Málo energie, špatná paměť a k tomu oslabená imunita? Znáte to všechno? Nebuďte však sklíčení, třeba se právě tady, na vaše potíže, o léku dozvíte. Zde se o rostlině Yerba Maté leccos dozvíte a třeba, třeba jí i zkusíte.

Rostlina Yerba Maté je původem jihoamerický strom, Cesmín Paraguayský, proslulý díky blahodárným účinkům čaje z usušených žluto zelených listů tohoto stromu.

Co to vlastně je ta Yerba?

Nápoj Yerba Maté je výluh z listů Yerby, v zemích jako Argentina a Paraguay je velmi vyhledávaný, pije ho zde přes 90 % populace. Yerba Maté totiž skvěle povzbuzuje tělo i mysl. Je bohatá na minerály (hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek), na vitamíny (A, B1-B5, E, C), na aminokyseliny, antioxidanty a stopové látky.

Navíc Maté obsahuje kombinaci tří vysoce povzbudivých látek, těmi jsou kofein, theobromin a theofylin. Tahle trojka nás dokáže pěkně rozdovádět, někdy je chybně označována jako Matein. Jedná se o zdravou povzbuzující přírodní drogu.

Proč byste jí měli chtít pít?

Protože výše zmíněné látky nám způsobují značný příliv energie, mnohem lepší soustředění a výrazně kvalitnější paměť. Tato blahodárná rostlina pomáhá lidem s vysokým obsahem cukru v krvi. 

Podle výzkumu Americké univerzity v Illinoi, je Yerba velmi dobrým pomocníkem i při boji s rakovinou tlustého střeva. Dále zlepšuje imunitní systém, detoxikuje naše tělo a pomáhá při spalování přebytečných tuků, stejně jako pomáhá zpomalovat stárnutí a zlepšovat naši pokožku.

Dlouhodobým pitím výluhu z lístků Yerby Maté přispíváme k obnovení cirkadiánního cyklu lidského těla. To znamená, že když má naše tělo spát, tak doopravdy spí a nenechá se ničím rušit, natož budit. Ve dne tedy fungujeme o to líp. Navíc zvyšuje i rychlost regenerace svalů a kloubů po fyzickém výkonu a zvyšuje fyzickou kondici.

Je tu ale i někdo, kdo by ji pít neměl?

Ano, jsou zde skupinky lidí, pro které Yerba není vhodným nápojem. Hlavní důvod proč se Maté stává nevhodným, je vysoký obsah kofeinu. V některých případech je i samotné pití Yerby škodlivé, za předpokladu, že se pije ve velkých dávkách dlouhý časový horizont, bez pauzy, a teplejší než 70 stupňů Celsia. Toto může podporovat rakovinotvorné buňky v dutině ústní. 

Vysoký obsah kofeinu dále způsobuje to, že Yerba Maté není vhodná pro těhotné a kojící ženy, ani pro děti. Lidé trpící zvýšeným krevním tlakem či úzkostmi mohou častým užíváním Yerby svůj stav spíše zhoršovat. 

U nových experimentů je vždy důležité zjistit si co nejvíce informací, než se do toho dáme. Ať jde o cvičení, o stravování, o dýchání, či o bylinky a různé doplňky. Všechno má své nástrahy a nic není pro každého.

A jak se ten čaj tedy pije?

Rostlina Yerba Maté, neboli Cesmín Paraguyský, byla objevena domorodým indiánským kmenem Guranaů žijícím v deštném pralese Jižní Ameriky. Od tohoto kmene se nese i legenda o vzniku této rostliny. Náčelník kmene Gurana měl jedné noci na lovecké výpravě zachránit dvě bohyně před útokem jaguára. Bohyně měsíce a mraků, Yari a Arai.

Tyto dvě krásné nadlidské bytosti se mu za záchranu odvděčily kouzelným semínkem, které vysadily uprostřed vesnice, před jeho stanem. Ze semínka vyrostla rostlina Yerba Maté. Z jejich usušených listů udělali posléze Guraňané výluh v teplé vodě z přírodních pramenů a objevili jejich léčivý “nápoj bohů”.

Podle tohoto synonyma, které bylo Yerbě v minulosti přiřčeno, se k němu v Jižní americe, především v Argentině a Paraguayi, také chovají. Pití tohoto povzbudivého nápoje je v těchto zemích bráno za společenskou událost, při které se sejde skupinka přátel, či rodina a sdílejí jednu kalabasu dohromady, ta koluje dokolo a postupně se doplňuje. Kalabasu lze doplnit někdy až dvacetkrát, vše záleží na chuti a sledování účinků louhované směsi.

Kalabasa je takový zaoblený hrneček, ze kterého se Yerba Maté pije. Dnes ji lze nalézt kovovou, keramickou, nebo v tradiční podobě, jako nádobu vydlabanou z tykve.

Z kalabasy se výluh srká speciálním brčkem, tak zvanou bombillou. Brčko má ve spodní části sítko, to zamezuje tomu, aby nám prach a lístky vlítli skrze brčko do pusy.

Samotný návod. Pozor na vařící vodu.

Když máme Maté a máme kalabasu s bombillou, tak máme z většiny vyhráno. Nasypeme sušené lístky do nádobky, asi 2-3 plné lžíce. Ještě předtím než přidáme vodu, tak je dobré kalabasu zakrýt zvrchu rukou a obsah mističky proklepat, aby se prach ze dna dostal na povrch a neucpával nám bombillu.

Dosavadní obsah kalabasy zalijeme, asi do jedné pětiny vodou. Listy se namočí a připraví k louhování. Dále ohřejeme vodu, ideálně v rozmezí od 60 do 80 stupňů Celsia a kalabasu naplníme skoro až po okraj, promícháme a užíváme si naší oblíbené příchuti či kombinace.

V dnešní době už lze najít na netu mnoho příchutí Yerby a mnoho mixů této rostliny s dalšími druhy rostlin či bylin. Moje poslední osobní zkušenost byla Yerba Verde Mate Energia Guarana. Jak samotný název napovídá, jde o kombinaci listů Yerby s plodů Guarany a Goji. Tohle vše je ještě smícháno s květy měsíčku lékařského. Jednoduše lahodné a oslnivě osvěžující.

Tak co na to říkáte, stojí vám to za zkoušku nebo černé kafe stačí? Zkusil bych novou věc, zkuste jí taky.