Jak na ...Návod

Jak zabít, vykuchat a vykostit kapra?

Kdo nechce platit za zabití a vyvrhnutí kapra rybářům, může se o to postarat sám. Co dělat a nedělat, když vánoční rybu zbavujeme života? Jak správně vykuchat kapra?

Sežeňte kapra

Pokud jste rybář a vlastníte povolenku, při troše štěstí si rybu na Vánoce můžete opatřit sami díky svému umění. Jinak je samozřejmě možnost koupit si kapra na sádkách či ve stánkách u supermarketů a na dalších místech. Někde se prodávají ryby celoročně, můžete si proto udělat zásoby (mrazák je kamarád) a průběžně odebírat, abyste doplňovali jód a další nezbytné složky potravy. Nejlepší kapři jsou mezi 3 a 6 kilogramy. Menší ryba má více kostí, větší zase příliš tuku a je cítit bahnem.

Sežeňte kapra
Sežeňte kapra

Ať už si kapra sami lovíte, nebo ho kupujete, vyberte si takového, kterého opravdu sníte. Nemějte v úmyslu ho trýznit ve vaně, či snad dokonce mu dát svobodu, návrat do normálu by totiž nepřežil. Kapra, kterého jednou přinesete domů, byste měli opravdu sníst – na Štědrý den, ale zbytky klidně i druhý den. Pokrmy z kapra ovšem můžete jíst kdykoliv; při dobrém uskladnění se chuti vánočního tvora s ploutvemi oddávejte, kdy je libo.

Jak zabít a vykuchat kapra?
Jak zabít a vykuchat kapra?

Tip: Brzy zde bude článek o tom, jaká jídla se dají vyrobit z kapra obecného.

Zabijte kapra

Ryba vylovená z vody musí být co nejdříve usmrcena, jinak by trpěla. Určitě si ji nedávejte doma do vany, trápila by se. Pokud tak přesto učiníte, za žádných okolností nevracejte kapra zpátky do volné přírody. Nepřežil by.

Na zabití této paprskoploutvé ryby postačí obyčejný klacek nebo třeba palička na maso. Jste-li v usmrcování kaprů nováček, bude jistější použít druhou variantu. Uchopte paličku a omračte rybu v oblasti spánku pořádným rozmachem ruky. Úder musí být dostatečně silný. Raději dejte více ran. A nešetřete sílou. Pro kapra i pro vás bude lepší, když vše proběhne hladce na první pokus.

Ryba musí být zcela mrtvá. Nikam nespěchejte, ještě chvíli ho nechejte, dokud nervy zcela nepřestanou pracovat. Nikdy neřezejte do kapra, dokud ještě žije.

Zabití proveďte na stole na kuchyňském prkénku podloženém rozprostřenými starými novinami a hadry. Levačkou si kapra přidržujte, pravačkou ho zbavte života.

Počítejte s tím, že zvíře může vyskočit. Pokud chcete, požádejte někoho z rodiny, ať vám rybu podrží. Nenechte se zviklat, bude-li mít někdo nepříjemné poznámky, že je to „fuj“ a že se mu dělá zle. V takovém případě ať jde pryč, protože co určitě nechcete, je hysterie, kterou bude vyvolávat někdo, kdo nesnese krev. Kapr má právo zemřít bez komplikací.

Kapři
Kapři

Odstraňte šupiny

Je několik způsobů, jak vánočního kapra zbavit šupin. V každém případě postupujte směrem od ocasu. První možností je použít škrabku na ryby. Další varianta tkví v tom, že odstranění provedete tupou stranou nože. No a očistit rybu je nakonec možné i bez instrumentů – pouhou rukou.

Odřízněte ploutve a hlavu

Než začnete rybu vyvrhávat, musíte odstranit také ploutve a kapří hlavu. Pokud chcete vařit polévku, vyloupněte nožem oči. Takto zpracovanou hlavu důkladně omyjte a vhoďte do studené vody.

Jak vykuchat kapra?

Při samotném porcování a vyvrhávání kapra velmi pomůže, děláte-li to ve dvou lidech. Jeden z vás rybu suchými hadry či utěrkou přidržuje, druhý provádí řez. Někdy se může stát, že při přeřezávání projede tělem kapra elektrický výboj – to jsou poslední cukající nervy ryby, které už je však mrtvá. Musíte však s touto možnou situací počítat a neleknout se.

Používejte kratší nůž. Kapra přeřízněte podélně napůl. Ideální je opravdu, když máte pomocníka, ale jde to samozřejmě i v jednom člověku.

Při kuchání dávejte pozor na žluč – kdybyste ji přeřízli, pokrm by vám zhořkl. Pokud se přesto stane, že o tento orgán zavadíte, dá se to ještě zachránit tím, že rybu ihned pořádně vymyjete.

Vnitřnosti, které dále použijete například do polévky, omyjte a dejte do studené vody a do ledničky. Ostatní věci, jež už nemají využití (plynový měchýřek, střeva), vyhoďte.

Jak zabít a vykuchat kapra?
Jak zabít a vykuchat kapra?

Vnitřnosti vhodné pro další zpracování

Kromě hlavy můžete do polévky použít některé rybí orgány. Jsou jimi pohlavní buňky kapra, ale i odříznutá kůže. Oblíbené jsou též smažené jikry a mlíčí. Pro někoho je to lahůdka, pro jiného noční můra.

Hlavu musíte nejprve zbavit očí. To znamená, že je špičkou nože vyrýpnete. Může se to zdát nepříjemné, ale uvidíte, že to vlastně nic není.

Kapr obecný
Kapr obecný

Filetování kapra

Další věc, jež by vás mohla zajímat, je, jak vykostit kapra. Velkou roli v tom hraje to, zda máte rybu raději s kůží, nebo bez ní. V prvním případě můžete i malé kůstky přerušit, ve druhém ne, protože chybějící kůže by nedržela filet pohromadě.

Můžete i nemusíte kapra stáhnout z kůže.

Ono v podstatě nejde o to, jak rybu naporcujete. Pokud nejste profesionální kuchaři, netřeba se stresovat, že ten konečný tvar není třeba úplně košer. Sníte to totiž sami, nikoli zákazníci. Někdy je lepší udělat zkrátka více tenčích kousků, než se snažit striktně dodržet postupy od odborníků.

Jak vykostit kapra a zbavit jej kůže?

Vykostění není nutné, ale může to zvýšit komfort strávníků. Kapr je u části populace neoblíbený právě proto, že má kosti. Když pak ochutnají tito lidé skvěle udělaného kapra bez kostí, tak změní názor. Provádí se tak, že když přeřezáváte rybu na dvě půlky, jedete nožem tak, abyste neřízli do kostí. Pak záleží na tom, zda máte kapra raději s kůží, nebo bez ní. V prvním případě už nic dalšího nemůžete udělat, ve druhém si rybu nakrájejte na filety a vykostění dokončete zářezy do masa, jak ukazuje video s Romanem Paulusem, kde se dozvíte i to, jak kapra stáhnout z kůže.

Kapr na Vánoce je nejen tradice, ale velmi zdravý pokrm! Sice se smaží, ale jinak je to dietní jídlo, protože obsahuje málo tuků, zato však hodně bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Nejlepší je jíst jej po celý rok a klidně na vícero způsobů.

Přečtěte si také naše články o vánočních dárcích pro puberťačku a pro kamarádku.

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
0
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0
Petra Sýkorová
Jsem redaktorkou skautského časopisu Roverský kmen. Ve volném čase píši básně, povídky a knihu. Také ráda čtu a chodím do přírody. Vystudovala jsem maturitní obor podnikání.

    Chci k tomu něco říci

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *