Jak na ...NávodVaření a recepty

Jak na přípravu sušených hub a kterých?

Přinesli jste si z lesa košík plný hub a teď přemýšlíte, jak houby zpracovat a uskladnit? Usušte je. Sušené houby v zimě jako když najdeš. Sušení není žádná věda, ale jistá pravidla je nutné dodržet. Poradíme vám, jaké houby jsou pro sušení jako dělané a které naopak ne.

Které druhy hub se hodí k sušení?

Možná byste řekli, že usušit se dají všechny jedlé houby. Opak je pravdou. Ne všechny druhy hub jsou ideální k usušení. Jedná se především o houby, které mají tendenci nasávat hodně vody. Pokud jsou houby mokré, mají větší náchylnost k napadení parazity a rychleji plesnivý. Tento proces je odborně popisován jako nemoc zvaná nedohub.

A jaké houby nejsou vhodné k sušení?

  • Hřib žlutomasý neboli babka
  • Čirůvky
  • Václavky
  • Mochomůrka růžovka neboli masák
  • Kozák
  • Bedla

Jak nejlépe houby usušit?

K sušení jsou vhodné jen ty houby, které jsou zdravé a kvalitní. Proto je důležité, aby jste je z lesa přinesli ve skvělém stavu. K tomu vám pomůže proutěný košík, který dobře větrá. Nepoužívejte žádné igelitové tašky nebo sáčky, ve kterých se houby zapaří a podlehnou rychlé zkáze.

Správná příprava je polovinou úspěchu.

  • Houby důkladně očistěte od lesních nečistot. Dávejte pozor, aby houby nebyly mokré. Zvyšovali byste tak vznik plísně zapařením.
  • Očištěné houby nakrájejte na jemné plátky a skládejte v jedné vrstvě na vámi vybraný podklad určený k sušení.
  • Houby nesmí být vlhké. Dokonale usušené houby poznáte tak, že při promíchání, chrastí a při zlomení křupnou.

Sušené houby na vzduchu

Existuje několik metod sušení hub na čerstvém vzduchu. Tento proces sušení nestojí žádnou energii, ale za to trvá déle. Postup sušení hub je stejný jak u sušení jiných potravin nebo bylin. Aby usušené houby byly lahodné, nesušte je v místě, kde se hodně práší a ani je nevystavujte přímému slunečnému záření. Naopak je sušte v suché, tmavé a dobře větratelné místnosti.

Houby krájíme podélně na jemné plátky. Oddělujeme nohy od klobouků. Čím větší kousky budeme krájet, tím se houby budou déle sušit. Větší kousky hub mohou také během sušení zplesnivět. Proto se doporučuje houby k sušení krájet na velikost 3 – 5 mm. Sušení na vzduchu může potrvat i několik dní.

Houby na niti

Sušení hub na niti je spíše stará metoda, kterou využívaly naše prababičky a babičky. Houby navlíkáme na režnou niť a mezi každým kouskem uděláme uzlík, aby se houby neslepily a dobře prosychaly. Svazky zavěsíme do okna s mírným průvanem. Na noc je dobré houby schovat na tmavé a suché místo, aby nezvlhly.

Houby v síti

Nakrájené jemné plátky hub rozložíme v jedné vrstvě do závěsné sítě nebo na sítě s rámy tak, aby mohl vzduch proudit ze všech stran. Díky proudění vzduchu houby krásně prosychají a nemají tendenci plesnivět. Ani v tomto případě síťky nevystavujeme přímému slunečnímu záření.

Houby na plechu

Postup přípravy je stejný, jak u sušení hub na síťkách. Jediným rozdílem je, že dno plechu brání k proudění vzduchu. Na plech nepoužíváme jako podklad noviny, které se obecně k sušení nedoporučují. Hrozí, že by se do hub mohla vsáknout tiskařská barva.

Sušené houby moderně

Moderní způsob sušení je především využití elektrických spotřebičů, kterým je trouba nebo sušička. Metoda přípravy je stejná, jak u sušení hub na vzduchu. Houby důkladně očistíme, nakrájíme na jemné plátky o velikosti 4 mm a skládáme na plech nebo rošt v jedné vrstvě.

Horkovzdušná trouba

Sušení hub v troubě je velmi jednoduché. Stačí dodržet pár zásad a skvěle usušené houby jsou na světe. Troubu předehřejeme na 40 °C. Při vyšších teplotách houby ztratí svou chuť a aroma. Jakmile bude trouba vyhřátá na požadovanou teplotu, vložíme rošty s houbami, ne však dříve. Během sušení vše kontrolujeme. Houby musí být zcela vysušeny, jinak hrozí, že zvlhnou a následně zplesniví.

Sušička

Sušička je skvělou pomocnicí. Nejen, že můžeme usušit ovoce, bylinky, ale také houby. Houby krájíme rovnoměrně a velikostně stejně tak, jak u předchozích metod sušení. Plátky hub vložíme do sušičky a nastavíme na teplotu 40 – 45 °C. Sušíme dokud houby nechrastí a při zlomení nekřupou. Veškerá vlhkost musí pryč.

Uskladnění sušených hub

Sušené houby mají své specifické aroma, krásně chrastí a křupou. Abychom o tyto vlastnosti nepřišli, je potřeba myslet na správné skladování. Jak tedy můžeme sušené houby dobře uchovat?

Plátěné sáčky

Jako malá holka jsem se často motala babičce v kuchyni. Všude byly zavěšené bylinky a v plátěném pytlíku chrastily dokonale usušené houby. Byla to naprostá dokonalost. Bohužel postupem let se zjistilo, že uskladnění v plátěných nebo papírových sáčcích houbám neprospívá.

Pokud však budete chtít takto sušené houby skladovat, nečekejte dlouhou trvanlivost. Houby po několika měsících ztratí své aroma, jsou náchylnější k plísním díky vzdušné vlhkosti a mohou být napadeni drobným hmyzem.

Skleněné dózy

Bezpečnějším způsobem uchování sušených hub jsou skleněné dózy s klip uzávěrem nebo jiným těsnícím víčkem. Sklenice se sušenými houbami ukládáme do tmavé a suché místnosti. Takto skladované houby vydrží i několik let. Doporučujeme je však průběžně kontrolovat.

Skleněné dózy plné hub krásně vypadají. Nejen, že budete mít zásobu sušených hub na zimu, ale také máte skvělý dárek pro vaši rodinu či přátele.

Sušené houby v kuchyni

Sušené houby jsou vhodné snad do všech houbových pokrmů. Nejčastěji sušené houby používáme do polévek, omáček nebo rizot. Sušené houby vždy propláchněte vodou. Zbavíte se tak posledních nečistot.

Už jste zkoušeli houbové koření, prach nebo sůl? K přípravě postačí hmoždíř, případně další doplňkové koření. Hotové koření skladujeme v tmavé skleněné dóze, ať nám vydrží co nejdéle.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
EVF
Jsem maminkou, která nechce na mateřské zblbnout. Psaní mě vždy bavilo, a proto jsem se rozhodla toto životní období využít k seberealizaci ve světě copywritingu. Ráda trávím čas s rodinou, cestuji, miluji čokoládu a vedle kvalitního čaje a kávy si ráda dopřeji i skleničku dobrého vína.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *