Avokádo se v poslední době stává stále oblíbenější potravinou a hitem všech kuchařů a nadšenců do zdravé výživy, kteří z avokáda kouzlí skvělé recepty. Přesto se však naleznou i tací, kteří tuto superpotravinu ještě nezařadili do svého jídelníčku, byť o ní slyšli již mnoho.

Pokud i vy patříte mezi ty neznalce, kteří nejen, že ještě nepropadli kouzlu avokáda, ale dokonce i polemizují nad otázkou, zda je avokádo ovoce nebo zelenina, pak pokračujte ve čtení tohoto článku, vyzkoušejte si nějaký z receptů a jistě svůj názor přehodnotíte.

Představení avokáda

Vezměme to ale hezky po pořádku. Nejprve si avokádo představme a vyvraťme tak mýty o jeho původu. Neboť byť se o avokádu mnohdy hovoří jako o zelenině, ve skutečnosti se jedná o ovoce pocházející z exotického stromu s kouzelným jménem hruškovec přelahodný.

Jak už nám napovídá samotný název, z avokáda se dá vykouzlit spousta lahodných receptů. Některé z nich si představíme i v tomto článku.

Než se však pustíme do tajů a receptů, pojďme si představit, jak se takové avokádo běžně jí, jak ho správně oloupat či jak nechat avokádo dozrát, aby mělo tu nejlepší chuť.

Superpotravina jménem avokádo.

Avokádo do každé kuchyně!

Avokádo chutí, vysokou energickou hodnotou a množstvím zdravý prospěšných tuků připomíná ořechy a výborně se hodí do zdravé či dietní stravy. Rostlinné tuky obsažené v avokádu jsou totiž velice prospěšné a skvěle zasytí, je to proto ideální volbou pro zdravé a lehké pokrmy.

Jak lze avokádo připravit?

Avokádo lze připravit téměř na všechny způsoby, je možné ho konzumovat syrové (čímž v něm zachováte všechny potřebné živiny) či tepelně upravené. Z avokáda existuje také spousta receptů na výtečné pomazánky ba dokonce můžete experimentovat a připravit si avokádo na sladko.

Výslednou chuť ovlivňuje zralost avokádo, proto je dobré se naučit, jak poznat, kdy je avokádo připravené ke konzumaci a kdy ho raději nechat ještě dozrát.

Možná už se vám někdy stalo, že jste dostali chuť na avokádo, tak jste rychle běželi do obchodu si ho koupit, připravili si ho, a byli jste akorát tak zklamaní. Není se čemu divit. V obchodech na pultech se totiž většinou prodávají ještě nedozrálé kusy, které je třeba nechat doma ještě pár dní dozrát.

Jak poznat zralé avokádo?

Nejjednodušším způsobem, jak poznat správně zralé avokádo, je kontrola hmatem. Jelikož se však jedná o ovoce, stačí mačkat jenom velmi jemně. Správně zralé, měkké a vláčné avokádo takto poznáte během vteřinky, pokud je však tvrdé, pak je nedozrálé.

Příprava avokáda je velmi snadná.

Pozor i v případě, pokud je až moc měkké, pak je naopak přezrále a zkažené. Dalším způsobem, jak poznáte, zda je avokádo již vhodné k jídlu, je zkusit odtrhnout jeho stopku – pokud jde krásně odtrhnout, pak je avokádo zralé, pokud nejde, pak ho raději ještě nekonzumujte.

Mám zralé avokádo, co s ním?

Pokud v ruce držíte zralé avokádo, pak už máte na půl vyhráno. Teď se pojďme podívat, jak se takové avokádo loupe. Nejprve avokádo rozkrojte na půl (nelekněte se však velké pecky uprostřed). Po rozkrojení by měla mít dužina krásně máslovou konzistenci a měla by být zbarvena pod slupkou krásně do zelena a u pecky nažloutlá.

V případě, že by byla dužina našedlá či hnědá, pak avokádo nejezte a raději ho vyhoďte, neboť už začalo hnít a moc byste si na něm nepochutnali. Pomocí nože, pak vyjměte pecku a avokádo oloupejte. U vyzrálého avokáda byste s tím neměli mít sebemenší problém – dužina by měla jít krásně oddělit jak od slupky, tak i od pecky. 

Tip: Po rozříznutí zakapejte dužinu citrónem, předejdete tak rychlé oxidaci (našednutí barvy) a ztrátě vitamínů.

Takto připravená dužina je již připravena na další úpravu. Teď už si stačí jen vybrat, který z receptů si na přípravu avokáda vyzkoušíte jako první. 

Ty nejlepší recepty z avokáda:

Výborný avokádový toast je skvělou volbu při přípravě snídaně.

Avokádový toast se ztraceným vejcem 

Nejoblíbenějším a nejrychlejším způsobem konzumace avokáda je bezpochyby avokádový toast, který je oblíbený pro svoji snadnou přípravu.

Co budete potřebovat:

  • Toastový chléb či jiný druh pečiva
  • Vejce
  • Zralé avokádo
  • Hrst rukoly
  • Výběrová šunka
  • Čerstvý pepř
  • Sůl
  • Máslo
  • Olivový olej
  • Citrón
  • Bylinky dle chuti

Postup přípravy: 

Nejprve si připravte toast či jiný kousek vámi oblíbeného pečiva, a to buď na oleji na pánvi nebo v toustovači. Poté ho namažte kvalitním máslem, přidejte plátek šunky, pokryjte lístky rukoly (nešetřete) a zakápněte olivovým olejem. 

Zralé avokádo nakrájejte na plátky a naskládejte na podestýlku z rukoly, zakápněte citrónem, dle chuti osolte a opepřete.

Nakonec si připravte ztracené neboli pašírované vejce. Dejte do hrnce vařit vodu s octem, počkejte do chvíle, než se voda začne vařit a v tomto bodě vodu po celou dobu udržujte. Vejce velmi opatrně vyklepněte do hrníčku. Důležité je, aby se neroztekl žloutek! Poté lžicí vytvořte v hrnci vír, do jehož středu opatrně vajíčko vlijete. Vařte přibližně tři minuty.

Opatrně vajíčko vyjměte a nechte oschnout. Oschnuté vajíčko položte na toust, posypejte solí a čerstvým pepřem. Hotový toast poté ještě posypte čerstvou bazalkou, koriandrem či jinou čerstvou bylinkou, kterou máte rádi. 

Před podáváním vajíčko rozkrojte, aby se žloutek vylil. 

Z avokáda se dají připravit pomazánky všeho druhu.

Pomazánky z avokáda

Pomazánka z avokáda je skvělou volbou pro přípravu lehké fitness večeře, vydatné svačiny nebo jako pohoštění pro hosty.

Avokádová pomazánka guacamole aneb pomazánka s rajčaty

Jedná se o tradiční mexickou pomazánku, která je skvělá nejen k pečivu, ale i k tacos či jako dip do tortil.

Co budete potřebovat:

  • 2 měkká avokáda
  • Rajče
  • Červená cibulka
  • Chilli paprička (jalapeños)
  • Stroužek česneku
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Limetka
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup přípravy:

Všechny ingredience nakrájejte na malé kostičky a hoďte do mixéru. Přidejte hrst čerstvého koriandru, zalijte šťávou z jedné limetky, osolte a opepřete. V případě, že máte raději pomazánky s většími kousky, pak stačí směs jenom podrtit vidličkou, ovšem v tomto případě všechno nakrájejte skutečně na malé kousky.

Hotové guacamole podávejte, jak máte nejraději.

avokádo, superpostavina avokádo, recepty z avokáda, nejlepší recepty z avokáda, jak připravit avokádo, jak oloupat avokádo, avokádo příprava, avokádové recepty, recept z avokáda,  dip z avokáda, quacamole omáčka, nejlepší dip, dip k tacos, quacamole z avokáda recept, dip z avokáda recept
Quacamole poslouží skvěla jako dip.

Avokádová pomazánka se sýrem 

Co budete potřebovat:

  • Zralé avokádo
  • 100 g kozího sýru
  • Lžíce zakysané smetany
  • Stroužek česneku
  • Nasekaná jarní pažitka
  • Pečivo k podávání
  • Limetka
  • Sůl
  • Mletý bílý pepř

Postup přípravy:

Za pomoci lžíce vyškrábejte avokádovou dužinu do misky a vidličku rozmačkejte. Rozmačkanou dužninu dle chuti ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Do směsi přidejte kozí sýr, lžíci zakysané smetany, utřený stroužek česneku a nasekanou jarní pažitku.  Směs spojte dohromady, namažte na pokrájené pečivo a ozdobte cherry rajčátky. 

Těstoviny s avokádem jsou ideální volbou pro lehký oběd.

Těstoviny s avokádem a lososem

Co budete potřebovat:

  • 300 g špaget nebo fetuccine
  • 2 zralá avokáda
  • 200 g uzeného lososa
  • Parmazán
  • Hrstka čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • Cherry rajčátka
  • Citrón
  • Sůl
  • Čerstvý pepř
  • Olivový olej

Postup přípravy:

Těstoviny připravte dle návodu ve vroucí osolené vodě. Dužinu z avokáda, třený česnek a polovinu bazalkových lístků vhoďte do mixéru, zakápněte olivovým olejem, šťávou z citrónu, a vytvořte směs – tu následně dosolte a opepřete dle chuti.

Cherry rajčátka rozkrojte na půl, a lehce osmahněte na olivovém oleji. Hotové těstoviny slejte a smíchejte se směsí z mixéru. Uzený losos nakrájejte na menší kousky a společně s cherry rajčátky je přidejte k těstovinám. Těstoviny promíchejte a podávejte posypané nastrouhaným parmazánem a kousky čerstvé bazalky.

avokádo, superpostavina avokádo, recepty z avokáda, nejlepší recepty z avokáda, jak připravit avokádo, avokádové recepty, recept z avokáda,  zapečené avokádo, zapečené avokádo recept, rychlá a zdravá večeře,
Rychlá a zdravá večeře formou zapečeného avokáda.

Plněné zapečené avokádo 

Co budete potřebovat:

  • 2 avokáda
  • 4 vejce
  • Parmazán
  • Cherry rajčátka
  • Olivy
  • Papira
  • Kapary
  • Parmská šunka (slanina)
  • Sůl
  • Pepř
  • Citrón
  • Bylinky dle chuti

Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si rozpůlená avokáda bez pecky. Lžíci poté ještě vydlabejte větší prostor a vydlabanou dužinu si odložte na později. Vydlabáním se snažte vytvořit dostatečně velký prostor na jedno rozklepnuté vejce. 

Vydlabané půlky avokád pokapejte citrónem, lehce osolte a opepřete. Teď přichází ta nejlepší část, a to plnění avokád. Jako náplň můžete použít téměř cokoliv, co máte rádi, základem by však vždy mělo být vajíčko.

Výborná je nadrobno nakrájená zelenina, ideálně cherry rajčátka, olivy, kapary či paprika. Dále pak parmská šunka či slanina, nastrouhaný parmazán, čerstvé bylinky či nejrůznější zdravá semínka.

Takto naplněná avokáda můžete znovu osolit (v případě použití slaného sýra či slaninu už raději nesolte) a dát na plech, případě do zapékací nádoby a vložit do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C do ztuhnutí bílků, tedy přibližně 20 minut. Podávejte s pečivem pomazaným vydlabanou dužinou. 

Tip: Sýr na avokádo (vajíčko) nasypte až cca 3-4 minuty před dopečením.

Doufám, že vyzkoušíte tyto recepty z avokáda a budou vám chutnat stejně tak jako nám. 

Pokud hledáte inspiraci pro zařazení další superpostaviny do vašeho jídelníčku, určitě se podívejte na článek o rakytníku nebo na článek o zdravých palačinkách.