rýžový olej
zdroj: food.nvtd.com

Regály supermarketů a obchodů se zdravou výživou se poslední dobou plní různými druhy rostlinných olejů. Že to už nějakou dobu není jen řepkový, slunečnicový a olivový si už nejspíše všimla většina z nás. Slyšeli jste už ale o rýžovém? V dnešním článku se podíváme na jeho benefity a možnosti použití.

Co nám tedy rýžový olej přináší?

Vyrábí se z rýžových klíčků a otrub, které obsahují cenné látky a zpravidla je lisovaný za studena. A co to vlastně znamená? Jedná se o nejšetrnější a tím pádem i nejkvalitnější způsob, kterým můžeme olej získat. Otruba je část, která se nachází mezi zrnkem a jeho slupkou. Při výrobě se otruby očistí, prosuší se a poté už dochází k extrakci samotného oleje.

Pomocník na smažení bez příchutě

Narozdíl od například olivového je rýžový olej neutrální a chuť vašeho jídla tedy neovlivní. Je také velmi vhodný ke smažení díky svému vysokému bodu zakouření. Kouřový bod je teplota, při které se olej začíná přepalovat a znehodnocuje se. Rýžový olej se začíná přepalovat až při 255 stupních Celsia, oproti tomu například kokosový olej už při 170, lněný dokonce při 107. Díky těmto vlastnostem je v Asii velmi oblíbený pro smažení a fritování.

Využijete ho tak v teplé i studené kuchyni do salátů a dresinků. V neposlední řadě určitě oceníte, že je rýžový olej velmi lehce stravitelný. A pokud chodíte do asijských restaurací, tak je dost pravděpodobné, že jste se s ním v nějaké formě už setkali.

asijské jídlo

A co naše zdraví?

Obsahuje vysoké množství vitamínu E. Ten naše buňky chrání před oxidačním stresem, volnými radikály a přispívá ke zpomalení stárnutí. Chrání i naši nervovou soustavu. Další cennou látkou je skvalen. Patří mezi další antioxidanty a má protirakovinné účinky. Dále jsou v rýžovém oleji zastoupeny vitamíny A a vitamíny skupiny B.

Obsah tokotrienolů, neboli složek vitamínu E ve spojení s polynenasycenými mastnými kyselinami zajistí snížení hladiny cholesterolu.

Další složkou, o které tak často neslýcháme, je gama-oryzanol. Co dokáže? Umí například snížit riziko vzniku ateriosklerózy a brání nadměrnému shlukování krevních destiček.

🍵Tip: Podívejte se také na článek o zeleném čaji, který představuje další zdroj antioxidantů.

Olej jako zázrak na pleť?

Benefity rýžového oleje můžeme najít i v oblasti kosmetiky. Lze ho využít v mnoha oblastech. Přesvědčte se v následujícím seznamu:

  • Podporuje růst vlasů
  • Zabraňuje vypadávání vlasů a zlepšuje jejich celkový stav
  • Je hypoalergenní a nevadí ani citlivé pleti, tudíž se nikdo z nás nemusí bát použití
  • Je snadno vstřebatelný
  • Neucpává póry
  • Má hydratační účinky
  • Zachycuje ultrafialové záření, díky čemuž se přidává do přípravků na opalování
  • Zabraňuje vzniku vrásek
  • Zlepšuje pružnost pleti
  • Vyrovnává tón pleti

💇🏻‍♀️Tip: Přečtěte si článek o dalších pěti olejích, které jsou vhodné na vlasy.

Kde ho koupit?

Jelikož u nás není ještě tolik rozšířený, seženete ho spíše v kamenných prodejnách a e-shopech se zdravou výživou. Cena se pohybuje už od 100 korun za litr. Hledejte pod názvem „Rice Bran Oil“, jednou z nejznámějších značek je Basso.

Mohl by Vás zajímat i článek s nápady, jak připravit avokádo nebo jak malovat kamínky.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
1
Nic moc
0
Trapas
0
Ivana Šašková
Je mi 21 let a studuji sociologii a sociální politiku na Karlově Univerzitě. Mezi mé zájmy patří i astrosociologie a světové jazyky, které se celý život učím. Dále svůj čas ráda věnuji právě psaní.

Mohlo by se vám také líbit

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *