Vaření a recepty

Recept na nejlepší vánoční štolu

Víte, jak se dělá pravá vánoční štola? Máme pro vás recept. Tvarohová drážďanská štola plná ořechů, rozinek a kandovaného ovoce je jednoduchá a vláčná.

Vánoční štola

Znáte vánoční štolu? Vánoční štola je velmi podobná vánočce. Liší se především v tom, že na její přípravu místo droždí použijeme kypřicí prášek a do těsta přidáme ořechy a kandované ovoce, které můžeme koupit, ale i připravit doma.

Jak vyrobit kandované ovoce?

Kandované ovoce je ovoce naložené ve sladkém roztoku. Proces trvá 5–10 dní. Cukr ovoce dobře konzervuje, takže se nezkazí. Kandovat se mohou jablka, třešně, hrušně, švestky, jahody a podobně.

Ingredience:

  • ovoce,
  • voda,
  • cukr.

Postup:

Omyté ovoce zbavené pecek či jádřinců nakrájíme na kostky či plátky. Malé kusy (třešně) propícháme špejlí. Ovoce krátce povaříme. Vodu nevyléváme, ale svaříme ji s cukrem. Horkým roztokem zalijeme ovoce. Druhý den ovoce vyndáme, do roztoku přidáme cukr a ještě ho povaříme. Ovoce jím opět zalijeme. Toto provedeme ještě několik dní. Nakonec ovoce vyndáme a dosušíme. Kandované ovoce je hotové. Skladujeme v uzavřené nádobě.

Kandované ovoce.
Kandované ovoce. | Zdroj: Pixabay

Drážďanská štola s tvarohem a marcipánem

Nyní se můžeme pustit do přípravy drážďanské štoly. Připravíme si ingredience a můžeme začít.

Ingredience:

  • 500 g hladká mouka,
  • 200 g cukru krupice,
  • 100 g rozinek,
  • 100 g kandovaného ovoce,
  • 1 kypřicí prášek do pečiva,
  • 1 vanilinový cukr,
  • 100 g ořechů,
  • 3 lžíce rumu,
  • 250 g měkkého tvarohu,
  • 2 vejce,
  • 180 g másla
  • citrónová a pomerančová kůra,
  • perníkové koření,
  • 2 lžíce brusinek,
  • špetka soli,
  • marcipán.

Postup:

Ze surovin uděláme těsto a z něho dva válce. Marcipán smícháme s máslem a vyválíme válečky, místo mouky použijeme na podsypání moučkový cukr. Pokud někdo nemá marcipán rád, nemusí ho tam dávat. Jeden marcipánový váleček dáme do štoly, kterou trochu nařízneme. Dáme na plech vyložený papírem a pečeme 40–45 minut na 180 stupňů. Po upečení potřeme máslem. Smícháme moučkový cukr s vanilinovým a ve směsi obalíme štolu. Pečeme 2–4 týdny před Vánoci. Štolu dáme do spíže zabalenou v alobalu.

Video: Vánoční štola

Zkusit můžete i tento zajímavý recept.

Vánoce už sice skončily, ale sladkou pochoutku z kandovaného ovoce si můžete upéct kdykoli. Třeba jako trénink na příští Vánoce. Vždyť na posvícení se také pečou hnětynky, které jsou svým složením a chutí velmi podobné lineckému cukroví. Aby také ne, když jsou z totožného těsta. A o Velikonocích se místo Vánočky peče bochánek (mazanec), který je mnohem jednodušší, protože se nemusí plést.

Další články:

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *