Jak na ...Vaření a recepty

Jak na zdravé domácí cookies?

Máte chuť na sladké? Co vyzkoušet zdravé cookies, které si připravíte v pohodlí domova? Jsou výborné ke svačině či jako sladký dezert po jídle. Obsahují kvalitní suroviny a jsou nutričně vyvážené. Jejich příprava vám zabere doslova chvilku. Tak se pustíme společně do pečení? Z těchto sladkých sušenek rozhodně výčitky mít nebudete!

Jaké suroviny se na zdravé cookies nejčastěji používají?

Zdravé cookies se samozřejmě od těch klasických odlišují v surovinám. Mezi nejčastěji používané řadíme:

  • med nebo javorový sirup
  • kokosový olej
  • ovesné vločky
  • celozrnnou mouku
  • skořici
  • rozinky, brusinky
  • vlašské ořechy

Nyní se inspirujte nejoblíbenějšími druhy zdravých sušenek pro vaše pečení.

Zdravé ovesné sušenky

Konzumace ovesných vloček má řadu zdravotních výhod. Přidání ovsa do vaší stravy je zdravý způsob, jak získat více vlákniny, hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové, bílkovin a dalších.  Navíc jsou výborným zdrojem antioxidantů.

Budete potřebovat:

  •  1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
  •  1/4 šálku kokosového oleje
  •  1 velké vejce
  •  1 lžičku vanilkového extraktu
  •  1 šálek ovesných vloček
  •  1/2 šálku celozrnné mouky
  •  1 lžičku prášku do pečiva
  •  1 lžičku skořice
  •  1/4 lžičky soli
  •  1/4 šálku čokoládových lupínků
  •  1/4 šálku rozinek

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °.  Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  2. Ve velké míse smíchejte med, kokosový olej, vejce a vanilku. Do další mísy přidejte všechny suché ingredience a poté je vmíchejte do mokré směsi.
  3. Z těsta vytvořte středně velké kuličky a dejte na připravený plech.
  4. Pečte 10 minut a poté nechte vychladnout.
Ovesné cookies
Ovesné cookies. Zdroj: Pixabay.com

Čokoládové sušenky bez lepku

Tento recept je tak přímočarý jako sušenky. Vše dáte do jedné mísy, nepotřebujete ani ruční mixér.

Budete potřebovat:

  •  3/4 hrnku rozpuštěné, vychladlého másla
  •  1/2 hrnku hnědého cukru
  •  1/2 hrnku cukru krystal
  •  2 velká vejce
  •  2 lžičky vanilkového extraktu
  •  3 hrnky mandlové mouky
  •  1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  •  1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  •  3/4 lžičky soli
  •  1,5 hrnku čokoládových lupínků

Postup:

  1. Ve velké míse promíchejte dohromady rozpuštěné máslo a cukry do hladka.  Přidejte vejce a vanilku a šlehejte, dokud nebude směs hladká a mírně zhoustlá.
  2. V druhé míse smíchejte mandlovou mouku, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl.  Vmíchejte mandlovou směs do máslové směsi, dokud se nespojí. Přidejte čokoládové lupínky.
  3. Předehřejte troubu na 200 °. Vytvořte z těsta kuličky a dejte na plech s pečícím papírem.
  4. Pečte dokud okraje nezezlátnou a střed neztuhne, 10 až 12 minut.
Čokoládové sušenky bez lepku
Čokoládové sušenky bez lepku. Zdroj: Pixabay.com

Tip! Vyzkoušejte také zdravé müsli tyčinky.

Nezapomeňte na správné skladování. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě nebo v lednici po dobu až 5 dnů. Užijte si zdravé hřešení. Dobrou chuť!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *