NávodVaření a receptyZdraví

Proč vás okouzlí středomořská strava a kuchyně?

Pokud chcete jíst opravdu chutné jídlo a zároveň zhubnout, středomořská dieta je ideální volba. Protože polovinu talíře pokrývá zelenina, zbytek připadá v poměru 1:1 na přílohu a dietní maso. Podívejte se na zajímavé středomořské recepty, které můžete lehce vykouzlit ve své kuchyni.

Středomořská dieta je zdravá

Středomoří neboli Středozemí (meditarián) je kolébkou civilizace. Jak již název napovídá, meditarián zahrnuje všechny oblasti kolem Středozemního moře. Středomořská dieta je životní styl. Kdyby nebyla zdravá, neměla by velký pozitivní vliv na dlouhověkost. K tomu patří také pobyt na sluníčku a dobrá nálada. Máte všeho dost? Pokud ne, je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Mediteránská = středomořská dieta

Jaké jsou hlavní znaky této diety? Mediteránská strava se skládá ze zdravých surovin, mezi něž nepatří červené maso, příliš nasycených tuků a přemíra cukru. Díky tomuto složení lidé ve Středomoří mají delší život a netrpí tolika srdečními chorobami jako jinde. Středomořská strava naopak obsahuje hodně čerstvého místního ovoce a zeleniny, luštěnin a obilovin a spojuje lokální obyvatelstvo, jež obývá 3 kontinenty (Evropa, Asie a Afrika). Ve Středozemí také hojně užívají olivový olej, protože je zdravý. Nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masem jsou v těchto 11 státech, omývaných Středozemním mořem, ryby.

My jsme pro vás vybrali recepty s lilkem, rajčaty nebo rybou v hlavní roli. Některé námi uvedené postupy k přípravě pokrmů sice tyto suroviny neobsahují, nicméně většina z nich ano. Tak se na to pojďme podívat.

Pražma s česnekem a citrónem

Pražma se ve Středozemním moři vyskytuje hojně. My si ji můžeme koupit například v Makru. Jedná se o lehké dietní jídlo. Vzhledem k tomu, že se rychle vysušuje, nedoporučujeme pražmu dlouho tepelně upravovat.

Rybu očistíme od šupin, vyvrhneme a důkladně omyjeme. Do dutiny, kterou nejprve osolíme, vložíme štipec tymiánu. Poté pražmu potřeme citrónovou šťávou, přidáme k ní plátky česneku a v pekáčku vymazaném olivovým olejem pečeme 20 minut při 180 stupních Celsia.

Pražma
Pražma. Zdroj: Pixabay.com

Lín grilovaný ve slanině

Jde o pokrm, který sepneme jehlicí jako španělského ptáčka a dáme na gril. Na plátek anglické slaniny rozprostřeme filet z lína. Ochutíme solí a pepřem, přidáme proužky červené papriky, jarní cibulku nakrájenou na válečky a kopr. Svineme a po desetiminutovém odstání grilujeme propíchnuté kovovou vidlicí po obou stranách přibližně půl hodiny.

Sataráš

Potřebujeme větší hrnec. Na jeho dno nejprve naklademe nakrájenou cibuli, poté kostky vepřového masa. Ochutíme solí a pepřem. Další vrstvou budou proužky papriky. Následně přidáme pokrájená rajčata. Znovu osolíme a opepříme a navíc pokapeme olivovým či jiným olejem.

Vaříme pod pokličkou do změknutí cca 80 minut. Jako přílohu můžeme použít pečivo, těstoviny či rýži. Středomořská dieta jako vyšitá.

Těstoviny s lilkovou omáčkou

Dva lilky uvaříme ve vodě s rajčetem. V menším hrnci uděláme cibulovou jíšku a přidáme do ní kečup, 2 stroužky propasírovaného česneku a na menší kostky nakrájenou Vysočinu (či jiný salám). Takto vzniklou omáčku podáváme s uvařenými těstovinami.

Těstoviny s lilkovou omáčkou

Musaka

Na Balkáně je tento pokrm velmi oblíbený. Vyzkoušejte ho i vy.

Na oleji opečeme tyto ingredience: cibuli a celer najemno, česnek na plátky, mleté maso, 2 bobkové listy a rajčatový protlak. Přidáme červené víno a po vyvaření alkoholu vývar. Baklažány nakrájíme na plátky a z obou stran osmahneme. Okořeníme skořicí, pepřem a solí.

Uděláme si bešamel. Část oloupaných a na plátky nakrájených brambor dáme do pekáče s bešamelem. Ten vyrobíme tak, že na másle opečeme hladkou mouku a nalijeme do ní trochu mléka, načež omáčku dochutíme muškátovým oříškem a solí. Potom do pekáče dáme trochu zelenino–masové směsi a přidáme lilek. Takto pokračujeme do vyčerpání všech zásob. Nakonec přidáme maso a bešamel a dáme upéct.

Kroupový salát s balkánským sýrem a cherry rajčaty

Jedním ze základních kamenů pro vytvoření tohoto skvostu je bezesporu balkánský sýr. Pokud mají v obchodě zavřeno nebo se vám pro něj nechce jít, vytvořte si balkánský sýr doma. Ten originální se sice skládá z ovčího a kozího mléka a syřidla Hansens, nicméně i když těmito přísadami nedisponujete, postačí klasické kraví mléko, nejlépe domácí. I všechny další suroviny by měly být v bio kvalitě.

Balkánský sýr: Dva litry plnotučného mléka se povaří se dvěma lžícemi soli (té se může dát méně). Potom přilijeme 400 gramů zakysané smetany a následně 6 rozklepnutých a promíchaných vajec. Během dalšího 5minutového vaření se oddělí syrovátka. Cedník pokryjeme gázou (více vrstvami). Díky tomu vymačkáme syrovátkou. Balkánský sýr zatěžkáme talířem a dalším závažím. Pár dní chladíme, poté naporcujeme a jíme.

Kroupový salát s balkánským sýrem a cherry rajčaty: 280 gramů krup na dostatečnou dobu namočíme a poté uvaříme. Nakrájíme 300 gramů cherry rajčat na čtvrtky či půlky a 200 gramů balkánského sýru či sýru feta na kostičky. Vše smícháme s kroupami, zakápneme olivovým olejem a dozdobíme nahrubo nakrájenou bazalkou. Můžeme ještě dochutit solí. Konzumujeme zastudena.

Středomořská strava – videorecepty

Mrkněte na návody, jak udělat skvělou večeři či oběd, inspirované státy kolem Středozemního moře. Prvním receptem je středomořská zapečená zelenina.

Středomořská zapečená zelenina Tian

Téměř 13minutové video pojednává o tom, jak gratinovat plodovou a cibulovou zeleninu. Recept pochází z jižní Francie a nazývá se Tian, což značí hliněnou nádobu používanou na vaření. Jídlo je plné vitamínů. Na přípravu tohoto pokrmu potřebujeme keramickou formu.

Na lžíci olivového oleje orestujeme plátky cibule a česnek najemno. Tuto směs rozprostřeme po keramické formě. Nakrájíme brambory, rajčata, dýni a cuketu. Přidáme pepř, sůl a tymián. Zakápneme olivovým olejem.

Po zakrytí keramické formy alobalem pečeme při 180 stupních Celsia po dobu 40 minut. Poté posypeme nastrouhaným parmezánem a ještě 20 minut dopečeme, aby sýr pěkně roztál.

Středomořský salát

Je libo středomořský salát? Pak postupujte podle tohoto tutoriálu. A nebudete litovat.

Nejprve uvaříme těstoviny a ně nalijeme olej z tuňákové konzervy. Poté nakrájíme rajčata, mozzarellu a polijeme balzamikovým octem. Přidáme natrhanou rukolu a bazalku. Vše promícháme a můžeme dochutit solí. Nakonec salát vysypeme na talíř a navrch vložíme tuňáka z konzervy a nakrájené olivy. Dobrou chuť.

Přečtěte si také článek o tom, jak se zbavit stresu, nebo návod na nalezení předků na internetu. Eventuálně můžete zkusit tyto osvědčené recepty na ketodietu.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Více:Návod