje, je množství obsaženého škrobu. Čím více ho v nich je, tím větší tendenci rozsýpat se brambory mají (a tím rychleji jsou také uvařené).

A

Jedná se o nejtvrdší typ brambor. Rozsýpat se nezačnou ani po delším vaření. Jsou proto vhodné všude, kde se od nich očekává zachování formy: do salátu, jako příloha, k zapečení nebo na loupačku. Naopak kaši se z něj dělat nepokoušejte – neuspějete.

B

Varný typ B je taková zlatá střední cesta. Vařením už trochu moučnatí, pořád ho ale s klidem můžete použít jako přílohu nebo ho dát do polévky. Kaše z tohoto typu už udělat půjde, ale úplně ukázková nebude.

C

Brambory typu C se při vaření rozsýpají, neočekávejte proto, že se vám budou dobře krájet do salátu. Mnohem lépe se uplatní v kaši nebo v různých těstech – na knedlíky slané i sladké či na bramboráky.

varný typ brambor
Varný typ poznáme už při krájení: čím hrubší strukturu brambory mají, tím více škrobu obsahují.

Teď, když už víte, jaký varný typ vybrat, pojďte se podívat, jak dlouho se vaří brambory na různé způsoby.

Jak dlouho se vaří brambory:

Jako příloha

Pokud chcete brambory použít jako přílohu, vařte je 8 – 20 minut. Samozřejmě podle typu: zatímco „béčka“ mohou být servírovatelná už po 10 minutách, „áčkům“ raději dopřejte celých 20 minut.

Na kaši

Při vaření brambor na kaši není radno věci uspěchat. Vařte je 15 – 25 minut. Když je náhodou rozvaříte, nic hrozného se nestane, je to přece kaše.

jak dlouho se vaří brambor na kaši
A nezapomeňte zvolit varný typ C, z áčka hladkou kaši neuděláte.

Na loupačku

Brambory na loupačku se vaří v celku, což přirozeně trvá trochu déle, 15 – 35 minut. Zato si však lépe užijete jejich chuť a nepřijdete ani o živiny, které obsahují.

Ve slupce vaříme brambory i tehdy, chceme-li je použít do salátu. Třeba do toho podle Zdeňka Pohlreicha – hodí se jak ke kaprovi, tak i k řízku.

V tlakovém hrnci

Tlakový hrnec dokáže dramaticky zkrátit dobu vaření. Nejinak je tomu i v případě brambor, které v něm připravíte za 3 – 8 minut.

Bojíte se tlakového hrnce? Podívejte se, že vůbec není proč:

Na páře

Podobně jako u vaření na loupačku si i při „vaření“ v páře brambory zachovají chuť a zdraví prospěšné látky jako draslík, fosfor, vitamín C nebo hořčík (a to i oloupané). Počítejte ale s tím, že si na ně počkáte až 30 minut.

Rada na závěr

Vaření samozřejmě není matematika. Sami vidíte, že v některých případech je rozpětí doby varu docela velké. Pokud si nebudete jisti, vždy je nejjednodušší přistoupit k testu vidličkou, kdy píchnete do brambory a hned poznáte, zda je ještě syrová nebo už se krásně rozsýpá.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Anna Kuklíková
Ačkoliv jsem kreativní osoba, na svou vysněnou módní návrhářku jsem to nedotáhla. Dnes mě najdete na půdě Masarykovy univerzity, kde studuji ukrajinštinu a mezinárodní vztahy. Baví mě historie, psychologie, cestování, asi milion ručních prací a samozřejmě psaní. O své milované Ukrajině jednou napíšu cestopis.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.