Vaření a receptyZdraví

7 tipů: Jak připravit zdravé ovesné vločky?

Jaké dobroty lze vyprodukovat z ovesných vloček, vám rádi povíme v tomto článku. Proč máte jíst ovesné vločky a jaká jsou jejich negativa?

Pozitiva ovesných vloček

Ovesné vločky se nepoužívají jen jako důležitá surovina do ranních snídaní, nýbrž také do hlavních jídel. Jsou rovněž skvělým způsobem, jak rychle doplnit bílkoviny a vlákninu. Zároveň obsahují málo kalorií.

Prodávají se i bezlepkové ovesné vločky. Normálně sice vločky lepek neobsahují, nicméně ve fabrikách přicházejí do kontaktu s obilím, čímž lepek získají. Super vlastností také je, že ovesné vločky se snadno skladují a vydrží vám ve vhodné sklenici opravdu dlouho.

Negativa ovesných vloček

Jediné, co pro lidi (zvláště cizí) nemusí být příjemné na tom, že jíte vločky, je, že způsobují plynatost. Jak tomu předejít? Stačí vločky namočit přes noc ve vodě! Nebo konzumujte vločky, jen když jste doma sami. 😉

Ovesné vločky s vejci

Fitness ovesné vločky na mnoho způsobů můžete vidět v tomto videu. A to jak naslano, tak na sladko. Po zhlédnutí zjistíte, že nic jednoduššího snad ani neexistuje.

Ovesná kaše s banánem

Perfektní snídani představuje také spoustou lidí oblíbená ovesná kaše. Zde je recept:

V mléce si uvaříme jemné ovesné vločky. Osladíme je medem a na talíři ozdobíme čerstvým ovocem – na kolečka nakrájeným banánem, kousky jablek nebo lesního či zahradního ovoce, jaké vidíte na obrázku. Pokud máte rádi rozinky, můžete je také přidat. Skvělé je i další ovoce: mandarinka, pomeranč, ananas, hroznové víno, avokádo nebo třeba jahody. Zkrátka – lidově řečeno – co dům dá.

Ovesná kaše
Ovesná kaše. Zdroj: Pixabay

Oves s jogurtem

Mussli s jogurtem je také bomba, když vyskočíte z postele. Potřebujete bílý jogurt, všelijaká semínka (lněná, slunečnicová a jiná), ovesné vločky, ořechy a různé ovoce. Tím vším ozdobíte talíř. Zdravá a chutná snídaně, jak má být. Místo vloček si můžete koupit müsli a jogurt se dá nahradit tvarohem.

Ovesné vločky s jogurtem
Ovesné vločky s jogurtem. Zdroj: Pixabay

Oves s mlékem

Super snídaně je také namočit vločky s ovocem do mléka. Sladit můžete opět medem. Úžasné, viďte? Opravdu je to chutnější a zdravější než chléb či rohlík se slaninou.

Ovesné vločky s mlékem
Ovesné vločky s mlékem. Zdroj: Pixabay

Ovesné bezlepkové sušenky s arašídovým máslem

Dvě třetiny hrnku ovesných vloček, půl lžičky skořice a lžičku sody promícháme v jedné misce, 90 g třtinového cukru s vejcem a hrnkem arašídového másla ve druhé. Nakonec přidáme vločky a těsto uklidíme na půl hodiny do chladničky. Z hmoty pak tvarujeme kuličky a na pečicím papíře pečeme 10 minut na 180 °C. Tepelnou úpravu lze ještě prodloužit o 12 minut.

Vánoční cukroví z ovesných vloček

Vločkové kuličky. Tak se nazývá pochutina, kterou si můžete z vloček připravit jako nepečené vánoční cukroví. Nejprve je nutné si vytvořit těsto, na které nám stačí pouze smíchat 500 g ovesných vloček, 1 Heru, 300 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr a 4 lžíce rumu. Poté jen rukou vytvarujeme kuličky a obalíme v strouhaném kokosu či kakau. Toto cukroví se nepeče.

Dosud nevíte, co pod stromeček? Inspirujte se našimi články o tom, jak obdarovat puberťačku nebo kamarádku. A pokud ještě nemáte napečeno na Vánoce, zkuste kromě posledního receptu na cukroví z vloček naše tipy na vánoční cukroví. Nějaké recepty z tohoto soudku naleznete i v článku o raw stravě. Zajímat by vás mohly případně i návody, jak vyrobit adventní věnec či vánoční svícen.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *