Dýško ve 21. století je neodmyslitelnou součástí výplat zaměstnanců, podniky počítají s přijetím dýšek u číšníků. Většina podniků v České Republice hodnotí zaměstnance nižší mzdou, protože jejich velkým benefitem může být právě ocenění v podobě dýšek. Má být benefitem, a zároveň motivace pro zaměstnance, aby plnili svou práci na 100%.
Několik názvů, přesto stejný význam
Uplatňování dýšek je jednou z možností, jak ohodnotit péči o zákazníka. Tato možnost ohodnocení servisu se nazývá více názvy. Nejznámější je pojem dýško, které vzniklo ze slova diškrece, znamená diskrétnost. Známými pojmy jsou i spropitné či tip. Všechny tyto názvy znamenají to stejné.
Obecné pravidlo k uplatňování spropitného
Velmi všeobecným pravidlem, pro uplatnění spropitného po celém světě, je darování 10 % z celkové útraty. Samozřejmě se hodnota dýška může lišit na základě spokojenosti zákazníka. Každý zákazník si většinou všímá, jak se chová číšník, jak chutnal pokrm a samozřejmě, jak se cítí v dané restauraci.
💡 TIP: Správné je dát spropitné vždy tomu číšníkovi, který se o vás po celou dobu obsluhy staral. Některé restaurace fungují tak, že každý číšník má své spropitné ale některé si dýška dělí mezi seboou a zároveň i s kuchaři.
Dýško ve 21. století v České republice
V České Republice zatím stále není zvykem dávat spropitné. Podle statistiky z roku 2019 dýško zanechá pouhá pětina lidí a z toho 80 % lidí zaokrouhlí částku. Je to dané tím, že většina Čechů má restauraci za samozřejmost a nenapadne je, nechat spropitné.
Jiný kraj, jiný mrav
V každé zemi se k přijímaní spropitného staví jinak. Někde jsou dýška jedinou možností, jak si vydělat měsíční plat, někde je to výraz neslušného chování.
Dýško v Rakousku
Rakousko je na tom s dýškama obdobně jako Česká Republika. Dýško není vyžadované ale je z valné většiny očekávané jako slušnost a zdvořilost zákazníka. Vhodná částka spropitného bývá okolo 5 – 10% z celkové útraty. Ve standardní restauraci dostačuje zaokrouhlení částky na celé euro, zatímco v lepší restauraci už je vhodné placení podle procent.
Dýška v asijských zemích
V Číně byly dýška až donedávna zcela zakázané, až když přijeli turisté ze západu, začali dýška tolerovat. Nyní se uplatňují především v luxusních restauracích.
V Japonsku spropitné nenechávejte, je to výraz neslušnosti, nejspíš vás to překvapí, ale toto gesto je pro ně velmi neslušné.
Dýško v arabských zemích
V arabských zemích musíte zanechat spropitné jinak ho tvrdě vyžadují. Počítá se s minimální hodnotou 10 % z celkové útraty.
Dýško ve Spojených státech amerických
V Americe jsou dýška nezbytnou součástí každé obsluhy, protože číšníci jsou placeni pouze ze spropitného, který jim tvoří měsíční mzdu. V některých restauracích můžete dokonce vidět směrnice, které udávají, že hodnota 10 % je jako dýško dostačující, a zároveň 15 % dýško je nadprůměrné.
Spropitné při platbě kartou
Odměnit číšníka můžete i kartou, některé terminály mají přímo možnost zadat samostatně pouze hodnotu spropitného. Pakliže terminál tuto možnost nemá, oznamte číšníkovi částku, kterou mu chcete zanechat jako dýško.
Dýško můžete platit i hotově, pokud platíte kartou, můžete kartou zaplatit pouze hodnotu účtu a dýško dát samostatně do rukou příslušného číšníka.
💡 TIP: Zeptejte se číšníka zda si nechává dýška z terminálu, někdy je možné, že to nejde. Pak je lepší, když dýško necháte v hotovosti.
Přečtěte si také články, jak ušetřit peníze snadno a rychle, jak se stát bohatým, nebo jak nejlépe spořit.
Necháváte v restauracích, hotelech či na wellness spropitné? Jaká častka je pro vás adekvátní? Zanecháte částku podle procent nebo zaokrouhlíte směrem nahoru?