Vánoční cukroví může být chutné i zdravé zároveň.
Processed with VSCOcam with c2 preset

Známe to všechny. Na vánoční cukroví máme ještě spousta času, vždyť je teprve listopad. Ani nemrkneme a najednou tu máme půlku prosince. A co hůř, nestihly jsme před vánočním obžerstvím shodit ani gram.

5 nejlepších zdravých vánočních cukrovinek

Věděli jste, že můžeme mít u stromečku rychlé a zdravé vánoční cukroví a přitom uspokojit chuťové pohárky všech členů domácnosti? Zde naleznete TOP 5 ověřených receptů zdravého vánočního cukroví, bez kterých se další svátky klidu a míru už neobejdou.

1. Zdravé Raffaello

Ingredience

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 balení strouhaného kokosu (ideálně v bio kvalitě – kokos bude více šťavnatý)
  • celé loupané mandle
  • sirup na dochucení dle výběru – javorový, agáve, čekankový

Postup

Do rendlíčku vylijeme celou plechovku kokosového mléka, přidáme javorový sirup (nebo jiný, vámi oblíbený). Na mírném plameni vaříme s občasným mícháním cca hodinu a půl. Tím nám vznikne kondenzované mléko, avšak zdravější a bez laktózy. Necháme vychladnout.

Vystydlé kondenzované kokosové mléko smícháme s cca 100g strouhaného kokosu. Pokud bude hmota příliš tekutá, přidáme kokos.

Hmotu můžeme podle chuti doplnit o trochu alkoholu nebo sirupu.

A teď už jen vytvoříme kuličky, doprostřed vložíme mandli a celé obalíme v kokosu. Hotovo!

2. Vosí hnízda

Ingredience

  • 3 sáčky bezlepkových piškotů (360g)
  • 210 g Ghí
  • 100 g mletých ořechů
  • libovolné sladidlo (třtinový cukr, javorový sirup, …)
  • kakao
  • rum
  • 1 vanilkový puding
  • 400 ml kokosového mléka
  • formičku na vosí hnízda
  • moučkový cukr

Postup

2 sáčky bezlepkových piškotů rozsekáme na drobné kousky. Přidáme mleté ořechy, kakao, 150 g Ghí a vytvoříme jednu hmotu. Těsto necháme chvilku odležet.

Mezitím si připravíme krém. Puding připravíme dle návodu (jen máme o 100 ml mléka méně, to pro to, aby byl krém tužší. Hotový puding necháme vystydnout, poté vyšleháme se zbytkem Ghí.

Formičku na vosí hnízda vždy vysypeme trochou moučkového cukru, aby se nám tolik těsto nelepilo. Namačkáme těsto pod okraj, vařečkou uděláme do hnízda díru.

Teď už vosí hnízda, nebo chcete-li včelí úlky, naplníme, zajistíme krém piškotem a můžeme zobat.

3. Veganské pusinky z aquafaby

Ingredience

Nálev z jedné sklenice/plechovky cizrny

xantanová guma na špičku lžičky

V závislosti na tom, jak moc zdravé chcete cukroví mít:

150 g moučkového cukru nebo jakékoliv jiné sypké sladidlo

zapojte fantazii, přidejte vanilku, rum, přírodní barviva, kakao..

Postup

Začneme s troubou. Tu předehřejeme na 100°C. Aquafabu získáme opravdu jednoduše- pouze slijeme „odpadní vodu“ z cizrny přes sítko, ideálně rovnou do nádoby, ve které budeme pusinky šlehat. Přidáme xantanovou gumu a šleháme na malé otáčky.

Jakmile se nám začne tvořit hezký sníh, otáčky přidáme a po lžících zašleháme sladidlo a vanilku, či jinou oblíbenou příchuť. Tím je příprava hotová.

Vzniklou směs vložíme do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem a dostatečným rozestupem namalujeme pravidelná, plná kolečka. Pusinky dáme do trouby sušit na 80 minut, hotové vystydlé pusinky jdou hezky odlepit od pečícího papíru.

4. Kokosušky s marmeládou

Processed with VSCOcam with c2 preset

Ingredience

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek kešu
  • 2,5 hrnku strouhaného kokosu
  • 0,5 hrnku sirupu na doslazení (rýžový, javorový)
  • špetka soli
  • marmeláda

Postup

Pro tento recept potřebujeme výkonný food processor. Mixujeme mandle, kešu a kokos, dokud se nevytvoří tužší hmota. Přidáme špetku soli a libovolný sirup na doslazení.

Předehřejeme troubu na 130°C, na pečící papír vytvarujeme menší placičky, palcem uprostřed uděláme ďůlek. Ten vyplníme marmeládou, ideálně tou domácí, od babičky. A pečeme dozlatova.

5. Banánky v čokoládě

Ingredience

  • 5 velkých banánů
  • arašídové máslo
  • 2 tabulky vysokoprocentní hořké čokolády
  • 50-70 g kokosového oleje nebo Ghí
  • oblíbené oříšky, mrazem sušené ovoce na posypání
  • párátka

Postup

Tento opravdu jednoduchý, zdravý a chutný recept zabere jen pár minut, ale svůj účel splní více než na výbornou. Obě tabulky čokolády rozlámeme, přidáme tuk a necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím si nakrájíme banány na zhruba 1 cm tlustá kolečka. Mezi dvě kolečka banánu vždy dáme vrstvu arašídového másla a celé propíchneme párátkem tak, aby nám banánek hezky držel pohromadě.

Mezi tím se nám hezky rozehřála poleva, kdo chce, může jí přisladit. Banánek chytneme za párátko a celý namočíme v čokoládě a postavíme na talíř a posypeme sekanými pistáciemi, kokosem, mrazem sušeným ovocem. Buďte kreativní.

Přečtěte si také článek o zdravé stravě a hubnutí.

Tak dobrou chuť a u stromečku hlavně pohodu!

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
NikolV
90s kid se širokým spektrem zájmů. Od gastronomie, přes zdravý životní styl, po cestováni. Nejoblíbenější místo je Šumava se psem.

Mohlo by se vám také líbit

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *