Jak na ...NávodVaření a recepty

Jak uvařit excelentní vajíčka na měkko?

Jak uvařit excelentní vajíčka na měkko? Tak tuhle otázku si položíte vždy, když místo zamýšleného vejce na měkko, na vás vykoukne spíše vajíčko na tvrdo. Vaření vajec vypadá jako nejjednodušší věc, ale opak je pravdou. Uvařit si lahodné vejce v požadované konzistenci se nemusí vždy povést, a to z mnoha důvodů. V čem tedy tkví tajemství dokonalého vejce na měkko?

Vajíčka nejen na měkko

Vajíčka se řadí k superpotravinám, která obsahují spoustu prospěšných látek. Díky obsahu bílku, slouží jako zdroj bílkovin. Žloutek představuje zdroj kvalitních tuků. Obsahuje riboflavin (vitamín B2), selen, vápník, železo a mnoho cenných vitamínu A, D, E, K.

Velice dobře vás zasytí a jsou skvělým parťákem v jídelníčku při hubnutí. Jsou výborným startem do nového dne. Připravit si z nich můžete také pomazánku nebo je přihodit do salátu.

Jak takové vajíčko na měkko vypadá?

Vajíčko na měkko, je tak trochu jako kinder překvapení pro děti. Nikdy nevíte, co jeho obsah po vyloupnutí ukrývá. Vajíčko na měkko znamená, že po prasknutí skořápky, uvidíte sražený, ztuhlý bílek a po jeho odloupnutí vytéká lahodný žloutek. Je hodně aspektů, které vám váš plán na dokonalé vejce na měkko mohou překazit.

Co dělá vajíčko na měkko tvrdým?

Jako jejich příznivci, jste si jistě vajíčka už nesčetněkrát připravovali. Párkrát se vám už stalo, že vám to úplně nevyšlo, tak jak jste si představovali. Co tedy hraje roli při jeho vaření?

Stáří vejce – Říká se, že ideální na vaření, je vejce staré 5 dní. Vejce starší 14 dní, je vhodnější uvařit na tvrdo. Pokud si nejste jistí jejich čerstvosti, ponořte vejce do studené vody. V případě, že vyplave, není čerstvé a hodí se spíše na delší vaření. Barvu žloutku neovlivňuje jeho čerstvost, ale strava nosnic. Snažte se vybírat vejce z bio chovu.

Teplota vejce – Pokud do vody hodíte vejce přímo z lednice, popraská a těžko dosáhnete požadované-ho výsledku. Navíc, studené vejce prodlužuje dobu vaření o jednu minutu.

Způsob vložení vejce do hrnce – Jestliže vejce do vody nešetrně hodíte, stane se, že vám skořápka popraská a opět nastane stejný problém s uvařením na měkko.

Čas – Důležité je pohlídat čas. Často se v receptech udává časové rozmezí vaření od 3–14 min. Což je poměrně široký interval, nemyslíte? Čas vaření se liší také tím, jestli vejce vložíte do studené nebo vroucí vody.

Ochlazení vejce – Po uvaření je důležité, vejce ihned zchladit pod studenou vodou a zastavit tak proces vaření. Jinak se vám bude vajíčko pod skořápkou srážet a nedosáhnete požadované konzistence. 

Recept na excelentní vajíčka na měkko

  • Vajíčka vyndejte alespoň půl hodiny před vařením z ledničky, aby mělo pokojovou teplotu.
  • Do hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, kterou osolte, aby šlo vejce lehce oloupat. Vejce musí být ve vodě zcela ponořené.
  • Pomocí lžíce nebo naběračky, vložte vejce do vroucí vody. Máte-li jich více, zkuste je položit co nejrychleji, ale opatrně ať nepopraská.
  • Po vložení vejce do hrnce, nastavte časovač na 5 minut a 35 vteřin.
  • Vařte na vyšším stupni – ze 14 stupňové sklokeramické plotýnky na 8–9 stupni.
  • Po pípnutí časovače, hrnec sejměte z plotýnky a ochlaďte vejce pod studenou vodou.
  • Následně můžete servírovat třeba do stojánku na vejce. Lžičkou praskněte skořápku a voilà, máte excelentní vajíčko na měkko.
  • Vynikající jsou s opékaným toustem a máslem.

TIP: V případě, že se vám nechce podstupovat celý proces vaření s hrncem a sporákem, vyzkoušejte vařič vajíček do mikrovlné trouby.

Další tipy na recepty z vajíček

Pokud jste pravidelní konzumenti proteinu v podobě vajíček, nejen na měkko, určitě vám přijde vhod inspirace na další recepty.

Vajíčková pomazánka

Jestliže se vám příště, z jakéhokoliv důvodu, nepovedou vejce na měkko, tak nezoufejte. Takové nepovedené vejce můžete zužitkovat třeba ve vajíčkové pomazánce. Recept je jednoduchý a rychlý. Stačí přihodit pomazánkové máslo nebo lučinu, zelenou cibulku, pažitku, lžičku hořčice a můžete mazat na chleba.

Vajíčkový salát

Stačí smíchat pokrájena vejce na tvrdo, kyselé okurky, jogurt, lžičku hořčice, zakápnout citrónovou šťávou, osolit a opepřit a podávat s opékaným toustem. Díky jogurtové zálivce bude salát lehký.

Anglická snídaně

Co budete potřebovat pro 2 osoby:
  • 4 bíle, grilovací klobásy
  • 4 silnější plátky anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 4 cherry rajčata
  • 1 konzervu bílých fazolí v rajčatové omáčce
  • 2 hrsti menších žampiónu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 2-4 toastové chleby
anglická snídaně
Postup:

Nejdříve na pánvi, v troubě nebo na grilu opečte klobásy (cca 10–12 minut). Po pár minutách přidejte žampióny zastříknuté olivovým olejem a plátky slaniny. Nakonec přidejte rajčata a opékejte 5 minut. Na pánvi připravte volské oka, tak aby měly tekutý žloutek. Vše osolte a opepřete podle chuti. Fazole dejte ohřát do rendlíku nebo v mikrovlnné troubě. A nakonec na pánvi nebo v toustovači opečte tousty.

💡 Tip: Podávejte s lahodnou kávou, černým nebo zeleným čajem a čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou.

Vyzkoušejte spoustu našich dalších tipů a Vytvořte si zdravý jídelníček na celý týden! nebo vyzkoušejte recepty na Slaná snídaně: Jaké jsou nejoblíbenější recepty?

Co říkáte na tento článek?

Pobavilo
0
Užitečné
1
Super
0
Nic moc
0
Trapas
0

Chci k tomu něco říci

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *