nejlepší doplňky stravy

Doplňky stravy dnes patří ke zdravému životnímu stylu. Na trhu je jich opravdu nepřeberné množství. Můžete si koupit doplňky stravy pro sportovce, doplňky stravy pro ženy, existují také doplňky stravy na hubnutí nebo speciální doplňky stravy pro těhotné. Jak se v tom množství ale vyznat? Které doplňky stravy jsou nejlepší zrovna pro vás? Následující tipy vám určitě pomůžou se v tom lépe orientovat a vybrat pro vás doplněk, který vašemu zdraví opravdu prospěje.

1. Vitamin C

Vitamin C nebo také kyselina L-askorbová (L-300) je jedním z nejdůležitějších vitaminů pro zdravý vývoj a správné fungování imunitního systému. Kromě toho, že podporuje obranyschopnost, má pro naše tělo celou řadu dalších benefitů. Především jde o velmi dobrý antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály a přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Zásadní je také jeho vliv na tvorbu kolagenu.

Nedostatek vitaminu C má tyto následky:

  • únava a slabost
  • podkožní krvácení a špatné hojení ran
  • výskyt modřin a otoků
  • záněty dásní
  • vypadávání vlasů a zubů
  • bolest kloubů

Dlouhodobý nedostatek vitaminu C způsobuje nemoc zvanou kurděje. Projevuje se četnou krvácivostí dásní, poruchou krvetvorby a sníženou imunitou. Dříve byla tato nemoc velmi běžná u námořníků, kteří trávili měsíce na moři bez přísunu ovoce, zeleniny a dalších nezbytných potravin. Nyní už se nemoc tolik nevyskytuje.

Lidský organismus si tento vitamin rozpustný ve vodě bohužel neumí vytvořit sám, proto ho musíme přijímat v potravě nebo užívat doplňky stravy. Které potraviny mají největší obsah céčka? Jde o různé druhy ovoce a zeleniny, zejména růžičková kapusta, kedlubna, paprika, květák, hrášek, kiwi, jahody, ananas, pomeranč a další. Pokud Vám samotné ovoce příliš nechutná, tak zkuste zdravé smoothie.

Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je kolem 80 mg.

2. Vitamin D

Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. A proč je pro náš organismus tak důležitý? Déčko je nezbytné pro zdraví kostí a zubů, pomáhá tělu absorbovat vápník a fosfor z potravy a velmi významně podporuje imunitu a činnost svalů. Na vitaminu D je zajímavé to, že v letních měsících si ho naše tělo dokáže vytvořit samo ze sluníčka. Ovšem v zimním období trpí jeho nedostatkem 4 lidé z 5. Je to dáno tím, že v zimních měsících je u nás slunečních paprsků velmi málo.

Při nedostatku vitaminu D se může projevit:

  • časté nachlazení
  • únava
  • stres, deprese
  • bolesti kloubů a kostí
  • špatná regenerace svalů a jejich bolest
  • nespavost
  • nadměrné pocení a suchá pokožka
  • problémy se zažíváním

Z potravy se do těla dostane jen 10 % vitaminu D, proto je velmi důležité užívat ho ve formě doplňků stravy. Doporučená denní dávka vitaminu D u dospělých osob je 5 mikrogramů (200 UI). Déčko patří mezi velmi důležité doplňky stravy pro těhotné ženy. U malých dětí, těhotných a kojících žen, seniorů a žen v menopauze je doporučený příjem 10 mikrogramů (400 UI).

3. Vápník

Vápník je naprosto zásadním prvkem pro zdraví našich kostí a zubů. Tento minerál je ale nezbytný také pro celou řadu dalších tělesných funkcí. Přispívá ke správné funkci trávení, normální srážlivosti krve, reguluje činnost hormonů, podílí se na přenosu nervových vzruchů, zajišťuje hojení ran, pohyblivost spermií a významně ovlivňuje také funkci všech svalů v těle.

Nedostatek vápníku se nejčastěji projevuje špatnou kvalitou našich zubů a kostí. Dochází k osteoporóze (řídnutí kostí) a zlomeninám. Můžou se také projevit křeče, svalové chvění, brnění a necitlivost kolem úst, prstů a nohou. Nedostatek tohoto minerálu můžete vypozorovat také na špatné kvalitě vaší pleti nebo nehtů, které se často lámou.

Vápník můžete získat konzumací mléčných výrobků nebo užíváním vhodných doplňků stravy. Denně bychom měli přijmout 1 g tohoto minerálu.

4. Hořčík

Hořčík nebo také magnesium je čtvrtým nejzásadnějším minerálem v našem těle. Zhruba 60 % tohoto minerálu se vyskytuje v kostech, zbytek je ve svalech, tělesných tkáních a tekutinách. Podílí se na enzymatických reakcích pro přeměnu potravy na energii, udržuje správnou funkci nervového systému a nervosvalový přenos, zajišťuje správnou funkci a regeneraci svalů a zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Nedostatek hořčíku se projeví křečemi, migrénami, třesem očních víček, únavou, nespavostí, podrážděností nebo nesoustředěností.

Studie naznačují, že zhruba polovina západní populace trpí nedostatkem hořčíku v těle. Množství hořčíku přirozeně se vyskytujícího v potravě je nedostatečné. Je to dáno tím, že se intenzivním zemědělstvím a použitými postupy při pěstování zhoršuje kvalita půdy a tudíž je v plodinách velmi malý obsah tohoto minerálu. Nedostatek je spojen také s konzumací alkoholu, vysokou fyzickou zátěží, stresem, konzumací průmyslově zpracovaných potravin a nadužíváním léků.

Hořčík se řadí mezi nejčastěji zastoupený prvek v přírodě, protože se nachází v zemi, moři, rostlinách i zvířatech a samozřejmě i v nás, lidech. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je zhruba 300–400 mg.

5. Zinek

Zinek je esenciální minerál, který v těle vykonává nespočet životně důležitých funkcí. Je součástí každé naší buňky. Vyskytuje se ve svalech, kostech, játrech nebo oční duhovce. Hraje naprosto zásadní roli pro náš imunitní systém. Zabezpečí tvorbu bílých krvinek, které chrání naše tělo před viry a bakteriemi, čímž intenzivně posiluje naší obranyschopnost. Udržuje zdravé kosti, vlasy, nehty, pokožku a zrak. Dále se podílí na biochemickém procesu dělení buněk, zajišťuje správný vývoj a růst v dospívání, vylepšuje plodnost, hojení ran a je důležitý pro trávení a nespočet enzymatických reakcí v těle.

Zinek má prokazatelné antibakteriální vlastnosti, proto se užívá také ve formě mastí, které přispívají k hojení otevřených ran. Často je také součástí krémů proti akné.

Nedostatek zinku se u dětí projevuje ke zpomalení růstu a psychomotorického vývoje. U dospělých se často vyskytují problémy s vypadáváním vlasů, lámavosti nehtů, špatné hojení ran a také ovlivňuje plodnost a početí.

Zdrojem zinku je především červené maso a vnitřnosti, dále jsou to vejce, ořechy, luštěniny nebo celozrnné obiloviny. Doporučená denní dávka je 8–15 mg v závislosti na věku a pohlaví.

6. Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny jsou skupinou esenciálních mastných kyselin (EPA a DHA), které jsou zásadní pro fungování lidského těla. Hlavním zdrojem těchto kyselin jsou tučné mořské ryby, mořské plody a rybí olej. Z rostlinných zdrojů jsou to mořské řasy, vlašské ořechy, chia semínka a také olej lněný, konopný, sójový a řepkový.

Příznivé účinky omega 3 mastných kyselin pro organismus:

  • udržují zdravé srdce
  • přispívají k normální činnosti mozku
  • DHA podporuje mozkové funkce, což zlepšuje schopnost učit se a kognitivní funkce
  • DHA přispívá k normálnímu zraku
  • udržují normální krevní tlak a hladinu tuků v krvi
  • omezují záněty v těle
  • jsou prospěšné při nemocech jako je revma, ateroskleróza, diabetes, obezita a další
  • zásadně ovlivňují zrak a mozek plodu v těle matky

Pokud nejíte ryby alespoň 2x týdně, určitě zvažte užívání doplňků stravy. U jednotlivých produktů si pohlídejte obsah EPA a DHA v jedné kapsli.

omega 3

7. Probiotika

Termín ,,pro biotic“ je z řečtiny a překládá se doslova jako ,,pro život“. Probiotika jsou živé bakterie a také kvasinky žijící v lidském střevě, které příznivě ovlivňují zdraví člověka. V lidském těle žije přes 500 druhů bakterií, které pomáhají při trávení, udržují správné funkce střev a fungování imunity. Jakmile se naruší rovnováha zdravých a špatných bakterií v našem těle, dochází k potížím. Máme problémy se zácpou, průjmy, nadýmáním, překyselením a také s kvasinkovými infekcemi. Z těchto problémů potom vznikají nemoci jako je alergie, záněty a kožní problémy.

Probiotika se doporučují při užívání antibiotik, která výrazně naruší zdravé prostředí ve střevech. Přirozeně se nachází v potravinách, ve kterých dochází ke kvašení. Jde tedy nejčastěji o jogurty, kefíry, kysané zelí, kysanou zeleninu, kvasnice nebo třeba nepasterizované pivo, mošt a burčák.

8. Zelené potraviny

Zelené potraviny jsou označovány také jako super potraviny, protože jsou vysoce výživné a zdraví prospěšné. Jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů, antioxidantů a dalších velmi prospěšných látek, které nám dnes v běžné stravě chybí. Zelené potraviny dodají našemu tělu kvalitní výživu, ale zároveň mají schopnost ho díky vláknině i čistit.

Jak sám název napovídá, tyto potraviny mají jasně zelenou brčálovou barvu, které vděčí zelenému barvivu chlorofylu. Mezi tyto zelené superfoods patří zejména mladý ječmen, mladá pšenice, řasy spirulina a chlorella.

Při výběru vhodných doplňků stravy vždy dbejte na to, aby výrobky pocházely z organické produkce. Zásadní je, aby rostliny žily v co nejčistším prostředí a nebyly kontaminované. Na trhu jsou ve formě tablet nebo prášků pro přípravu nápojů.

zelené potraviny

9. Kolagen

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která tvoří základní stavební složku pojivových tkání v lidském těle. Tvoří 70 % kůže a 30 % všech proteinů v těle. Nachází se v pokožce, zubech, kostech, šlachách a chrupavkách. Pro naše tělo je tedy nezbytný. Kolagen je živočišného původu a získat ho můžeme z několika zdrojů.

Zdroje kolagenu:

  • drůbeží
  • hovězí
  • vepřový
  • rybí

Který je nejlepší? Záleží na tom, jaký problém řešíte. Pokud vás trápí vrásky a celkově ztráta pevnosti kůže, tak je vhodný rybí kolagen. Tento typ má oproti ostatním jednu výhodu, a to, že se rychleji vstřebává a je tak pro naše tělo lépe využitelný.

Pokud máte problémy s klouby a pohybovým aparátem, tak vám pomůže drůbeží, hovězí nebo vepřový kolagen. Tyto kolageny pomáhají udržovat pevnost kostí a pružnost chrupavky i vaziva. Vaše klouby tak budou mnohem více odolnější vůči zátěži.

Při výběru doplňku stravy je vhodné vybrat hydrolyzovaný kolagen, který je pro náš organismus lépe vstřebatelný a zajistí silnější výsledný efekt.

10. CBD oleje

CBD olej je přírodní konopný olej, který se získává extraktem z technického konopí, které obsahuje látku kanabidiol (CBD) a další léčivé sloučeniny kanabinoidy a terpeny. Nemusíte se bát, tyto oleje jsou naprosto legální, protože nepřekračují zákonem stanovenou hranici hladiny THC 0,3 %. A s čím vám CBD oleje mohou pomoci? Existuje řada studií a vědeckých výzkumů, které dokazují široké léčebné účinky kanabidiolu. Téměř polovina uživatelů CBD přestane po nějaké době užívat běžné léky.

Příznivé účinky CBD oleje:

  • léčí nespavost
  • pomáhá s nežádoucími účinky chemoterapie
  • snižuje protinádorovou aktivitu
  • působí proti úzkosti
  • tlumí chronickou bolest
  • pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou a Parkinsonovou chorobou
  • podporují obranyschopnost a celkové fungování imunitního systému

CBD oleje seženete ve formě tinktury s kapátkem. Liší se obsahem a koncentrací kanabinoidů a dalších látek. Vybírejte vždy přípravky v prvotřídní biokvalitě.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Michaela
Baví mě vše o online marketingu a osobním seberozvoji. Mám ráda běh, golf a saunu. Jsem vášnivou jogínkou a cestovatelkou.

    Mohlo by se vám také líbit

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Tělo