Jak na ...NávodVaření a receptyZdraví

Jak připravit dokonalý smrkový sirup z mladých výhonků

Smrkový sirup neboli smrkáček. Znáte? Jistě jste si během procházek všimli svěže světlezelených výhonků rostoucích na okrajích smrkových větviček. Tak právě tyto zářivé, mladé výhonky jsou přírodní poklad plný blahodárných esencí a vitamínu C. Pokud rádi připravujete domácí sirupy, tento vám rozhodně nesmí doma chybět. A my vám poradíme, jak na to.

Smrkový sirup a jeho účinky

Mladé smrkové výhonky jsou pravým přírodním pokladem. Obsahují vitamín C, posilují imunitu a čistí organismus. Smrkové silice blahodárně působí na dýchací cesty a účinně pomáhají při rýmě a nachlazení.

Další účinky smrkového sirupu:

  • Uvolňuje dýchací cesty a podporuje vykašlávání hlenu
  • Prokrvuje sliznici
  • Pomáhá při revmatických a svalových problémech
  • Má protizánětlivé a dezinfekční účinky

Recept na domácí smrkový sirup

Hlavním úspěchem receptu jsou mladé, svěže světlezelené smrkové výhonky. Do lesa se vydejte nejlépe v květnu nebo červnu. V této době smrkové výhonky obsahují nejvíce léčivých silic. Na sběr se však vydejte pouze za suchého počasí.

Jak už to bývá u výroby domácích sirupů, existuje několik způsobů přípravy:

  • Bez vaření, za studena
  • S jemným provařením
  • Spojením obou výše uvedených variant

V receptu vám představíme všechny tři varianty. Můžete tak zvolit recept podle vašich časových možností a hlavně, který recept se vám bude nejvíce líbit. Za nás je třetí varianta TOP. Recepty našich prababiček prostě nikdy nezklamou.

Ať už si vyberete jakoukoliv variantu přípravy, po domácku vyrobený smrkový sirup by vám měl vydržet v lednici 1 rok.

Ingredience

  • Mladé smrkové výhonky
  • Cukr (klasický bílý nebo třtinový)
  • Citron
  • 1,5 l vody (v případě přípravy za tepla)

1. Příprava domácího „smrkáčku“ za studena

  • Nejprve natrhané mladé smrkové výhonky očistíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Můžeme osušit utěrkou.
  • Podle množství výhonků zvolte velikost sklenice, nejvhodnější jsou sklenice zavařovací. V této sklenici se bude sirup luhovat. Zavařovačku vypláchněte alkoholem. Nejlépe vodkou, která je čirá a bez aroma.
  • Sklenici začneme plnit nejprve výhonky, které pečlivě upěchujeme do výšky přibližně 5 centimetrů.
  • Na výhonky pokládáme kroužky nakrájeného citronu i s kůrou a třetí vrstvu zakončuje cukr o výšce 1 centimetru.
  • Celý proces opakujeme dokud máme suroviny. Poslední vrstva musí být cukr.
  • Otvor sklenice přikryjeme potravinářskou folií, pečlivě zagumičkujte a luhujeme po dobu 2 – 3 týdnů v suchu a temnu. Doba se může prodloužit v závislosti na teplotě. Existují recepty, kdy se doporučuje sklenice vystavit sluníčku. Proces je rychlejší, ale hrozí, že vám celý nálev začne hnít.
  • Jakmile se vytvoří tmavá hustá šťáva, sirup máte hotový.
  • Hotový sirup přecedíme přes plátýnko do dobře těsnící sklenice nebo lahve. Sirup nejlépe uchováváme v ledničce.

2. Příprava domácího „smrkáčku“ za tepla

  • I v tomto případě nejdříve natrhané mladé smrkové výhonky očistíme, propláchneme vodou a necháme okapat.
  • 1,5 l vody přivedeme k varu. Vroucí vodou zalijeme výhonky.
  • Do horkého nálevu přidáme na kolečka nakrájený citron a necháme luhovat.
  • Nálev přecedíme do hrnce a přidáme podle chuti cukr. Vše důkladně promícháme.
  • Takto připravený nálev zahřejme a vaříme na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  • Jakmile máme hustý sirup, necháme ho vychladnout a slijeme do skleněných lahví, které uchováváme nejlépe v lednici.

3. Příprava domácího „smrkáčku“ mix

  • Nejprve natrhané mladé smrkové výhonky očistíme, propláchneme vodou a necháme okapat.
  • Podle množství výhonků zvolte velikost sklenice, nejvhodnější jsou sklenice zavařovací. V této sklenici se bude sirup luhovat. Zavařovačku vypláchněte alkoholem. Nejlépe vodkou, která je čirá a bez aroma.
  • Sklenici začneme plnit nejprve výhonky, které pečlivě upěchujeme do výšky přibližně 5 centimetrů.
  • Na výhonky pokládáme kroužky nakrájeného citronu i s kůrou a třetí vrstvu zakončuje cukr o výšce 1 centimetru.
  • Celý proces opakujeme dokud máme suroviny. Poslední vrstva musí být cukr.
  • Otvor sklenice přikryjeme potravinářskou folií, pečlivě zagumičkujte a luhujeme po dobu 2 týdnů v suchu a temnu.
  • Obsah sklenice přendáme do hrnce a vše zlehka ještě přibližně 30 minut provaříme a necháme odstát do druhého dne.
  • Druhý den obsah hrnce po dobu 30 minut opět zahřejeme. Přecedíme přes plátýnko a slejeme do sklenic. Sklenice pečlivě uzavřeme a otočíme dnem nahoru.
  • Jakmile sklenice vystydnou, uložíme je ke skladování do lednice.

Jak „smrkáček“ užívat?

Smrkový sirup můžete užívat nejen v případě nachlazení, ale také jako prevenci. Zejména pak na podzim, kdy řádí různé virózy. Při prevenci postačí jedna lžíce sirupu denně po dobu 2 týdnů, poté si dejte pauzu a opět za 2 týdny můžete v prevenci pokračovat.

Pokud vás trápí rýma či vlhký kašel podávejte sirup klidně i třikrát denně.

Sirup můžete užívat buď přímo ze lžíce nebo zamíchat do vlažného čaje či vody. Sirup krásně voní po jehličí a je sladký. Bude tedy chutnat i dětem.

Pro koho není sirup vhodný?

Užívání smrkového sirupu se nedoporučuje osobám trpícím bronchiálním astmatem nebo dávivým kašlem. Dále sirup není vhodný pro osoby s vážným onemocněním jater a ledvin.

Těhotné ženy by měly užívání jakéhokoliv přírodního sirupu raději probrat se svým ošetřujícím lékařem.

Rádi připravujete domácí sirupy? Zkuste další naše zajímavé recepty: Datlový sirup, bezový sirup.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
EVF
Jsem maminkou, která nechce na mateřské zblbnout. Psaní mě vždy bavilo, a proto jsem se rozhodla toto životní období využít k seberealizaci ve světě copywritingu. Ráda trávím čas s rodinou, cestuji, miluji čokoládu a vedle kvalitního čaje a kávy si ráda dopřeji i skleničku dobrého vína.

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.